Ultima oră

Saracia din orase a ajuns pina la Bruxelles

Silvia Vrînceanu Nichita
12 oct 2009 2399 vizualizări
Recesiunea si modul in care poate fi invinsa au fost principalele subiecte pe agenda evenimentului Open Days de la Bruxelles, dedicat oraselor si regiunilor europene u Nu ne aflam la iesirea din tunel, situatia ramine fragila , a spus presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso u criza se traduce la Bruxelles prin tot mai multe proteste de strada u cersetoarele din Romania chiar s-au costumat in musulmance pentru a stoarce mai multi bani de la europenii din ce in ce mai strimtorati la buzunare u totusi, de la Bruxelles, Romania se vede o tara cu un mare potential de dezvoltare, gratie si oportunitatilor din partea UE

Orasul Bruxelles, capitala administrativa a Uniunii Europene, a devenit saptamina trecuta, intre 4 si 8 octombrie, punct de intilnire pentru orasele si regiunile Europei in cadrul celei de-a saptea editii a evenimentului "Open Days", dedicat cooperarii regionale, dar care s-a dovedit un strigat de ajutor pentru ca autoritatile locale sa fie ajutate sa depaseasca mai usor criza care a secatuit bugetele. Peste 7 000 de responsabili politici, experti si reprezentanti ai mediului de afaceri, ai societatii civile si ai mediului universitar, inclusiv din SUA, China sau India, au participat la cele 125 de seminarii si intilniri de la Bruxelles. Initiativa s-a dorit a fi un schimb de idei intre orase si regiuni pentru ca autoritatile locale sa simta ca Europa se gindeste la ei, ca primesc mai multa putere in cadrul eurouniunii, editia de anul acesta fiind dedicata luptei impotriva recesiunii si stimularii dezvoltarii economice, schimbarilor climatice, cooperarii regionale si evaluarii politicii de coeziune. Mesajul transmis de la Bruxelles a fost ca raspunsurile la problemele globale se gasesc la nivel local si regional, iar conlucrarea pe toate nivelurile de guvernare este esentiala pentru a gasi solutii convergente la problemele care macina Europa.


Proteste de strada si la Bruxelles


Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a vorbit despre somaj si presiuni din ce in ce mai mari asupra bugetelor locale si a militat pentru o reforma orientata spre performanta si inovare. Daca la Focsani, viticultorii si-au aruncat in strada cei mai buni struguri din recolta acestei toamne in cadrul razboiului dintre producatori si procesatori, in centrul Bruxelles-ului, chiar in timp ce seful Comisiei Europene isi rostea discursul de deschidere a saptaminii deschise, laptarii din mai multe tari blocau bulevardele si se luptau cu fortele de ordine din pricina cotelor de lapte si a subventiilor prea mici, pe fondul unei dictaturi a distribuitorilor, dar si a supraproductiei. Criza se resimte acut si pe strazile din Bruxelles unde a crescut numarul de infractiuni. Cersetoarele din Romania chiar s-au costumat in musulmance pentru a stoarce mai multi bani de la europenii din ce in ce mai afectati de criza. In acest context, presedintele Comisiei Europene a pledat pentru "o Europa ambitioasa" si a spus ca este nevoie de investitii masive in inovare pentru combaterea problemelor economice. "Nu ne aflam la iesirea din tunel, situatia ramine fragila. Nu ne aflam in afara tensiunilor sociale si nu putem vorbi de relansare atit timp cit somajul creste. Iar somajul fragilizeaza si consumul. Totusi, Europa isi indeplineste atributiunile, iar resursele noastre au fost mobilizate pentru aceste probleme", a spus Barroso, care se confrunta cu din ce in ce mai multe proteste la Bruxelles. In afara de laptari, in cartierul european au protestat si invatatorii, dar si alte sindicate care au cerut conditii decente de munca.


China invadeaza Europa


Pentru a detensiona situatia, Comisia Europeana a anuntat ca va propune simplificarea procedurilor de acces la finantari, pentru a oferi mai multa flexibilitate in utilizarea granturilor, dar a cerut totodata mai multa responsabilitate si control financiar si fiscal din partea regiunilor care doresc mai multa putere si implicit mai multi bani. Totodata, special pentru somerii crizei au fost anuntate microcredite pentru a-si crea microintreprinderi "pentru o economie verde, ecologica, durabila, care sa puna accent pe inovare". Totul in contextul recentului summit al liderilor G20 de la Pittsburgh, SUA, care a certificat noua realitate globala, in care tarile cu economii emergente joaca un rol mai important in definirea politicilor care guverneaza sistemul economic mondial. Expertii au concluzionat ca in noua ordine economica Europa ar putea inregistra o "diluare" a influentei pe scena globala, asa ca trebuie sa ia masuri de relansare. Chiar daca Barroso a sustinut ca UE trebuie sa ramina lider al economiei mondiale si ca succesul strategiei post Lisabona depinde de actorii regionali, cele citeva mii de invitati la evenimentele Open Days au primit din partea Comitetului Regiunilor mape care miroseau a plastic chinezesc. Chinezii au devenit atit de ofensivi incit recent au organizat chiar si o degustare de vinuri la Parlamentul European. "Trebuie sa conlucram cu adevarat intr-un parteneriat pentru progres. E nevoie de implicarea la toate nivelurile politice pentru a se ajunge la un "da" pentru Europa", a spus Barroso, euforic dupa succesul votului din Irlanda.


