Ultima oră

INTERNATIONAL: Mihail Gorbaciov: Am evitat un al Treilea Razboi Mondial. Pe banii din petrol, Putin si Medvedev au cumparat Champs-Elysee-ul

Ziarul de Vrancea
12 oct 2009 583 vizualizări
La moartea fostului lider al Uniunii Sovietice Constantin Cernenko, in 1985, toti liderii statelor care au semnat pactul de la Varsovia au venit la funeraliile de la Moscova. "Ne-am reunit in biroul meu. Le-am multumit si le-am spus: nu vom face nimic care sa complice relatiile cu voi. Noi ne vom respecta obligatiile, dar voi sunteti responsabili de politica voastra, de tarile voastre

Declaratia vine de la fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a declarat intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro ca in momentul in care a preluat puterea, existau toate conditiile inceperii unui al Treilea Razboi Mondial.


"In 1985, le-am promis ca nu vom interveni - si nu am intervenit niciodata. (...) Puteam avea un al Treilea Razboi Mondial. La acea epoca, Europa era plina de arme nucleare. Erau aproximativ doua milioane de soldati pe ambele parti ale Cortinei de Fier. Imaginati-va doar ce s-ar fi intamplat daca am fi folosit forta", a explicat Mihail Gorbaciov.


In ceea ce priveste tandemul aflat acum la conducerea Rusiei, Vladimir Putin - Dmitri Medvedev, fostul lider al URSS a declarat ca primul mandat al lui Putin a fost "mai degraba pozitiv". A pus capat procesului de dezintegrare a Rusiei, care era extrem de periculos, si a stabilizat situatia. "Numai pentru asta si va avea locul sau in istorie", a subliniat Gorbaciov. "Dar nu vad un efort adevarat spre modernizare, aceasta este principala problema. Conditiile au fost favorabile, multumita cresterii pretului la petrol. Dar ma intreb cum au fost cheltuite milioanele de petrodolari".


"Cred ca le-au permis prietenilor lor sa cumpere Champs-Elysee si restul Frantei. Glumesc, dar cred ca o mare parte din acesti bani a fost pierduta si nu a fost folosita pentru a moderniza tara", a criticat fostul lider.


Cat priveste relatiile Rusiei cu Statele Unite ale Americii, "Barack Obama nu este singurul aflat la originea acestei oportunitati". "Dar este o persoana serioasa, care intelege situatia de criza, care militeaza in favoarea denuclearizarii si care a luat masuri la problemele de mediu", a declarat Gorbaciov. "Este un bun interlocutor pentru conducatorii nostri, pentru ca este ceea ce ei doresc. Am un sentiment bun in ceea ce-l priveste pe presedintele american. Si da, cred ca Rusia vrea sa profite de aceasta sansa. Dar nu se stie niciodata", a precizat el.



de R.P. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.