Ultima oră

REVISTA PRESEI SubiEctele Zilei 05.10.2009

Ziarul de Vrancea
5 oct 2009 517 vizualizări
SRI si Ministerul Apararii, de acord cu declasificarea documentelor Revolutiei; Oastea lui Boc casapeste legiunea lui Geoana; Taxa auto si pentru masinile de capacitate mica, din 2010; Oamenii de afaceri tin cu guvernul in lupta cu grevistii

200 de firme renunta la fondurile europene. Desi aveau proiectele aprobate de autoritati, peste 200 de firme au abandonat proiectele depuse pentru obtinerea de fonduri europene. Lipsa comenzilor si obtinerea cofinantarii, mai ales acum, in perioada de criza, a facut ca multi beneficiari de fonduri europene sa renunte la proiecte. Potrivit revistei "Capital", peste 200 de firme, din mai multe domenii, care au depus proiecte pentru bani de la UE au decis sa lase de izbeliste accesarea fondurilor. Situatia e foarte grava avand in vedere faptul ca se aflau la un mic pas de primirea banilor, intrucat aveau deja semnate documentele de catre autoritatile romane, scrie EvZ.


Oamenii de afaceri tin cu guvernul in lupta cu grevistii. Circa 750.000 de angajati din invatamant, sanatate si administratie isi intrerup astazi lucrul. In scoli nu se tin orele, iar profesorii se limiteaza la a supraveghea elevii, in spitale nu se fac internari, ci se trateaza doar urgentele, iar ghiseele institutiilor publice sunt inchise. Aproximativ 750.000 de bugetari din invatamant, sanatate si administratie publica intra azi in greva generala. E cea mai mare miscare sindicala din istoria recenta a tarii. Oamenii de afaceri sustin insa deciziile guvernului privind disponibilizarea salariatilor din sistemul bugetar si cred ca, in conditiile in care salariile acestora reprezinta peste 9% din PIB e necesara o masura drastica. Integral in EvZ.


2 miliarde de euro, factura crizei politice. Pe o scena politica tensionata, autoritatile ar putea uita de constrangerile acordului de finantare cu Fondul Monetar International. Depasirea tintei de deficit bugetar convenite este unul din posibilele efecte ale acestor turbulente, avertizeaza analistii, in timp ce oficialii de la Finante se lauda cu venituri mai mari. Integral in Gandul.


Taxa auto si pentru masinile de capacitate mica, din 2010. Desi era asteptat un proiect legislativ care sa inlocuiasca taxa cu un impozit anual pe emisiile de carbon, cu care ar fi fost de acord si oficialii europeni, autoritatile au decis ca e criza si toti romanii care isi cumpara masini rulate din afara trebuie taxati. Vor fi scutite doar masinile detinute de persoanele cu handicap grav si accentuat si de vehiculele mobile nerutiere. In 2010 nu vor mai exista exceptii de la plata taxei de poluare pentru masinile de capacitate cilindrica mica, sub 2000 cmc, care respecta normele Euro 4, scrie Gandul.


Oastea lui Boc casapeste legiunea lui Geoana. Armatele de functionari politici PSD si PDL au facut, la sfarsit de saptamana, predarea-primirea de stafeta. Dupa ce a operat schimbarile la nivelul Guvernului si al agentiilor din subordinea acestuia, PDL i-a instalat cu surle si trambite pe noii prefecti judeteni, iar acum asteapta demisii ale PSD-istilor din scoli, spitale, agentii veterinare, porturi si aeroporturi, pentru a-i inlocui cu efective democrat-liberale. Schimbarea prefectilor, a subprefectilor, a sefilor deconcentratelor si a directorilor de companii poate paraliza institutiile in plina criza economica si sociala, atrag atentia analistii politici independenti, conform Romania Libera.


SRI si Ministerul Apararii, de acord cu declasificarea documentelor Revolutiei. Procurorul general a anuntat ca SRI, CNSAS si Ministerul Apararii sunt de acord cu solicitarea de declasificare a documentelor oficiale de la Revolutia din 1989. Fostul procuror militar Dan Voinea spune ca este vorba despre jurnalele de lupta si ordinele de zi ale militarilor, cunoscute oficial pana acum doar de procurori. Documentele de la Revolutie urmeaza sa devina publice, sustine procurorul general, Laura Kovesi, dupa ce Serviciul Roman de Informatii (SRI), Ministerul Apararii si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) au fost de acord cu solicitarea procurorului general in acest sens, scrie Romania Libera.


Boc le promite elevilor manuale mai putin stufoase. Dupa ce a preluat si mandatul de ministru interimar al Educatiei, sambata, premierul Emil Boc si-a facut publice intentiile vizavi de sistemul de invatamant din Romania. In principiu, este vorba de descongestionarea programelor scolare, simplificarea manualelor, centrarea educatiei elevului pe competente, si nu pe cantitatea de informatii, ierarhizarea universitatilor etc. Primele referiri ale lui Emil Boc au avut in vedere examenele de finalizare a ciclurilor de invatamant, scrie Romania Libera.


Zeci de imobile ilegale din Delta, utilizate pentru braconaj. In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sunt zeci de imobile ridicate fara autorizatie, folosite pentru turism ilegal si pentru braconaj piscicol. Comisarul-sef al Comisariatului ARBDD al Garzii de Mediu, Costel Ifrim, sustine ca "in Delta Dunarii sunt zeci de imobile ilegale". "Exista imobile fara autorizatie de construire in localitatile Deltei, dar mai ales in zonele aflate sub protectie ecologica. Sunt si imobile autorizate de primarii, dar care nu au autorizatie de mediu, scrie Romania Libera.



de S.P. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.