Ultima oră

Viticultorii care au blocat drumul E85, incolonati la Politie

Doina Ganea
25 sep 2009 2043 vizualizări
Doi dintre protestatarii care au blocat drumul E85 saptamina trecuta au intrat in atentia politistilor u cei doi tarani sint suspectati de blocarea cu rea intentie a unui drum public u podgorenii vrinceni se pling ca de o saptamina incoace transporturile lor cu struguri sint oprite si verificate le singe u ei cred ca aceste controale au ca scop intimidarea lor pentru a nu mai iesi in strada si a nu-si mai cere drepturile u conducerea sindicala a viticultorilor este de parere ca numai politicul pune presiune pe tarani pentru ca marii procestori sa poata sa le cumpere strugurii la preturi derizorii u astazi, podgorenii ar putea iesi din nou in strada, de aceasta data ilegal

De la manifestarile de protest desfasurate vineri, 18 septembrie, de catre viticultorii vrinceni asupra lor au inceput sa se napusteasca tot felul de controale si sa se faca tot felul de presiuni. Doi dintre podgorenii care se aflau saptamina trecuta pe E85 au fost ieri cercetati de politie pentru suspiciunea ca ar fi blocat drumul E85 cu prilejul mitingului de protest, aruncind struguri pe sosea. Ginu Toma, liderul Propact, sindicatului care a organizat protestul, crede ca la mijloc ar fi vorba de interese politice. Viticultorii au protestat pentru ca strugurii se vind prea ieftin si pentru ca nu au piete de desfacere. In loc sa se ia masuri de modificarea legii viei si vinului, in sensul acordarii sprijinului de care au nevoie, viticultorilor li se pune pumnul in gura fiind cercetati, hartuiti si amenintati.


Pretextul carnetelor de viticultor


Podgorenii sustin ca, de la protestul lor de saptamina trecuta, cind a fost blocat si drumul E 85 pret de 30 de minute, patrule ale politiei au inceput sa le opreasca zi si noapte masinile cu struguri si sa fie controlate excesiv. Mai mult, unii sustin ca au fost verificati inclusiv la carnetele de viticultor, desi nu intra in atributiile politistilor asemenea verificari. «Am plecat cu niste struguri de la Cirligele, si pina la Braila am fost oprit si controlat de trei ori. Mi se cauta nod in papura», ne-a spus un vrincean care cauta preturi mai bune in alte judete. «Potrivit art. 4, alin. 1 din Ordinul Ministerului Agriculturii nr. 487 din 27.07.2009, verificarea si controlul respectarii prevederilor ordinului se fac de catre Ministerul Agriculturi, prin Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol din cadrul DADR. Asa ca politia nu are nici un fel de atribut aici. Singurii care au dreptul sint inspectorii de la DADR", ne-a spus liderul Propact, Ginu Toma. Oficialii IPJ Vrancea neaga insa asemenea actiuni. "In atributiile Politiei nu intra si verificarea carnetelor de viticultori. Daca se fac aceste controale in trafic, acestea sint cele obisnuite. Lucratorii nostri nu verifica nicidecum carnetele de viticultor. Acestea se verifica de catre inspectorii DADR. Deocamdata insa nu am primit nici o solicitare din partea DADR pentru a-i insoti pe inspectorii agricoli in astfel de controale", ne-a declarat purtatorul de cuvint al Politiei, comisarul sef Mariana Apostol. Acest aspect este confirmat si de presedintele Propact Vrancea, Costel Ichim. "In primul rind politistii controleaza altceva la o masina. Daca nu-i merge semnalizarea sau daca autovehicolul nu are un far. Oamenii ne-au povestit ca s-a facut exces de zel in zona Slobozia Bradului si mai incoace spre Focsani de catre unii sefi de post asupra unor viticultori aflati in trafic cu masinile cu struguri. Din cite stim noi nu DADR a cerut sprijinul politiei pentru controale in trafic. In al doilea rind nici nu au toti podgorenii carnete de viticultori, pentru ca distribuirea acestora de catre DADR este un proces amplu care va dura pina in decembrie. Asa ca o verificare echidistanta a DADR la ora actuala nu este posibila", ne-a declarat Costel Ichim.


DADR nu s-a implicat in controale pe drum


De cealalta parte oficialii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) sustin ca nu au oprit nici o masina care transporta struguri pina acum pentru a controla carnetul de viticultor. "Noi nu sintem Politia, nu avem atributii sa oprim masinile in trafic pentru a le controla incarcatura. Da, Directia Agricola face in prezent controale pentru a verifica filele din carnetele de viticultor care apartin producatorilor si procesatorilor de struguri din judet", ne-a declarat ing. Mariana Botea, purtatorul de cuvint al DADR, care insa a refuzat sa precizeze unde anume se deruleaza controale. Acasa la producator sau pe traseul spre procesator. în conformitate cu noile prevederi, cultivatorii de struguri nobili pentru vin, inscrisi in Registrul plantatiilor viticole, ce comercializeaza struguri din propria recolta, au obligatia detinerii si completarii unui "Carnet de viticultor". Acest carnet se distribuie gratuit de catre DADR in baza unei cereri depuse de cultivator. Asa se face ca orice transport de struguri din soiuri nobile pentru vin, de la cultivator la centrul de procesare sau la comercializare, trebuie in mod obligatoriu insotit de fila originala din carnetul de viticultor. în cazul in care transportul nu este insotit de aceasta fila sau ea nu este corect completata, se considera ca este vorba de un transport ilicit, iar organele abilitate prin lege au datoria de a confisca intreaga cantitate de struguri. Mai trebuie spus ca, de noile reguli trebuie sa tina cont si procesatorii de struguri nobili pentru vin, acestia avind obligatia de a achizitiona strugurii numai de la producatorii care detin carnete de viticultor, fiind necesara si retinerea filelor originale. Cei ce nu respecta aceste prevederi, risca, potrivit Legii viei si vinului, amenzi cuprinse intre 6.000 si 10.000 lei. In conformitate cu aceeasi Lege nr. 244/2002 este interzisa comercializarea strugurilor din hibrizi producatori directi, acestia fiind destinati doar consumului propriu.