Tari sarace, tari bogate


La ora actuala, potrivit comisarului pentru Politica Regionala, polonezul Pawel Samecki, 17 din cele 27 de tari EU, intre care si Romania, sint sub media europeana de dezvoltare, insa oficialii europeni spun ca decalajul ar putea fi surmontat de "performanta inovarii". "Criza economica continua sa ne aminteasca faptul ca toate regiunile trebuie sa gaseasca solutii pentru a raspunde provocarilor mondiale. Sa invatam sa trecem peste dificultati si sa le transformam in avantaje", a spus comisarul, adaugind ca Europa nu poate functiona fara regiunile si orasele ei, care trebuie vazute ca o fundatie pe care trebuie construit acest parteneriat. Prezent la deschiderea Open Days, primarul orasului Dresda, Helma Orosz, a spus ca firmele est-germane au investit in sectoare de nisa iar 40.000 de oameni din regiune au astazi de munca gratie acestor afaceri. "Sa invatam unii de la altii cum sa trecem peste dificultati", a indemnat primarita. Si Danuta Hübner, presedintele REGI Committee, a declarat ca din criza a rezultat ca ideile preconcepute sint puse sub semnul intrebarii si ca este nevoie de cooperare la nivel regional, de stabilirea unor prioritati, de proiecte de calitate si de o guvernare competenta pentru a spori sansele de dezvoltare.


Romania, o imensa oportunitate


Chiar daca lipsa banilor si criza sint cuvintele de ordine, de la Bruxelles, tara noastra este vazuta ca un spatiu cu mare potential de dezvoltare. Cei cinci jurnalisti romani care au fost invitati la Bruxelles de catre oficialii Comitetului Regiunilor au avut o intilnire si cu expertii locali din cadrul Unitatii pentru Romania din cadrul DIGIRegio, care gesioneaza politica de coeziune. Romania are de cheltuit 12 miliarde de euro pina in 2013 la acest capitol, intentia fiind, intre altele, dezvoltarea unor poli de dezvoltare urbana care sa aiba ambitia de a reduce decalajele de dezvoltare. Dupa cum a spus Aura Raducu, program manager la Unitatea pentru Romania, fata de alte tari Romania sta bine la accesarea fondurilor, mai ales in conditiile in care criza a facut din acesti bani o sursa sigura de finantare. "S-au depus mii de proiecte pe diferite programe. In Romania exista o piata de proiecte. Nu cred ca vor mai ramine bani, dar in acelasi timp trebuie sa intelegem ca nici o tara nu sta pe loc. Romania este o tara mare, care are potential", a spus Raducu, adaugind ca este totusi greu sa recuperezi decalajul mare dintre tari, in conditiile in care unele au in fata ani intregi de dezvoltare. "Avem exemplul unor tari care au fost mai sarace decit noi, cum a fost Portugalia, care au reusit. Nu a ajuns la starea Germaniei, dar si-a facut infrastrucutura, a redus din decalaj", ne-a mai spus managerul roman.


Din somer sarac, patron bogat


In conditiile in care multi romani au ramas someri, Aura Raducu spune ca niciodata nu e prea tirziu sa initieze o noua afacere, chiar daca una mica, in conditiile in care se pregatesc microcredite in valoare de 500.000 de euro pentru someri. "Mesajul meu este ca trebuie sa invatam toata viata. Trebuie sa fim creatori, sa luptam pentru ideile noastre. E important sa dezvolti parteneriate, sa creezi proiecte, sa ai idei bune. E ca un puzzle ce trebuie completat, de la mic la mare. Oportunitati sint, dar e nevoie de oameni cu suflet care sa puna mina la treaba". Toti cei care vor sa afle informatii despre finantari, pot intra pe adresele web fonduristructurale.ro sau inforegio.ro. Expertul de la Bruxelles mai spune ca marea problema a Romaniei este legislatia stufoasa, la care se adauga lipsa unui punct unic care sa faciliteze accesul la proiecte. In alte tari exista organizatii care doar ii intreaba pe agricultori, de exemplu, ce proiecte vor sa depuna, si in citeva zile li se pune toata documentatia intocmita pe masa. "Si noi avem un potential enorm de dezvoltare pe agricultura ecologica", a punctat Aura Raducu, adaugind ca este posibil ca procedura de acces la finantari sa fie simplificata, dar este nevoie sa se umble si la tehnologie. Ea a dat exemplu podurilor care in Belgia se construiesc in numai trei saptamini, dupa o noua tehnologie. Politica de coeziune a UE, careia i s-a alocat un buget de 347 de miliarde EUR pentru perioada 2007-2013 si care sustine 455 de programe de dezvoltare in statele membre, necesita o cooperare eficace intre autoritatile publice si mediile de afaceri pentru utilizarea optima a fondurilor comunitare. "Roata a fost inventata de mult, noi trebuie sa lucram la spite", a spus si Cosiana Georgescu, de la Primaria Ploiesti, care a venit la Bruxelles pentru un proiect ce vizeaza dezvoltarea integrata a orasului ei. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.