Ultima oră

CSM este somat sa ia o decizie privind constituirea BEJ

Nicoleta Cristea
9 oct 2009 797 vizualizări
Judecatorii vrinceni sustin ca in BEJ li se impune exercitarea unor activitati total straine de atributiile lor obisnuite

Constituirea Biroului Electoral Judetean Vrancea este acum la mina Consiliului Superior al Magistraturii, dupa ce miercuri judecatorii din tribunal au refuzat detasarea pentru alegeri. In aceeasi zi, Tribunalul Vrancea a adresat sectiei pentru judecatori a CSM o sesizare, prin care se solicita acestui organism sa dispuna "detasarea sau transferul la Tribunalul Vrancea a unor judecatori de la alte instante din tara care si-au exprimat acordul de a fi detasati pe perioada desfasurarii alegerilor la birourile electorale, astfel incit sa poata fi derulate procedurile administrative de desemnare a judecatorilor membri ai BEJ Vrancea, respectiv ai birourilor sectiilor de votare". "Toti judecatorii in exercitiu ai Tribunalului Vrancea, extrasi in mod aleator din urna, au invocat in scris lipsa acordului lor pentru exercitarea acestei activitati si, reclamind afectarea inamovibilitatii lor, au solicitat sesizarea autoritatii judiciare cu competenta exclusiva de a dispune detasarea judecatorilor, respectiv Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii", se arata in sesizarea semnata de presedintele Tribunalului, judecatorul Adrian Toni Neacsu. Judecatorii vrinceni se apara vizavi de refuzul de a participa la alegeri prin faptul ca au semnalat de mai multe ori ca nu mai vor sa faca parte din birourile electorale. Tribunalul Vrancea, printr-un comunicat de presa, arata ca magistratii exercita o functie publica total diferita de aceea de judecator in cadrul birourilor electorale, si nu au aceasta obligatie ca si sarcina de serviciu. Tribunalul mai atrage atentia si asupra faptului ca, dupa incidentele de miercuri, "odata cu sesizarea Biroului Electoral Permanent si a Biroului Electoral Central s-a facut solicitarea de modificare a legii astfel incit sfera persoanelor din care se pot desemna membri ai Biroului Electoral Judetean sa fie extinsa cel putin la nivelul celorlalti magistrati din judet, daca nu si la juristi fara apartenenta politica". Judecatorii mai sustin ca in BEJ li se impune "exercitarea unor activitati total straine de atributiile lor obisnuite". "Judecatorii din birourile electorale nu pot extinde impartialitatea si neutralitatea lor asupra intregului birou electoral, condus in activitatea lui prin votul majoritatii", adauga oficialii Tribunalului. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.