Ultima oră

AFACERI: De ce nu mai vor romanii sa calatoreasca cu trenul?

Ziarul de Vrancea
10 oct 2009 596 vizualizări
In ultimii ani, numarul clientilor CFR a scazut constant. Astfel, conform Eurostat, daca in 2004, 98 de milioane de romani au calatorit cu trenul, in 2008 cifra a scazut la 75 de milioane, iar in acest an va scadea probabil cu cel putin 10% fata de anul trecut, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

In UE, trendul este complet diferit: intre 2004 si 2008, numarul pasagerilor a crescut de la 7 la 8 miliarde, iar dintre cele 27 de tari membre, doar 4 s-au confruntat cu o scadere a pietei.


In Germania spre exemplu, in ultimii patru ani, numarul pasagerilor a crescut cu 12% (de la 2.1 la 2.33 miliarde), in UK a crescut cu 24%, iar in Franta cu 13%. Impreuna, aceste trei tari asigura 58% din totalul traficului la nivelul UE.


Cum se explica scaderea numarului de pasageri in Romania, in timp ce in marea majoritate a tarilor europene numarul acestora creste? Evolutia este cu atat mai bizara cu cat infrastructura rutiera este la pamant, si te-ai gandi ca lumea ar prefera mai degraba sa mearga cu trenul decat cu masina.


Eu am mers ultima oara cu trenul in urma cu 3-4 ani pe ruta Timisoara-Bucuresti, si nu am avut nicio problema. Daca discutam insa despre starea garilor si a trenurilor care circula pe distante scurte, de pana la 2-300 de km, situatia este complet diferita.


Cel putin in Timisoara, gara este plina de aurolaci, exista o gramada de persoane dubioase, taximetristii asteapta cuminti sa te jupoaie, iar mizeria este la ea acasa.


In trenurile de tip "personal", este jale "" scaune rupte, geamuri care nu se inchid, manele, inghesuiala, mirosuri insuportabile, persoane care fumeaza unde nu ar avea voie, etc. In aceste conditii, prefer de 1000 de ori o sosea plina de gropi, unei calatorii cu trenul.


Pe de alta parte, in ultimii doi ani am avut ocazia sa calatoresc cu trenul pe distante scurte in Germania si Franta. Diferenta este ca de la cer la pamant, si nu are legatura numai cu starea vagoanelor, ci si cu "flora si fauna" care le populeaza.


Nu stiu de ce, dar am impresia ca daca CFR-ul ar moderniza peste noapte toate trenurile, intr-un an multe dintre ele ar ajunge la fel cum arata acum. De ce? Pentru ca termenul "civilizatie" nu are nicio semnificatie pentru unii dintre romani.


de Cristian Orgonas khris


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.