Ultima oră

AFACERI: Mugur Isarescu: Continuarea deprecierii leului nu e nici necesara si nici nu face bine. Nu voi accepta functia de premier

Ziarul de Vrancea
7 oct 2009 481 vizualizări
Felul in care autoritatile utilizeaza banii imprumutati de la FMI si Comisia Europeana este important, si nu rambursarea acestora, a declarat marti guvernatorul BNR, subliniind ca incheierea acordului a fost inevitabila in cazul Romaniei.


"Pentru a linisti opinia publica - pare sa fie foarte multa preocupare in prezent fata de felul in care vom rambursa banii -, spun ca nu este aceasta problema, ci felul in care autoritatile vor folosi imprumuturile pentru reforme si pentru atragerea de fonduri europene. Noi ne-am imprumutat de 20 de miliarde (euro) si avem de luat de la UE 30 de miliarde de euro", a afirmat Isarescu, in cadrul audierilor din Parlament pentru constituirea noului Consiliu de Administratie al BNR, informeaza NewsIn.


Guvernatorul a mentionat ca cele doua acorduri, cu FMI si Comisia Europeana, "au fost benefice Romaniei, chiar inevitabile", luand in considerare corectia peste asteptari a deficitului extern.


Deficitul de cont curent este estimat sa ajunga la 5,5% din PIB in acest an, de la 12,3% in 2008.


"Este vorba despre peste 10 miliarde de euro. Ce s-ar fi facut Romania fara resursele imprumutate? Miza acordului nu a fost doar credibilitatea, ci si nevoia de a inlocui capitalul privat cu capitalul public de la aceste organizatii financiare internationale", a spus Isarescu.


El a completat ca FMI este flexibil in comparatie cu acordurile anterioare, insa acelea aveau ca scop reformarea economiei romanesti, in sensul trecerii de la o economie centralizata la o economie de piata. De aici si rigiditatea Fondului", a afirmat guvernatorul.


Referitor la rolul acordului de finantare externa, guvernatorul BNR a subliniat ca acesta are si menirea de a acorda Romaniei "o bruma de coerenta in politicile economice".


"Nu este un motiv de mandrie, in fond, faptul ca a trebuit sa imprumutam credibilitate. Pe de alta parte, acest acord a dat Romaniei posibilitatea de a iesi dintr-o situatie aproape unica, dupa trecerea la convertibilitatea deplina si dupa liberalizarea, poate prematura, a fluxurilor de capital. Noi nu am putut descuraja suficient creditul in valuta", a mai spus Isarescu.


El a mentionat ca Romania at trebui sa traga, in conditiile derularii acordului stand-by, circa 10 miliarde euro in acest an, respectiv 20 de miliarde de euro in doi ani si jumatate, pana in primavara lui 2011.


Continuarea deprecierii leului nu face bine


Deprecierea in continuare a leului nu este nici necesara din punctul de vedere al ajustarii deficitului de cont curent si nici "nu face bine" economiei, a mai spus Mugur Isarescu.


In acest sens, el a mentionat ca deprecierea leului la un curs de 5 sau 6 lei/euro, dupa cum estimeaza unii analisti, ar insemna o ajustare puternica a deificitului de cont curent, "ar insemna un surplus, ceea ce este imposibil pentru o tara emergenta, pentru ca avem nevoie de investitii straine".


Totodata, "miscarile de 2-4% ale cursului de schimb nu au fost semnificative din punct de vedere economic", a spus Isarescu.


Inflatia in Romania se va situa la finalul lui 2009 "in jur de 4%", intrand astfel in tinta stabilita de banca centrala, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), a apreciat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.



"Nu voi accepta functia de premier"


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, marti, ca nu va accepta o functie de premier, raspunzand unei intrebari din partea presei pe aceasta tema, relateaza Mediafax.


Precizarile au fost facute de Isarescu dupa sedinta parlamentarilor din comisiile de buget-finante de audiere a candidatilor pentru consiliul de administratie al BNR.


Numele lui Isarescu a fost vehiculat de unii politicieni ca varianta pentru conducerea unui eventual guvern de tehnocrati. Isarescu a mai fost prim ministru in 1999-2000.


de D.G. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.