Ultima oră

POLITICA: Politic Show 15.10.2009

Ziarul de Vrancea
15 oct 2009 571 vizualizări
Traian Basescu: Nu am respins varianta ca Johannis sa devina premier; Tehnocratii - mit dezgropat in vreme de criza; Basescu despre Tanasescu: E un tip modest ; Johannis pierde, dar nu se preda

Traian Basescu: Nu am respins varianta ca Johannis sa devina premier. Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca nu a respins varianta ca Johannis sa fie numit premier al Romaniei. Totodata, presedintele a subliniat ca partidele abordeaza stangaci propunerea noului premier. "Nu am respins posibilitatea ca domnul Johannis sa devina prim-ministru, in conditiile in care optiunile mele se indreapta totusi catre alte solutii, dar nu am respins o astfel de propunere numai pentru ca vine de la PSD, sau PNL sau UDMR", a spus presedintele, potrivit Cotidianul.


Tehnocratii - mit dezgropat in vreme de criza. Considerata varianta ideala de reprezentare a puterii executive, guvernele de tehnocrati au, in logica democratica, eficienta doar pe termen scurt, ca varianta tranzitorie in momente de criza politica sau economica. Pe termen lung, ele nu au anvergura necesara pentru a angaja reforme structurale, viziunea strict tehnocratica interferand in cele mai multe cazuri cu interesul politic. In relatia guvernului cu parlamentul, acesta din urma are ultimul cuvant in promovarea politicilor, interesele de grup fiind cele care prevaleaza, in cele mai multe cazuri, in adoptarea actelor - ordonante sau proiecte de legi - promovate de executiv, scrie EvZ.


Basescu despre Tanasescu: "E un tip modest". Mihai Tanasescu se numara printre foarte putinii membrii ai PSD laudati de presedintele Traian Basescu. In luna martie a acestui an, Basescu l-a numit "un ministru de Finante exceptional". "Stiti cand a fost un ministru de Finante exceptional? Caruia Romania ar trebui sa-i multumeasca, intr-un fel el pare un tip modest. Am sa va spun dupa ce l-am judecat pe acest ministru de Finante. A lasat in an electoral un deficit al bugetului de stat de 1,53%. Deci, in 2004, an electoral, cand PSD voia sa castige in orice conditii Mihai Tanasescu a lasat guvernului urmator un deficit de 1,53%, iar PIB-ul, pe atunci, era cam de 50 de miliarde euro, nici jumatate nu era din cat este acum. Acum avem un PIB in jur de 140 de miliarde euro si un deficit de 5,3%", declara atunci presedintele Romaniei intr-un interviu acordat unui post de televiziune, scrie Gandul.


Acuzatiile PDL, contrazise de realitate: Guvernul Emil Boc este cel care a blocat eliminarea pensiilor speciale. Au aratat cu degetul la pensiile parlamentarilor, dar tot ei s-au opus eliminarii lor. Un proiect de lege initiat de un parlamentar PDL a fost respins si de Guvern, si de ceilalti parlamentari PDL, in Camera Deputatilor, pentru ca executivul lui Boc sa-si poata asuma meritele pentru reducerea pensiilor speciale, scrie Cotidianul.


Basescu il vrea pe Lucian Croitoru de la BNR ca premier peste un guvern de uniune nationala. Croitoru: "Va dati seama ca orice comentariu ar influenta negocierile". Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, este vehiculat, in interiorul PD-L, printre posibilii premieri tehnocrati la care s-ar gandi presedintele Traian Basescu. Dupa cum ne-au declarat surse democrat-liberale, numele lui Croitoru a aparut la sedinta Biroului Permanent National de marti dupa-amiaza, dupa motiunea de cenzura. Liderii PD-L au stabilit sa mearga la consultarile cu Traian Basescu propunandu-l pe Emil Boc drept premier, desi erau constienti ca Basescu nu va accepta, scrie Gandul.


In "Johannis pierde, dar nu se preda", Silviu Sergiu afirma ca "dupa discursul de aseara, este evident ca presedintele il va prefera pe Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Sau pe altcineva cu un profil asemanator. Seful statului si-a pregatit intens terenul pentru aceasta nominalizare, devenita doar o chestiune de timp. A tinut un adevarat expozeu in legatura cu necesitatea ca viitorul premier sa fie un bun economist, capabil sa gestioneze relatia cu Fondul Monetar International". Integral in EvZ.


Sabina Fati, in "Cu Johannis acasa la Felix", sustine ca "Klaus Johannis a primit prea repede si cu prea multa dezinvoltura cadoul liberalilor de a se cocota in fotoliul de premier. Fara sa puna prea multe conditii, fara sa stie cu cine ar urma sa lucreze sau care este proiectul fragilului Executiv care ar administra tara pana la alegerile prezidentiale. Klaus Johannis nu pare sa aiba nimic de aparat in acest razboi, de aceea se lasa dus de valul politicienilor care au nevoie de el si de propria vanitate. Ideea liberalilor de a propune un premier german in fruntea Romaniei va aduce puncte in favoarea lui Crin Antonescu, fiindca nemtii sunt considerati adesea superiori, mai educati, mai muncitori si mai disciplinati, prin comparatie cu locuitorii mioritici delasatori si lenesi. Johannis nu este insa un neamt oarecare, ci unul care administreaza Sibiul cu succes de zece ani si care si-a bazat longevitatea politica pe negocieri si compromisuri". Integral in Romania libera.



de R.B. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.