Ultima oră

Incepe campania de informare a agricultorilor

Ciprian Fânaru
24 sep 2009 937 vizualizări
Simbata, 28 septembrie, reprezentantii Directiei Agricole le vor explica fermierilor din cele 71 de comune vrincene modalitatile de accesare a banilor europeni si detalii privind ajutoarele financiare la care au dreptul

Fermierii sint iarasi bagati in seama de ministerul de resort, care isi trimite specialistii pe teren sa le spuna cum sa-si incaseze banii din subventii. Angajatii institutiilor subordonate Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) vor incepe, pe 26 septembrie, o campanie de informare a agricultorilor. Conform solicitarii conducerii MAPDR, simbata, 26 septembrie, se vor derula in toate localitatile judetului Vrancea activitati de informare a agricultorilor, privind ajutoarele prevazute pentru campania de toamna 2009, stadiul accesarii subventiilor in anul 2009 si proiectele ce pot fi intocmite pentru accesarea fondurilor europene de dezvoltare rurala. Pe linga reprezentantul Directiei Agricole, din echipa de specialisti va face parte si personal de specialitate din cadrul OJCA, OARZ, APIA si OJPDRP. Specialistii vor avea sprijin si de la primarii localitatilor, care vor pune la dispozitie spatii adecvate si vor incerca mobilizarea agricultorilor. Pina luni, 28 septembrie, modul de derulare a actiunii si problemele semnalate de fermieri vor fi transmise la sediul central al ministerului de resort.

Ce bani iau fermierii

Pentru a-si infiinta culturile din toamna acestui an, producatorii agricoli vor beneficia de un sprijin numit montaj financiar. Acesta include subventionarea motorinei utilizate pentru lucrarile mecanice in cuantum de 1 leu/litru, valoarea sprijinului fiind asadar de 39 lei/hectar si acordarea unui avans care reprezinta 70% din sumele cuvenite pentru Schema de plata unica pe suprafata (SAPS) aferente anului 2009. Valoarea acestui ajutor este de 209 lei/hectar si banii se vor da incepind cu 16 octombrie. Producatorii agricoli pot angaja si credite. Pe baza adeverintelor emise de APIA, acestia pot pot lua credite de pina la 70% din platile nationale directe complementare (CNDP), valoarea fiind de 131 lei/hectar. Mai exista posibilitatea acordarii unui grant de 30% din valoarea creditelor agricole angajate, in baza Legii 150/2003, pentru finantarea cu 146lei/hectar a culturilor agricole ce se vor infiinta in aceasta toamna. Nivelul intregului montaj e de circa 500 de lei/hectar, adica jumatate din cheltuielile pentru infiintarea culturilor sau un sfert din costul total estimat al culturii.

Zahar, faina si un mar pe zi

Agricultorii care vor lua parte la intilniri vor mai putea afla amanunte despre programul "Fructe in scoli", care va fi aplicat dupa ce Ministerul Finantelor va aviza ordonanta guvernamentala care presupune asigurarea un mar pe zi pentru elevii din clasele I-VIII, dar si detalii privind campania de distribuire de ajutoare in zahar si faina acordate de UE persoanelor defavorizate, spre exemplu someri, pensionari, persoane cu handicap. In fine, in cadrul intilnirilor din fiecare comuna se va vorbi si despre masurile care se vor implementa in acest an, precum 221 "" prima impadurire a terenurilor agricole sau 143 "" furnizarea de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultori. Ora la care vor incepe actiunile informative va stabilita ulterior la nivelul fiecarei comune. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.