Ultima oră

POLITICA: Politic Show 25.09.2009

Ziarul de Vrancea
25 sep 2009 529 vizualizări
Basescu s-a intors cu fata la populism; Scrisoarea presedintelui despre referendum a ajuns la ambele Camere; Motiunea de cenzura a PNL si UDMR , respinsa, iar Iliescu, despre slabiciunea lui Basescu: Stiti cine plange usor, nu? Medicii spun ca alcoolicii

Basescu s-a intors cu fata la populism. Pentru a polariza optiunile pro sau contra sa, seful statului vrea referendum pentru parlament unicameral si reducerea numarului de alesi organizat odata cu prezidentialele. Presedintele Traian Basescu si-a prefatat candidatura pentru un nou mandat la Cotroceni printr-o promisiune electorala de mare succes la public: reducerea parlamentarilor. Seful statului a anuntat ieri convocarea, simultan cu alegerile prezidentiale, a unui referendum pe tema trecerii la un parlament unicameral, in paralel cu reducerea numarului de alesi, la maximum 300, fata de 471 de senatori si deputati in prezent, scrie EvZ.


Scrisoarea presedintelui despre referendum a ajuns la ambele Camere. Reprezentanti de la cabinetele presedintilor Camerei si Senatului au afirmat ca scrisoarea presedintelui despre referendum a ajuns la ambele Camere, relateaza NewsIn. Scrisoarea urmeaza sa se discute intr-o sedinta a Birourilor Permanente reunite. Potrivit procedurilor parlamentare si constitutionale, odata propus referendumul de catre seful statului, nimeni nu poate modifica data sau tema acestui demers. Practic, Parlamentul trebuie sa ia act de solicitarea presedintelui, iar, mai apoi, Guvernul trebuie sa se ocupe de organizarea referendumului, noteaza Adevarul.


Motiunea de cenzura a PNL si UDMR, respinsa. Guvernul Boc nu a avut ieri probleme cu motiunea de cenzura. Desi motiunea a fost semnata de 120 de senatori si deputati ai Opozitiei, dupa vot aceasta a adunat doar 112. Diferenta a aparut din cauza lipsei a 8 parlamentari. Pentru ca motiunea sa fi avut succes, era nevoie de 236 de voturi "pentru". Contra documentului au votat 137 de parlamentari. Toate acestea, in conditiile in care PSD a anuntat ca nu participa la vot, iar PDL ca va vota "cu bilele la vedere", scrie Gardianul.


Iliescu, despre "slabiciunea" lui Basescu: "Stiti cine plange usor, nu? Medicii spun ca alcoolicii" Pesedistii s-au intrecut, joi, la Slobozia, in epitete pentru a zugravi portretul adversarului lui Mircea Geoana: "O calamitate, o pacoste, un om al discordiei"¦" Intalnirea fruntasilor social-democrati din judetul Ialomita cu tandemul Ion Iliescu - Mircea Geoana s-a produs, joi, la pranz, la Casa de Cultura a Sindicatelor, scoasa din anonimat, pe langa un banner de partid, aninat deasupra unei intrari perfect camuflate, doar de un palc nelinistit de politisti, aflati in zona. "Traiti, sefu, ce mai faceti?!". "P-aici, cu ochii pe suspecti". "Circulati, circulati, hai, va rog eu frumos, da?!" Inauntru pesedistii horeau pe scena cu mainile pe sus. O furtuna de baloane, aplauze, cateva pancarte: "Traiasca PSD", "Mircea Geoana, Presedinte". Iliescu si Geoana salutau staff-ul de partid judetean, aliniat pe trei randuri de scaune, scrie Gandul.


In editorialul "Basescu ofera poporului gloante oarbe", Silviu Sergiu afirma ca "Romanii care sustin parlamentul unicameral si vor sa mearga la referendumul din 22 noiembrie trebuie sa stie ca sunt mari sanse ca votul lor sa fie in zadar, iar desfiintarea unei Camere a parlamentului sa nu devina realitate niciodata. Cand au auzit propunerea presedintelui Traian Basescu de desfiintare a uneia dintre Camerele parlamentului, multi romani care au decis demult ca nu se vor mai duce la vot au redevenit probabil brusc atenti la scena politica, in virtutea dezgustului provocat de simpla auzire a cuvantului >" Integral in EvZ.


Cristian Campeanu, in editorialul "Basescu isi ridica singur mingea la plasa", este de parere ca "prin anuntul facut ieri privind organizarea unui referendum privind Parlamentul unicameral o data cu alegerile prezidentiale, Traian Basescu a confiscat scrutinul din acest an. Ce ar putea sa nu placa populatiei la ideea unui Parlament unicameral format din maximum 300 de alesi? Parlamentul este una dintre cele mai impopulare institutii, si asta este valabil nu numai pentru Romania, ci si pentru cele mai avansate democratii. In plus, Parlamentul Romaniei este unul care are mai multe probleme decat alte corpuri legislative". Integral in Romania Libera.



de M.C. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.