Ultima oră

Frisoanele grevei generale au cuprins si Vrancea

Ziarul de Vrancea
6 oct 2009 1868 vizualizări
Mii de sindicalisti si functionari vrinceni au fost ieri in greva generala, paralizind pentru o zi activitatea din institutii u la Casa de Pensii, AJOFM si ITM s-a lucrat la turatie minima u sindicalistii din Sanatate i-au fluierat pe guvernanti pe ritmuri de hip-hop, iar in spitale s-au primit doar urgentele u elevii au profitat de ziua de greva si au stat acasa u dintre cele 138 de scoli din judet, la 75 s-a facut greva totala, la 56 greva generala partiala, iar la 5 unitati greva japoneza u si Primaria Focsani a fost inchisa pentru public citeva ore u sindicalistii din toata tara au protestat ieri, principalele nemultumiri fiind legate de legea salarizarii unice, concediile fara plata si disponibilizarile din sistemul de stat

Vrancea a fost ieri incremenita pentru citeva ore de greva generala. Sindicatele din invatamint si sanatate au fost cele mai implicate in protest, in restul institutiilor bugetare solidaritatea cu protestatarii fiind mai putin vizibila. La Casa de Pensii, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inspectoratul Teritorial de Munca angajatii au fost in greva "partiala", asigurind activitatea cu minimum de angajati, in timp ce la Directia de Finante programul a fost normal. Cei mai zgomotosi protestatari care si-au strigat in strada nemultumirile au fost cadrele medicale, care au refuzat sa lucreze timp de opt ore pentru a le atrage atentia guvernantilor asupra problemelor financiare din sistem. In spitale, pacientii au fost intimpinati de mai putini medici si doar cazurile urgente au fost internate. In scoli, cele doua sindicate, SLI si FEN, au ales forme de protest diferite. Daca sindicalistii de la Federatia Educatiei Nationale (FEN) au facut greva japoneza, SLI Vrancea, care numara peste 5.000 de membri, a optat pentru greva generala, astfel ca majoritatea scolilor din judet au fost goale, mai ales ca multi elevi nu s-au prezentat deloc la scoala. Doar sapte scoli si-au desfasurat ieri fara probleme activitatea didactica, intre acestea numarindu-se scoli din Slobozia Ciorasti, Clipicesti si Corbita. Si functionarii publici de la Primaria Focsani au protestat ieri, timp de citeva ore, activitatea cu publicul fiind intrerupta.



Medicii au protestat pe ritmuri de hip-hop


Sindicalistii din Sanatate au ales sa prostesteze ieri intr-un mod inedit. Aproape 150 de membri ai Sanitas Vrancea s-au strins in fata Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani si i-au huiduit si fluierat pe ritmuri de house si hip-hop pe guvernanti. "Halatele albe" si-au strigat revendicarile pe melodia "Romania trezeste-te!" lansata de Morometzii, pe cea a trupei Holograf "Banii vorbesc", dar si pe melodiile lui Michael Jackson. Lozincile preferate ale sindicalistilor au fost "Murim noi muriti si voi", "Noi vrem respect", "Bani pentru medicamente" sau "Bani pentru salarii". "Spitalele mor. In ce tara traim? Intr-o tara in care am ajuns cu serviciile medicale pe penultimul loc in Europa. Daca sanatatea moare o sa moara si ei. Fara bani spitalele mor", a strigat Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea. Sindicalistii din Sanatate au decis sa iasa in strada nemultumiti fiind de proiectul de lege privind salarizarea in sistemul bugetar unic, dar si de problema finantarilor pe ultimul trimestru, deoarece in lipsa unei rectificari nu vor mai fi bani nici pentru plata salariilor, nici pentru plata datoriilor catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare. "Nu mai sint bani pentru medicamente, pentru salariile celor care muncesc in sistem. S-a ajuns in situatia sa nu mai primim sporuri, iar de luna viitoare se pare ca nu vor mai fi bani nici pentru salarii. Pacientii trebuie sa isi cumpere medicamente din afara spitalului pentru ca sistemul nu mai are bani pentru a oferi medicamente gratuite", a spus o asistenta de la Spitalul din Focsani. Nici medicii nu au stat deoparte. "Mi se pare normal sa fiu alaturi de colegii mei. Aceasta manifestatie nu este facuta numai in interesul nostru ci si al bolnavilor. Lipsesc medicamente, lipsesc materialele sanitare, sistemul este subfinantat de 20 de ani. Noi nu vrem ciubucuri, noi vrem salarii cu adevarat decente conform pregatirii noastre", a precizat dr. Ion Albu, seful sectiei de ortopedie-traumatologie. Tot ieri cadrele medicale au refuzat sa lucreze timp de opt ore pentru a le atrage atentia guvernantilor asupra problemelor financiare din sistem. In spitale, pacientii au fost intimpinati de mai putine cadre medicale si doar cazurile urgente au fost internate. Aceasta nu va fi singura modalitate de protest. Pe 7 octombrie, si "halatele albe" vor merge la Bucuresti unde va avea loc un miting de amploare al bugetarilor.


