Ultima oră

AFACERI:FORBES: Cu o presa in plina criza, scad averile oamenilor din media

Ziarul de Vrancea
5 oct 2009 636 vizualizări
Averile romanilor cu afaceri in mass-media au scazut puternic in 2009, conform topului Forbes. Sorin Ovidiu Vintu are cu 400 de milioane de euro mai putin, dupa estimarea Forbes, familia Paunescu are un minus de 350 de miloane de euro, la fel familia Voiculescu

PATRICIU, ZIARE IN GEORGIA: Dinu Patriciu, proprietarul Adevărul Holding, este si cel mai bogat om cu afaceri in media. Topul anuntă o afacere media a lui Patriciu si in Georgia, unde va lansa un ziar popular si unul quality.


Iată topul averilor oamenilor din media, conform Forbes Romania si comparatia cu anul trecut:


1. Dinu Patriciu "" 2,2 miliarde euro (in 2008: 1,9-2 miliarde euro)

Fostul arhitect detine trustul Adevărul Holding, care a lansat anul acesta editia locală a revistei Forbes. Intentionează să dezvolte business-ul atat in versiunea print, dar si in online, domeniu in care crede foarte mult. De altfel, Dinu Patriciu va mai lansa in următorii doi ani o afacere media in Georgia, dezvoltată in jurul unui ziar quality si a unui ziar popular.


2. Sorin Ovidiu Vintu - 400-450 mil. euro (in 2008: 800-850 milioane euro)

Momentul de intrare pe profit a publicatiilor lansate in 2007 intarzie pentru că ultimii doi ani au fost strict investitionali, cu o cifră avansată de 180 milioane de euro. în acest interval, a lansat trei noi publicatii - un cotidian, un săptămanal de presă si o revistă glossy, care merg in continuare pe pierdere. A mai investit in dotarea postului Realitatea TV cu un elicopter si a modernizat statiile locale ale acestuia.


3. Fratii Micula "" 400-450 mil. euro (in 2008: 500 milioane euro)

Au clădit de-a lungul tipului un adevărat imperiu, ai cărui piloni secundari, după turism si industria alimentară, sunt mass-media, in care cei doi frati sunt implicati prin posturile de televiziune NaÃional TV, Favorit, N24 si cateva ziare locale.


4. Familia Păunescu - 350 mil. euro (in 2008: 700 milioane euro)

Proprietarii televiziunii B1 TV si ai ziarelor Curierul National si Gazeta de Sud consideră că actualul context economic reprezintă de fapt o oportunitate pe o piată cu preturi in scădere. Deocamdată insă nu s-au hazardat pe nicio investitie nouă in domeniu.


5. Dan Adamescu "" 300 mil. euro (in 2008: 600-650 milioane euro)

A intrat in actionariatul SocietăÃii "R", ca actionar principal, alături de grupul german de presă WAZ, in 2004. Principala publicatie a societătii este ziarul Romania Liberă, care a redus tirajul si a inchis editiile de weekend.


6. Familia Voiculescu "" 275-300 mil. euro (in 2008: 650 milioane euro)

Grupul Intact detinut de familia Voiculescu a achizitionat anul trecut, pentru o perioadă de trei ani, drepturile de difuzare ale meciurilor din Liga I. Suma plătită s-a ridicat la 85 de milioane de euro fără TVA.


7. Fratii Negoită "" 120 mil. euro (in 2008: 400 milioane euro)

în portofoliul latifundiarilor din Popesti-Leordeni a fost adăugată tipografia Ring, care le completează afacerile din presă. Din grup mai face parte ziarul gratuit Ring, lansat in aprilie anul trecut, al cărui tiraj va creste in următoarele luni de la 100.000 la 150.000 de exemplare pe zi.


8. Adrian Sarbu "" 110 mil. euro (in 2008: 250 milioane euro)

La inceputul acestui an, Sarbu a vandut Media Pro Entertainment către Central European Media Enterprise (CME), companie americană de broadcasting, unde a fost numit presedinte si director executiv. în urma tranzactiei, a primit 10 milioane de dolari cash si actiuni de incă 2,2 milioane la CME.


9. Anca Vlad "" 85 mil. euro (in 2008: 80-85 milioane euro)

Ramura media a grupului Fildas cuprinde un număr de patru reviste distribuite in peste 200.000 de exemplar si televiziunea online Senso TV.


10. Silviu Prigoană "" 60-63 mil. euro (in 2008: 140 milioane euro)

Omul de afaceri a intrat in media in 2001, cand a lansat primul post de stiri din Romania, Realitatea TV, in urma unei investitii de aproape 700.000 de euro. în prezent, omul de afaceri detine posturile Taraf TV si Etno TV, iar sotia sa este redactor sef al revistei Taifasuri.


www.paginademedia.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.