Ultima oră

Legea combinatelor si amendamentul Sapunaru

Doina Ganea
10 oct 2009 817 vizualizări
Liberalii se arata preocupati de soarta viticulturii. Deputatul Nini Sapunaru spune ca a initiat un proiect de lege ce are in vedere acordarea de catre stat a unui sprijin direct catre viticultori.

Potrivit acestui proiect, statul ar trebui sa acorde "un sprijin financiar de minim 80% din valoarea de investitie pentru infiintarea si dezvoltarea combinatelor de vinificatie pe baza documentatiei intocmite de catre asociatiile de producatori". Potrivit initiatorului, problemele viticultorilor nu se rezolva subventionind pretul la struguri, ci acordind subventii asociatiilor de viticultori ca sa-si construiasca propriul combinat de vinificatie si sa nu mai depinda de marii procesatori. "Chiar daca de-a lungul timpului au fost creionate diverse forme de ajutor pentru producatorii agricoli, chiar daca exista o lege a viei si vinului, problemele sectorului vitivinicol nu s-au rezolvat. Sprijinul acordat la ora actuala pentru productia de struguri este insuficient, iar fondurile comunitare vizeaza mai putin imbutelierea si valorificarea vinului. Problema pretului la struguri nu se rezolva subventionind pretul. Singura politica economica viabila in acest domeniu este finantarea dezvoltarii capacitatilor proprii de productie a micilor producatori", precizeaza Sapunaru. In prezent, proiectul de lege se afla la Camera Deputatilor si asteapta o dezbatere in plen. In cadrul conferintei de presa de ieri, deputatul s-a laudat si cu amendamentul sau pe care l-a intitulat sugestiv "amendamentul Sapunaru" si care se refera la cantitatile de vin sau tuica produse in gospodarii si care ar trebui exceptate de la plata accizelor. Propunerea liberalului de anul trecut, aceea ca taranii sa poata detine pina la 6 vagoane de vin, nu a fost pusa in practica. "Legea a fost intoarsa din drum de Basescu. Dar avind in vedere noua configuratie parlamentara "amendamentul Sapunaru" are toate sansele sa treaca saptamina viitoare", s-a laudat deputatul liberal. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.