Ultima oră

Grenada gasita in Piata Garii

Raluca Manolache
28 sep 2009 1267 vizualizări
Genistii de la SRI s-au lasat asteptati ieri dupa amiaza in zona in care a fost gasita o grenada defensiva, functionala la prima vedere u cuiul de siguranta al grenadei nu era scos, astfel incit viata curiosilor care s-au strins la fata locului nu a fost pusa in pericol u politistii si lucratorii SRI urmeaza sa verifice cum a ajuns proiectilul de exercitiu pe strada

Focsaniul devine orasul tuturor posibilitatilor. Locuitorii urbei au inceput sa gaseasca pe strada grenade militare. Focsanenii care locuiesc la Gara, Brigada Antitero din cadrul SRI, Politia si Pompierii au fost alertati ieri dupa-amiaza, dupa ce un focsanean de 55 de ani, care se plimba pe strada, a zarit o grenada defensiva in spatiul verde la intersectia Bulevardului Garii cu Strada Birsei. Proiectilul se afla foarte aproape de Piata Garii, unde se aflau la promenada duminica zeci de persoane. Barbatul, care si-a dat seama cu ce are de-a face, a mers imediat la postul de politie din Gara. Odata semnalati, oamenii legii au trimis mesajul mai departe, insa pirotehnistii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) ajunsi la fata locului, dupa mai bine de o ora, le-au spus politistilor ca nu pot interveni deoarece grenada nu dateaza din timpul razboiului. "Procedurile sint foarte clare, ISU nu are atributii decit pentru dezafectarea munitiei din timpul razboiului. Fiind o grenada noua ea intra pe un alt circuit", a precizat subprefectul Sorin Hornea, prezent la fata locului.

Grenada cu uz didactic

Dupa ce ISU si-a declinat competenta, la fata locului s-a deplasat echipa operativa complexa coordonata de procurori, grenada fiind ridicata de catre echipa de interventie antiterorista pirotehnica din cadrul S.R.I. Si echipa de interventie antiterorista din cadrul SRI s-a lasat asteptata, iar in tot acest timp traficul rutier pe strada Birsei a fost restrictionat. Dupa mai bine de doua ore de la gasirea proiectilului, echipa SRI a ajuns la fata locului ridicind bomba fara prea multe probleme. Oamenii legii au dat peste o grenada defensiva folosita in instructie de militari. Din fericire, cuiul de siguranta nu era scos, astfel incit viata curiosilor care s-au strins sa vada ce se intimpla nu a fost pusa in pericol. "Este o grenada defensiva de razboi care se foloseste in procesul de instructie la ora actuala. Este in stare de rutina, avind acel element de siguranta intact. S-a facut procedura de cercetare, analiza a obiectului descoperit, s-a facut izolarea zonei ca sa nu fie probleme", ne-a precizat col. Ninel Bajenaru, de la ISU. Dupa ce au verificat cu o mai mare atentie proiectilul, pirotehnistii au constatat ca grenada nu este functionala. "A fost ridicata si dezmembrata. S-a constatat ca nu este in stare de functionare pentru ca nu continea explozibil. Este o grenada de exercitiu folosita in uz didactic", a explicat comisarul Vasile Ochean, seful Biroului de Arme, Explozibili si Substante Toxice.

O grenada reala ar putea face prapad pe o raza de 500 m

Oamenii legii isi pun intrebarea cum a ajuns grenada in iarba, deoarece proiectilul trebuia sa fie intr-o unitate militarizata. Se va deschide astfel o ancheta pentru a stabili cine a "scapat" grenada in strada. O grenada de mina este periculoasa si are un efect distrugator pe o suprafata destul de mare. Colonelul Ninel Bajenaru spune ca aceasta are o raza de actiune de 400-500 de metri patrati daca explodeaza. Grenada este un proiectil usor, amorsat voluntar care se arunca manual sau cu un dispozitiv militar special. Este formata dintr-un corp metalic si o incarcatura exploziva. Autoritatile au admis ca, in cazul ar fi fost vorba de o grenada adevarata care ar fi explodat, aceasta ar fi putut face distrugeri si victime omenesti in Piata Garii, dar si la blocul din apropiere. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.