Ultima oră

OPINII:Alunele, Vali Vijelie si Banca Nationala -de Dan Popa HotNews.ro

Ziarul de Vrancea
7 oct 2009 594 vizualizări
E o uriasa porcarie, si nimeni nu ma va putea face sa cred altceva. Intre Lucian Croitoru si Daniel Daianu, pentru inalta demnitate de viceguvernator al Bancii Nationale, a fost preferat Bogdan Olteanu

Asta mi se pare o impietate la adresa bunului simt economic si un semnal ca sistemul de alegere al membrilor din CA al BNR scartaie pe undeva. Asadar, partidele politice propun o persoana si tot partidele, prin Comisii, o valideaza sau nu. Sistemul in sine e defect.


La o adica, daca Vali Vijelie sau Piticul Porno se inscriu in PNL, nu m-ar mira ca dupa o solida si consistenta curte facuta liderilor, sa fie "aruncati" in CA al BNR. Fie ca vrea Guvernatorul, fie ca nu vrea. Totul depinde, pana la urma, de cat de bine te ai cu seful de partid si cu cei care trag sforile.


Poate ca un alt sistem ar fi fost mai normal, eficient si util. Poate ca in mod normal, Guvernatorul ar fi trebuit sa inainteze o lista cu oamenii pe care si i-ar fi dorit in echipa si care sa fie apoi validati sau nu de catre Parlament.


Dar in fine, nu asupra acestui lucru voiam sa ma opresc. Olteanu ii va lua locul lui Dijmarescu, cel care conducea directia operatiuni de piata din BNR. Va conduce probabil, la fel ca si predecesorul sau, comitetul de administrare al rezervelor internationale. Ale Romaniei, ca sa fim bine intelesi. Va discuta despre necesarul de lichiditati si despre scadenta maturitatilor. Despre pozitia investitionala externa. Va elabora strategii de viitor si va propune utilizarea instrumentelor derivate.


Am vorbit la telefon miercuri dimineata cu viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu. "Regret sa plec, cum sa nu regret? Dar n-a fost decizia mea sa plec din Banca", mi-a spus Dijmarescu.

El a recunoscut ca daca s-ar fi inregimentat politic, ar fi avut sanse sa isi prelungeasca mandatul. "Eu nu am facut-o. Nu m-am dus pe la usa partidelor politice si nici n-am s-o fac vreodata", mi-a spus inca viceguvernatorul BNR.


Despre noua componenta a Consiliului nu a vrut sa comenteze, marginindu-se doar sa spuna ca "anumite persoane noi, nu-mi spun mare lucru. Nu le cunosc, pur si simplu", a mai spus Dijmarescu. Din cate am inteles, pana si Guvernatorul e, citez "mahnit". A batut saua, dar iapa n-a priceput. A cerut oameni cu experienta in banci internationale si a primit un Olteanu.


Oficial, vorbele care se aud soptit dinspre BNR sunt in genul "acesta este jocul democratic. E un sistem perfectibil, dar asta inseamna democratia si nu dorim sa negam puterea ei" samd.

Guvernatorul a cerut validarea unor oameni cu experienta bancara, care stiu cu ce se mananca economia si politica monetara. Politicienii, pe care-i doare undeva de politica monetara, au zis "Bine, fie" si i-au tras-o, pe romaneste.


Revin si zic: sistemul e prost. Daca PNL punea pe masa Comisiilor o aluna, aveam vice la BNR o aluna. Si asta gasesc ca e fundamental anormal, pentru ca am citit ca alunele sunt, efectiv, nesanatoase.



de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.