Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei10.10.2009

Ziarul de Vrancea
10 oct 2009 726 vizualizări
Jihadul din Educatie - 270.000 de sindicalisti din invatamantul preuniversitar pregatesc greva generala; Doi morti pe santierul Autostrazii Transilvania; Avocatii si catolicii ar putea fi obligati sa contribuie la pensiile de stat, iar poetul simbolist Radu Vasile, despre incercarile literare ale lui Basescu: E mai tare ca Paunescu

Literatura pentru copii, de la indobitocire la scanteie. Literatura pentru copii a cunoscut o perioada fenomenala in interbelic si parea ca regasise drumul cel bun spre inima copilului roman in anii \'70. Dar comunismul, in ansamblu, poate fi socotit un mare regres in acest domeniu. Momentul 1989 oferea diversitatea pe piata cartilor pentru copii din Romania, dar adevaratele progrese s-au lasat mult asteptate. In editia online a Luceafarului Romanesc, Olga Morar face o analiza a literaturii autohtone pentru copii. "Cercetatorul bine intentionat si cititorul care doreste sa ia contact cu perioada interbelica, va putea sa constate un taram al culturii, realizat prin echilibrul dintre creatie si traducere transpus intr-o limba curata, departe de unele schimonoseli mult prea neologice ale timpurilor actuale", spune aceasta, referindu-se la publicatiile pentru copii, noteaza EvZ.


Doi morti pe santierul Autostrazii Transilvania. Sindicalistii acuza ritmul draconic de munca. Sirul de accidente mortale petrecute in ultimele 24 de ore pe santierul Autostrazii Transilvania s-a soldat cu stoparea lucrarilor facute de Departamentul Structuri al companiei Bechtel, sustin surse din cadrul companiei. Doi muncitori care lucrau pe santierul Autostrazii Transilvania din judetul Cluj au murit, in noaptea de joi spre vineri, dupa ce cu cateva ore inainte un alt muncitor s-a ranit, cazand de la inaltime. Conducerea companiei Bechtel a anuntat ca va face o ancheta interna privind cauzele accidentelor si ca va oferi ajutor si asistenta celor doua familii. Demersuri similare va intreprinde si sindicatul companiei, scrie Gardianul.


"Jihadul" din Educatie "" 270.000 de sindicalisti din invatamantul preuniversitar pregatesc greva generala. Data probabila a grevei: 16 noiembrie 2009. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Spiru Haret, adica cele mai reprezentative organizatii sindicale din invatamantul preuniversitar, numarand, in total, peste 270.000 de membri, sunt pregatite pentru declansarea grevei generale pe termen nelimitat. Celelalte federatii sindicale din componenta Aliantei bugetarilor (organizatorul grevei generale din 5 octombrie) le urmeaza exemplul si anunta organizarea referendumurilor interne pentru stabilirea pozitiei fata de declansarea grevei pe termen nelimitat, scrie Gandul.


Avocatii si catolicii ar putea fi obligati sa contribuie la pensiile de stat. Guvernul va modifica proiectul de lege privind pensiile unice pentru a obliga si avocatii, dar si pe reprezentantii cultului romano-catolic sa contribuie la bugetul public de pensii. Si asta, la propunerea sindicatelor care au mai cerut si impunerea unui plafon maxim de venit din care sa se retina contributia obligatorie la asigurarile sociale (CAS), care este in prezent de 10,5%. Solicitarile au fost acceptate de reprezentantii Ministerului Muncii, urmand sa fie incluse in proiectul de act normativ, dupa cum a precizat, ieri, secretarul de stat Mihai Seitan, noteaza EvZ.


Intoarcerea din Iadul drogurilor. Centrul Teen Challenge din comuna Gradistea, judetul Ilfov, le ofera toxicomanilor sansa la o noua viata, fara stupefiante. La 25 de ani, Vali este un proaspat "absolvent" al programului de reabilitare Teen Challenge. Tanarul a fost dependent de heroina timp de 11 ani. Vali a crescut in Ferentari, unul dintre cele mai rau famate cartiere din Bucuresti. La 14 ani tragea prima data din tigara cu heroina, in curtea scolii, noteaza Adevarul.


