Ultima oră

Regele asfaltului Umbrarescu, de 6 ori mai sarac decit Patriciu

Iulia Crețu
8 oct 2009 8188 vizualizări
Dorinel Umbrarescu ocupa locul 14 in Top, cu o avere de 6 ori mai mica decit cea a celui mai avut roman, Dinu Patriciu, locul 1 in Top miliardari cu 2,2 miliarde euro u regele asfaltului de la Adjud creste la bani, fata de anul trecut, avind o avere de 320-340 milioane euro u in top figureaza si Luchi Georgescu, actionar Vincon Vrancea, cu 20 milioane euro u un singur vrincean get-beget intra in topul bogatilor, panceanul Daniel Guzu, cu o avere de 18-20 milioane euro

Romania - tara contrastelor. In ziua in care bugetarii desfasurau miscari sindicale si blocau activitatea prin institutii, bogatasii Romaniei se intilneau in Top 500 Miliardari. Printre ei, si citeva persoane din Vrancea sau care deruleaza afaceri in judetul nostru. Cel mai bine plasat in Top 500 este "regele asfaltului" Dorinel Umbrarescu, pe locul 14. Acesta este in urcare fata de clasamentul de anul trecut, avind o avere estimata la 320-340 milioane de euro. Banii ii intoarce cu lopata in domenii precum constructia de drumuri si poduri, transporturi si comert. Topul Forbes ii explica titulatura prin "multitudinea de contracte pentru lucrari de infrastructura pe care grupul sau de firme le-a cistigat de-a lungul timpului". Umbrarescu este actionar alaturi de sotia sa, Mirela, in peste 10 companii care au rulat in 2008 afaceri de peste 300 milioane de euro. Dorinel Umbrarescu activeaza, pe linga constructia de drumuri si poduri, in transporturi, servicii medicale si comertul de carburanti. Anul trecut, omul de afaceri care isi are cartierul rezidential la iesirea din Adjud, a anuntat ca vrea sa intre si in sectorul energiilor regenerabile, printr-o investitie intr-un parc eolian de 4.000 ha la Corbita. Realizarea acestei investitii ar putea dura pina la 10 ani. De asemenea, firma lui Umbrarescu, Spedition UMB, vrea sa lucreze la largirea pe trei benzi a autostrazii Moara Vlasiei-Ploiesti, km 19,5-45, lucrari cu o valoare estimata la aproape 47 milioane de euro. In acest moment, Dorinel Umbrarescu lucreaza de zor si pe drumurile din Vrancea, avind contracte atit cu primarii PSD, dar si PD-L. Averea "regelui asfaltului" Dorinel Umbrarescu este mai mare decit a celuilalt rege bacauan, Costel Casuneanu, pozitionat pe locul 21, in scadere cu 250 milioane de euro. Umbrarescu este mai bogat chiar si fata de adevaratul Rege, Mihai I de Romania, averea Familiei Regale de Hohenzolern fiind de 210 milioane euro. Anul 2009 a fost profitabil si pentru Regele Mihai, averea sa fiind in crestere.


Umbrarescu a cistigat, Istrate a pierdut la avere


Domeniul constructiilor nu a fost insa la fel de profitabil pentru un alt om de afaceri care are legaturi de "lucru" cu Vrancea. Corneliu Istrate, care detine Vega Galati, este pe locul 90 in Topul Forbes, cu o avere estimata la 65-67 milioane de euro, in scadere fata de anul trecut. "Prabusirea pe segmentul constructiilor civile l-a determinat pe directorul general Vega Holding sa anunte concedieri pentru o buna parte dintre angajatii diviziei constructii civile. Cifra de afaceri pentru 2009 este in scadere cu 20-30% fata de 2008, cind a fost 108 milioane de euro", se arata in evaluarea din dreptul lui Corneliu Istrate din Topul 500 Miliardari. Acesta lucreaza la reabilitarea drumurilor urbane si rurale din toate judetele Moldovei. Vega Galati a inceput si "marea asfaltare" din Focsani, oprita in prezent din cauza terminarii banilor din imprumutul extern.


Daniel Guzu si Luchi Georgescu, proaspat milionari


Nou intrati in Top 500 sint Luchi Georgescu, actionar Vincon Vrancea, si Daniel Guzu, originar de la Panciu, actionar Bau Profil, din domeniul constructiilor. Luchi Georgescu ocupa locul 278, cu o avere estimata la 20 milioane de euro, bani strinsi din productia de vinuri, productia de mezeluri, turism si imobiliare. Singurul vrincean get-beget din Topul Forbes 500 Miliardari este Daniel Guzu, pe locul 287, cu o avere de 18-20 de milioane de euro, acumulata din afaceri cu materiale de constructii, viticultura si imobiliare. Daniel Guzu sustine financiar si echipa de fotbal din Panciu, acesta renuntind la Guzu Chim si preluind friiele Bau Profil, infiintat in 2003 impreuna cu fondul de investitii Oresa. Primele trei locuri cei mai bogati oameni din Romania sint ocupate de Dinu Patriciu, 2,2 miliarde de euro, Ioan Niculae, 1,2 miliarde de euro, si Ion Tiriac, cu o avere de 850-900 milioane de euro. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.