Ultima oră

POLITICA:Presedintele Traian Basescu va face o declaratie de presa la ora 13.30. Seful statului ar putea anunta premierul desemnat

Ziarul de Vrancea
15 oct 2009 476 vizualizări
Numele noului premier ar putea fi anuntat joi, toti ochii fiind atintiti in aceste momente spre Palatul Cotroceni

. Presedintele Traian Basescu a refuzat miercuri varianta PSD-PNL-UDMR de nominalizare a primarului din Sibiu, Klaus Johannis, el afirmand ca asteapta o propunere din partea PD-L, partidul cu cel mai mare numar de parlamentari. Seful statului a spus ca partidele mai au timp pina joi la prinz pentru a veni cu solutii.


Liderii coalitiei PSD-PNL-UDMR-minoritati au continuat sa-l sprijine pe Klaus Johannis ca posibil premier la finalul consultarilor de miercuri cu presedintele Traian Basescu. Presedintii tuturor partidelor, cu exceptia PDL, au respins ideea unui guvern de uniune nationala - idee lansata de Traian Basescu, si i-au cerut presedintelui sa recunoasca existenta unei majoritati transparente.


Seful statului a sugerat insa ca ar putea numi noul premier din randurile PDL, partidul cu cel mai mare numar de parlamentari.


"Nici o presiune nu ma va face sa incalc litera si spiritul Constitutiei. Majoritatea trebuie sa si-o formeze premierul desemnat. Daca nu poate, dupa 10 zile depune mandatul", a subliniat seful statului.


El a subliniat ca optiunea sa se indreapta spre "o persoana care sa aiba expertiza economica si experienta in relatiile cu bancile si institutiile internationale financiare".


Printre numele avansate pentru functia de premier se numara cel al Monicai Macovei, Lucian Croitoru (consilier al lui Mugur Isarescu, finantist cu reputatie intacta, dar fara anvergura politica), Mihai Tanasescu (reprezentant la FMI, legat de PSD datorita portofoliului de ministru al Finantelor in Guvernul Nastase), Alexandrina Gatej (consilier prezidential, fost sef local Unilever, background solid in lumea business-ului, laudata demonstrativ de ambasadorul SUA).


De asemenea, exista posibilitatea ca ipoteza ca Guvernul Boc II sa ramina in functie 45 de zile, pina la finalul interimatului.



Cronologia zilei de joi


UPDATE 1 (10:30): PD-L i-a transmis presedintelui Traian Basescu o propunere pentru functia de premier.


UPDATE 2 (11:00): Klaus Johannis: Indiferent de rezultatul final, ma simt onorat de propunerea de a fi premier. Cred ca am sanse care nu sunt foarte diferite de 50% (n.red. declaratie facuta la Sibiu).


UPDATE 3 (11:10): Klaus Johannis: Cred ca m-as descurca in postura de premier (n.red. declaratie facuta la Sibiu).


UPDATE 4 (11:50): Liderii PD-L discuta cu presedintele Traian Basescu despre propunerea facuta, anunta Realitatea TV.


UPDATE 5 (11.55): Potrivit mai multor surse, presedintele Basescu va anunta joi numele premierului desemnat.


UPDATE 6 (12:00): Seful statului va face o declaratie de presa la ora 13.30.


de A.N. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.