Cinci constanteni au fost arestati pentru jafuri la case de amanet si de schimb valutar. Judecatoria Constanta a emis, in noaptea de joi spre vineri, mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele a cinci persoane din Medgidia suspectate de comiterea mai multor jafuri la case de amanet si de schimb valutar din judetul Constanta, informeaza Mediafax. Initial, in urma a 21 de perchezitii facute miercuri 7 octombrie, in judetul Constanta, la locuintele unor persoane suspectate de talharie, au fost ridicate si duse la audieri opt persoane, dar trei dintre ele au fost lasate in libertate. Potrivit Politiei Constanta, in urma investigatiilor facute de politisti s-a stabilit ca cele cinci persoane arestate - Vasile Tudor Petre, de 41 de ani, Marius Nicolae, de 20 de ani, Gheorghe Barbat, de 31 de ani, Cetin Iasar, de 27 de ani, si Leonte Chiriac, de 31 de ani - toate din Medgidia, au participat la comiterea unor jafuri la case de amanet si magazine de bijuterii din Constanta si Navodari, noteaza Gardianul.


Scoala romaneasca: una invatam, alta muncim. 80% din absolventii de facultati din Romania profeseaza in alte domenii decat cele pentru care s-au pregatit. In Occident, situatia este cu totul alta. Au terminat ingineria, dar lucreaza in domeniul farmaceutic. Au facut teologie, dar sunt vanzatori de asigurari. Sunt doar cateva din situatiile intalnite des in companiile din Romania. Raul Ciurtin, 37 de ani, este absolvent al Facultatii de Medicina de la Universitatea "Iuliu Hatieganu" din Cluj, dar in prezent este presedintele firmei "Albalact". Si-a dorit foarte mult sa devina medic si chiar a profesat, dar destinul lui profesional s-a schimbat in momentul in care tatal sau i-a propus sa lucreze impreuna la fabrica cumparata de acesta. "Cum gandul de a intra in afaceri imi incoltise in minte de mai mult timp, am acceptat sa devin administrator al fabricii de lapte si asa am ajuns sa dezvolt o afacere", spune Raul Ciurtin, citat de Adevarul.


Poetul simbolist Radu Vasile, despre incercarile literare ale lui Basescu: "E mai tare ca Paunescu". Comentati aici si talentul literar al lui Marko Bela si Varujan Vosganian. Politica din Romania capata aspecte tot mai surprinzatoare. Activitatea parlamentara seamana tot mai mult cu aceea a unui cenaclu literar-umoristic unde se spun bancuri, povesti si se recita motiuni de cenzura in registru fortat-haios (vezi motiunea "11 impotriva Romaniei" si repetarea obsesiva a expresiei hop-top-Boc, etc). Joi seara am avut si explicatia acestei stari de fapt: Presedintia, Parlamentul si Guvernul nu duc lipsa de poeti. Intre ei, Traian Basescu, Varujan Vosganian si Marko Bela. Nu sunt singurii atinsi de mangaierea muzei. Prin Parlament au mai trecut Adrian Paunescu si C.V. Tudor, precum si poetul-premier, Radu Vasile, alias Radu Mischiu, despre poezia caruia Mircea Dinescu ii spunea lui Andrei Plesu, la lansare (in 1999). "O sa razi, da\' e buna!", noteaza Gandul.


Judecati pentru ca nu protejam pasarile salbatice. Comisia Europeana a dat in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie, pentru neprotejarea pasarilor salbatice. Principala acuzatie este ca habitatele pasarilor salbatice de pe un teritoriu de un milion de hectare din Romania nu sunt puse sub protectie ecologica, asa cum prevede legislatia europeana, noteaza Romania Libera.



"de M.C. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.