Ultima oră

Furt la drumul mare din paduri cu proprietari necunoscuti

Mihaela Beșleagă
1 oct 2009 1704 vizualizări
Taierile ilegale din padure au luat amploare, fiind favorizate de lipsa pazei si de nedelimitarea suprafetelor, astfel incit nu se stiu proprietarii, spun inspectorii silvici u 10% din padurile Vrancei nu sint pazite u furturile se fac in week-end, cind nu sint controale, este de parere prefectul Raluca Dan

Furturile din padure au constituit o tema fierbinte ieri, in cadrul discutiilor de la sedinta Colegiului Prefectural. Totul a pornit de la raportul prezentat de reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV) Focsani privind modalitatile de asigurare a serviciilor silvice in padurile din judet. Toma Cristea, seful Biroului de control silvic al ITRSV, a scos in evidenta faptul ca descoperirea celor care taie ilegal din padure este ingreunata si de faptul ca proprietatile nu sint clar delimitate, astfel incit nu se stiu proprietarii. La rindul sau, directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Horia Frincu, a mentionat ca alinierea proprietatilor in padure este o operatiune dificila, care comporta costuri mari. "In ultima perioada de timp au luat amploare taierile ilegale de arbori, in suprafetele de padure ce apartin persoanelor fizice. Datorita situatiei materiale precare, acestia nu au solicitat asigurarea serviciilor silvice, inclusiv paza padurii, cu o structura silvica autorizata. In cele mai multe situatii aceste suprafete nu sint delimitate corespunzator. Multi dintre proprietari au decedat sau au domiciliul stabil in alte localitati, decit cele in care au fost pusi in posesie, fapt ce favorizeaza furtul de arbori din proprietatile lor. O parte din suprafetele de padure sint amenintate cu defrisarea", a spus Toma Cristea. Imediat a venit reactia prefectului Raluca Dan si a vicepresedintelui Consiliului Judetean, Mircea Diaconu, care l-au pus la zid pe reprezentantul ITRSV, institutie condusa de democratul Laurentiu Dumitrache. Prefectul a spus ca lemnul se fura in week-end, atunci cind nu sint controale. "Furturile din padure nu sint din cauza nedelimitarii proprietatilor. Nu cred ca nu aveti cum sa identificati proprietarul unei paduri. Prindeti pe cei care fura si apoi gasiti si proprietarul. Lemnul se duce la drum, nu se catapulteaza peste proprietati . Nu stiu cum se face ca drujbele se aud doar de la ora 4 vineri, dupa terminarea programului de lucru, pina duminica seara. Stiu ca aveti 12 oameni si raspundeti de sase judete, dar incercati sa gasiti solutii", a spus Raluca Dan.


Paza gratuita pentru padurile de cel mult 30 ha


Respectarea regimului silvic este obligatorie pentru toti detinatorii de fond forestier. Proprietarii de paduri sint obligati sa asigure paza padurii impotriva taierilor ilegale de arbori, a furturilor si distrugerilor. "Proprietarii pot beneficia, in conditiile legii, si de asigurarea integrala de la bugetul de stat a costurilor administrarii, precum si a serviciilor silvice, pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha, indiferent daca aceasta este sau nu cuprinsa intr-o asociatie", a mentionat Toma Cristea de la ITRSV. La data actuala, dintr-o suprafata totala de 185.301 ha cit reprezinta fondul forestier in Vrancea, pentru 10%, respectiv 18.782 ha padure proprietate privata ce apartine persoanelor fizice, nu sint asigurate serviciile silvice, respectiv paza, autorizarea parchetelor, punerea in valoare a masei lemnoase. De la inceputul anului, pina la 31 august, ITRSV a efectuat 536 de controale, fiind aplicate 48 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 70.000 lei. Au fost constatate si 91 de infractiuni in urma taierilor ilegale de arbori, cu un volum total de aproape 7.000 mc, valoare totala a prejudiciului fiind de 1,3 milioane lei. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.