Acarii Paun de la Jaristea


Ieri au fost cercetati de catre IPJ Vrancea doi dintre cei care au protestat vinerea trecuta pe E85 in dreptul localitatii Urechesti impotriva samsarilor si a marilor procesatori care achizitioneaza strugurii la preturi de mizerie. "M-a instiintat Politia Jaristea, prin primar, ca sint chemat la audieri, fara citatie. Mi-au spus ca eu as fi blocat E 85, la protestul viticultorilor. Voiau sa ma bage la blocare de drum european si aruncare de substante daunatoare, care s-ar pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani. M-au identificat dupa filmari, cind eu m-am dus sa-mi vind marfa la Piata de la Urechesti. Am plecat cu un baiat, soferul, cu 200 de kg de struguri, asezati in ladite cu intentia de a testa piata. Daca intentionam sa ii arunc, nu ii puneam in saci si luam ce era mai rau? Cind am ajuns la piata, cei de acolo mi-au spus ca nu am voie, ca nu sint de la Urechesti, iar in drum erau manifestantii, cu lozinci anti-guvernare. Strugurii nu i-am vindut, ca bisnitarii de la Piata Urechesti mi-au cerut 50 de bani pe kil si ei ii dadeau apoi la pret de trei ori mai mare. Eram pe banda unu a soselei si asa m-am enervat si am luat laditele si le-am rasturnat in strada, ca era bataie de joc. La Politie am declarat ca nu m-am dus intentionat sa protestez, dar spontan m-am aliniat protestatarilor. Eu ma dusesem sa testez piata. M-am dus la audieri cu avocatul, pentru ca Politia voia sa-mi puna in circa ce nu am facut", ne-a spus Iulian Giurgea, podgoreanul din Jaristea cercetat de Politie.


"Militieni executa ordine politice"


In apararea protestatarilor de la Urechesti au sarit liderii Propact care sustin ca ceea ce s-a intimplat pe E 85 a fost o decizie spontana a taranilor si ca in momentul aparitiei fortelor de ordine lumea s-a imprastiat. "Nu cred ca se poate interpreta ca s-a blocat drumul cu rea credinta pentru ca, in momentul aparitiei jandarmilor, toata lumea s-a retras. Se pare insa ca un domn de la jandarmi a inceput sa faca o ancheta, insa e un abuz", ne-a declarat presedintele Propact, Costel Ichim. Potrivit legii, cei doi podgoreni din Jaristea risca pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda "daca se executa blocarea cu intentie a drumului public, daca se pune in pericol siguranta circulatiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la trafic". Referindu-se la acest aspect, liderul national al Propact, Ginu Toma, sustine ca este o actiune de intimidare exercitata asupra taranilor din partea fortelor de ordine care se simt obligate sa execute niste ordine politice. «Asa sint unii militieni care executa ordinele politice! Astea sint numai dispozitiile date de sefii CJ pentru ca taranii sa se sperie si sa nu-si mai ceara drepturile. Sa puna capul in pamint si sa se multumeasca cu ajutoarele sociale de zahar si faina. Sint actiuni concentrate pentru ca sa fie liniste in aceasta perioada de campanie si pentru ca procesatorii sa poata sa cumpere de la viticultori strugurii pe te-miri-ce" ne-a spus Toma. Oficialii Politiei sustin ca cele doua persoane cercetate au fost identificate pe camerele de luat vederi cum aruncau vinerea trecuta struguri dintr-o remorca pe E 85, blocind astfel traficul. «Sint doi cetateni din comuna Jaristea cercetati pentru blocarea unui drum public. Ei au fost astazi (ieri "" n. r.) la Politie insotiti de avocatul lor. Se fac cercetari pentru a se stabili daca este vorba de contraventie sau infractiune. Se vor vizualiza inregistrarile video si se va stabili daca atit soferul cit si cel care a aruncat strugurii au blocat drumul conform art. 92 din OUG 195/2002 », a precizat comisarul sef adjunct al IPJ Vrancea, Tomita Pavaloiu. Surse din rindul podgorenilor sustin ca astazi este posibil sa se organizeze un nou protest de data aceasta neautorizat, dar despre care au primit informatii, tot pe surse, si fortele de ordine. «Tot ce este posibil ca oamenii sa iasa din nou in strada pentru ca viticultorii sint extrem de revoltati», a explicat Ginu Toma. (Grupaj coordoant de Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 22 ore, 38 minute, 44 secunde
Podgorenii sunt fraieri ca nu iesi cu totii in strada! Sa va fie rusine ca va purtati asa cu oamenii care muncesc, incurajati numai hotia in tara asta!
, acum 739398 zile, 22 ore, 38 minute, 44 secunde
Situatia este generalizata. Nu numai cu viticultorii se poarta asa. Cand autoritatile scapa situatia de sub control sau trec de cealaltya parte, munca celor ce muncesc corect este in pericol. Se pare citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 38 minute, 44 secunde
Bravo Oprisane pe ei , te-au votat ca prostii ani la rind acum baga-i in puscarie sau in mormint, te pricepi de minune la asa ceva sper sa nu fi uitat cum ai procedat cu Monel Paizan ,dar nu uita in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.