Ultima oră

POLITICA:PSD in corzi: Geoana: Iesim de la guvernare, daca Dan Nica va fi demis. Iliescu: E un act samavolnic, sa nu se joace cu focul!

Ziarul de Vrancea
29 sep 2009 536 vizualizări
Toti ministrii PSD isi vor da demisia din Guvernul condus de Emil Boc, daca premierul il remaniaza pe ministrul de Interne, Dan Nica, si daca presedintele Traian Basescu semneaza acest decret, a declarat luni seara liderul social-democratilor, Mircea Geoana, care l-a acuzat din nou pe seful statului ca se afla in spatele acestei crize politice "fara precedent".


Presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, a sustinut ca Emil Boc nu il poate revoca pe Dan Nica, iar PSD se afla in fata unui "act samavolnic".


Comitetul Executiv al PSD a votat luni seara pentru sustinerea ministrului Dan Nica si pentru iesirea de la guvernare, daca premierul Emil Boc nu renunta la remanierea acestuia.


In cazul in care Dan Nica va fi demis, ministrii social-democrat urmeaza sa isi dea demisia din Guvern, a subliniat Ion Iliescu.


Mircea Geoana: Decizia si raspunderea ii apartin in exclusivitate lui Traian Basescu



* Decizia primului ministru e nefondata si argumentele evocate in cadrul coalitiei reprezinta pretexte politice care ascund interesul politic direct al lui Traian Basescu.

* Conform Constitutiei si a protocolului, decizii cu privire la revocarea ministrilor se vor face numai cu acordul partilor, si fiind vorba de schimbarea compozitiei politice, doar cu acordul presedintelui si a Parlamentului.

* Responsabilitatea pentru o eventuala decizie in acest sens apartine direct si personal lui Traian Basescu

* Motivul acestei actiuni este obsesia permanenta a dl. Basescu si a PD-L de a frauda alegerile prezidentiale din decembrie

* O decizie de acest gen echivaleaza cu ruperea protocolului de guvernare. Intreaga echipa ministeriala a PSD se va retrage din Guvern.

* In spatele acestui gest al dl. Boc, la comanda dl. Basescu, se ascunde cel mai penibil si ingust interes politicianist

* Evitarea unei crie de astfel de proportii este inca posibila, daca presedintele refuza eventuala solicitare a dl. prim-ministru

* Avem in fata un joc politic marca Traian Basescu. Acest joc trebuie sa inceteze.

* Mircea Geoana a facut apel la "o lupta politica fara crutare pentru eliminarea lui Traian Basescu de la conducerea Romaniei", in conditiile in care presedintele "a dovedit inca o data ca e un pericol la adresa democratiei".


Ion Iliescu: Este un act samavolnic


"Toti ministrii se retrag din Guvern si (premierul Emil Boc) isi asuma raspunderea. E o chemare la raspundere politica, sa nu se joace cu focul", a avertizat el.


Fostul sef de stat a sustinut ca "premierul nu are drept sa revoce un ministru", iar atunci cand remanierea duce la modificarea compozitiei politice a guvernului "nici macar presedintele nu poate aproba o asemenea remaniere, ea trebuie sa treaca prin Parlament".


Anterior, deputatii si senatorii PSD au cerut conducerii partidului sa se retraga de la guvernare si sa rupa protocolul cu PD-L, au declarat, pentru HotNews.ro, surse politice care au participat la sedinta grupurilor parlamentare social-democrate. Aceleasi surse sustin ca Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc sunt adeptii acestei variante. Pe de alta parte, liderii din teritoriu nu sunt de acord cu acesta solutie pentru ca ar insemna epurarea social-democratiilor din toate functiile detinute la deconcentrate si nu numai. Sedinta Comitetului Executiv a PSD se anunta una extrem de tensionata.


La sedinta grupurilor parlmentare, Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc au primit unda verde pentru retragerea ministrilor de la guvernare. Majoritatea deputatilor si senatorilor au aderat la ideea renuntarii la guvernare si ruperea protocolului cu PD-L. Sursele HotNews.ro sustin insa ca parlamentarii care sunt si presedinti de filiale au fost rezervati si s-au opus intrarii PSD in opozitie.


"Noi cei din teritoriu, care avem experienta in lupta pentru campania elctorala stim ce inseamna iesirea de la guvernare. Ne vor sfasia in teritoiu si, in plus, ne vor lua toti primarii si functiile din deconcentrate. Vom intra in campania pentru prezidentiale legati de maini si de picioare. Le-am spus ca multi din oamenii din teritoriu vor intra fortat sau de buna voie in PD-L, normal ca nu sunt de acord cu retragerea din Guvern, e sinucidere curata", a declarat un lider local sub protectia anonimatului.


La sedinta Comitetului Executiv vor fi prezenti toti presedintii organizatiilor PSD din tara. De altfel la intalnirea programata in Kiseleff se va decide soarta Coalitiei si daca PSD se va retrage sau nu de la guvernare. Se asteapta ca liderii de organizatii sa ceara conducerii PSD sa renunte la ruperea protocolului cu PD-L.


Vezi mai jos declaratiile liderilor PSD




Declaratiile liderilor PSD inaintea de inceperea sedintei CEX:

Ion Iliescu


* Evolutiile din prezent confirma scepticismul meu in legatura cu decizia de a accepta aceasta alianta.


Valeriu Zgonea


* Din punctul meu de vedere, orice minut pe care il stam la guvernare creaza un prejudiciu de imagine. Eu nu vreau sa fiu partas la jocurile lui Traian Basescu.


Marian Oprisan


* Fac apel la PSD sa dea dovada de echilibru, de dragul cetatenilor Romaniei.


Radu Mazare


* Eu am zis dintotdeauna ca nu e bine sa stam cu astia la guvernare, pentru ca lucrurile vor merge prost si merg prost.

* Parea mea ramane neschimbata, cum am zis in iarna \'afara\' zicem si acum tot \'afara\'.

* Oricum tara e destabilizata si ala care o destabilizeaza e Basescu.



de Luminita Parvu. M.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.