Scolile vrincene, in vacanta de o zi

Dascalii din judet au protestat ieri din cauza situatiei financiare dificile in care se afla, dar mai ales pentru ca au fost situati in treimea inferioara a grilei de salarizare. Daca sindicalistii de la Federatia Educatiei Nationale (FEN) au ales ca forma de protest greva japoneza, SLI Vrancea, care numara peste 5.000 de membri, a optat pentru greva generala, astfel ca majoritatea unitatilor de invatamint din judet au fost goale, mai ales ca multi elevi nu s-au prezentat deloc la scoala. "Peste tot pe unde am fost pina acum in teritoriu era greva generala. Miercuri vom participa la un miting impreuna cu toate confederatiile sindicale care constituie Alianta Bugetarilor din Romania", a precizat Constantin Grigore, liderul SLI Vrancea. Acesta a mai mentionat ca principala nemultumire a dascalilor este situarea in partea inferioara a grilei de salarizare, in ciuda promisiunilor facute la intilnirea cu reprezentantii invatamintului si muncii de la inceputul anului. Conform datelor furnizate de oficialii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), dintre cele 138 de scoli din judet, la 75 s-a facut greva totala, la 56 greva generala partiala, iar la 5 unitati greva japoneza. Doar 7 scoli si-au desfasurat ieri fara probleme activitatea didactica, intre acestea numarindu-se scoli din Slobozia Ciorasti, Clipicesti si Corbita. In Focsani, multe dintre unitati aveau afisat pe usa de la intrare faptul ca este greva generala, in aceasta situatie fiind si Scoala nr. 3. "Am avut si copii care au venit la scoala, cadrele didactice s-au ocupat de ei, insa nu le-au predat", ne-a spus directorul scolii, profesoara Tincuta Apostu. Inspectorul scolar general, Iordache Bostan considera ca protestele cadrelor didactice vin intr-un moment nepotrivit si adauga ca nu are incredere ca acestea vor avea un rezultat pozitiv. "Nu cred ca este momentul cel mai potrivit pentru declansarea acestei greve, fie ea de o zi, mai ales avind in vedere situatia politica actuala si tinind cont ca e un guvern nou. Trebuie sa fim constienti de faptul ca in mediul privat salariile sint mai mici decit in sectorul bugetar. Va fi greu sa obtina ceva. Parerea mea este ca trebuie sa asteptam pina dupa alegerile prezidentiale. Asta nu inseamna ca in invatamint si sanatate nu este nevoie de investitii daca se vrea calitate", a fost de parere seful ISJ.

Primaria nu a lucrat cu publicul citeva ore


Functionarii publici de la Primaria Focsani au protestat ieri, timp de citeva ore, activitatea cu publicul fiind intrerupta. Ieri, pina la ora 11.30, functionarii municipalitatii nu au incasat taxe si impozite si nu au eliberat acte celor care aveau nevoie, cetatenii fiind nevoiti sa astepte citeva ore pentru a-si rezolva treburile. La protest au participat toti cei 133 de functionari, acestia anuntindu-si mitingul prin afise lipite in sediul Palatului Administrativ. Nu in toate primariile a fost insa greva, unii dintre angajati optind sa lucreze si in aceasta zi. De pilda, primariile din localitatile Mera, Marasesti, Fitionesti si Vidra nu s-au aliniat tendintelor grevistilor.

Ziua de greva nu va fi platita

Unii dintre angajatii institutiilor descentralizate si-au pus ieri halatul in cui si au refuzat sa isi satisfaca sarcinile de serviciu. Casa Judeteana de Pensii a fost nevoita sa functioneze ieri cu un efectiv de personal redus, numai sapte angajati prezentindu-se la datorie. Cu toate ca au ramas nelocuite departamente intregi din cadrul institutiilor, situatiile limita nu au speriat conducerea. "Sintem in greva, dar am asigurat toate compartimentele. Momentan avem sapte persoane care lucreza", ne-a spus directorul coordonator al CJP, Constantin Guguianu. De asemenea, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca nu a intimpinat probleme de desfasurare chiar daca ieri a fost prezenta la lucru doar o treime din efectivul complet de personal. "Am incercat astazi (n.r. ieri) sa asigur minimul de servicii in cadrul AJOFM. Au lipsit doar cei care sint membri de sindicat", ne-a declarat Mioara Lazar, director adjunct al AJOFM. Paralizarea activitatii bugetare de ieri atrage si neplata zilei in care nu s-a lucrat. Printre finantistii vrinceni insa greva de solidaritate n-a avut impact. Angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea au avut ieri program de lucru normal. "La noi in institutie nu a fost greva. S-a lucrat la ghisee si nu am intrerupt lucrul. Nu stiu exact motivul pentru care nu s-au solidarizat sindicalistii cu ceilalti, dar am inteles ca nu toti au fost de acord cu aceasta forma de protest", ne-a declarat purtatorul de cuvint al DGFP Vrancea, Gena Hutanu. Dupa acesta zi de greva urmeaza ca, daca nu se rezolva cerintele grevistilor, bugetarii sa organizeze un miting in Capitala pe 7 octombrie. "Conform confederatiei miine (azi, n.r.) nu mai facem greva. Ceea ce dorim noi cel mai mult este revizuirea legii salarizarii. Cred ca mai este nevoie de o greva dupa mitingul din 7 octombrie ca sa se rezolve cerintele noastre", ne-a spus Paraschiv Prodan, lider de sindicat CNSLR Fratia, confederatie din care fac parte AJOFM, ITM, CJP, primarii si Sanitas. (Grupaj realizat de R. MANOLACHE, I. NICOLAIE, D. GANEA, I. CRETU, D. GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 4 ore, 30 minute, 24 secunde
..........
, acum 739398 zile, 4 ore, 30 minute, 24 secunde
Nu se poate face o investigatie in legatura cu modul in care Casa de Sanatate isi permite ca la adapostul unei legi sa institue Titlu Executoriu la persoane care contribue la Fondul de Sanatate citeste integral
, acum 739398 zile, 4 ore, 30 minute, 24 secunde
Grevele sunt o forma de lupta,dar ca sa aiba succes trebuie solidaritate. Nu unii fac greva si altii nu, iar cei care nu fac profita de pe urma celor care fac. Lasdii trebuie mustruluiti. In citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.