Ultima oră

Se numara zilele neplatite pentru functionari

Mihaela Beșleagă
22 sep 2009 1831 vizualizări
De luna viitoare, si institutiile din Vrancea vor trebui sa reduca din cheltuieli prin acordarea de zile de concediu neplatite u majoritatea sefilor nu stiu cum vor proceda daca vor fi nevoiti sa taie cu 15% din fondurile de salarii u primarul Decebal Bacinschi spune ca va fi primul care isi va lua concediu fara plata u aplicarea celor 10 zile de concediu neplatit este caracterizata drept o masura nelegala de procurori, rezultatul fiind, printre altele, si reducerea salariului la jumatate u presedintele Tribunalului crede ca masura este inaplicabila, pentru ca deja se lucreaza la cota de avarie u la Protectia Copilului, cei 1.000 de angajati au salarii cit sa nu moara de foame si nu e loc de reduceri, spune directorul Toader Ghetu

Institutiile publice sint obligate sa taie din cheltuielile de personal in medie cu 15,5% incepind cu luna octombrie. Decizia va fi aplicata prin acordarea personalului propriu, indiferent de statut, de zile libere fara plata pentru o perioada de pina la 10 zile lucratoare, reducerea programului de lucru, masuri ce combina aceste doua alternative sau alta masura cu efect echivalent. O exceptie se aplica pentru personalul militar, pentru care concediul va fi de pina la 14 zile calendaristice. Conform variantei finale a proiectului de lege, pentru care Guvernul isi asuma raspunderea in fata Parlamentului, modalitatea de aplicare a acestor masuri se stabileste cu acordul salariatilor, prin consultarea organizatiilor sindicale. "în vederea incadrarii in constringerile bugetare determinate de situatia de criza economica, in perioada octombrie - decembrie 2009, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar", se arata in documentul de lege final. Totodata, se prevede ca zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru, nu afecteaza durata concediului de odihna anual si sint asimilate unei perioade de activitate efectiva. Documentul mai prevede ca prima de care beneficiaza angajatii la plecarea in concediu, aferenta anului 2009, poate fi platita pina la data de 31 ianuarie 2010, indiferent de data la care aceasta a fost solicitata. Initial, aceste masuri ar fi trebuit aplicate pentru perioada septembrie - noiembrie, insa Guvernul a decis sa amine acest interval cu o luna. Cit de pregatite sint institutiile si autoritatile locale sa treaca la aplicarea acestor masuri, veti afla din rindurile de mai jos.


Salariile viceprimarilor, economie la primarie


Oficialii Primariei Focsani spun ca nu este nevoie sa trimita timp de 10 zile acasa oamenii pentru a face economie la buget. Este de ajuns sa se reduca sporurile intr-o luna si aceasta va aduce un plus de 2 miliarde de lei vechi vistieriei locale. Deocamdata insa primarul Decebal Bacinschi s-a aratat destul de rezervat cu masurile anticriza, deoarece spune el, nu a aparut inca nici o reglementare in acest sens. Daca va aparea, edilul e dispus sa-si ia chiar el 10 zile de "fara plata". "Daca se va impune vom lua masurile prevazute de lege. Chiar si eu pot sa-mi iau concediu fara salariu, insa am inteles ca se mai discuta asupra acestei masuri, care potrivit sindicatelor ar cam fi neconstitutionala deorece se impiedica dreptul la munca. Noi oricum am facut economie. Am redus cota de carburanti pe masina de la 250 la 100 de litri, am redus plata orelor suplimentare la 30%, restul fiind acordata in zile libere", a declarat Bacinschi. Edilul spune ca municipalitatea a facut deja economie la bani deoarece de mai bine de un an nu exista viceprimari, iar fondul de salarii a avut de cistigat. In acelasi context seful executivului local spune ca nu are cum sa dispuna concedieri. "Si asa avem personal insuficient pe diferite servicii si birouri. Nu-i vorba ca nici bani nu avem sa angajam, dar ni s-au impus compartimente noi, fara sa ni se asigure si sursa de finantare. Daca totusi se pune problema reducerii numarului de functionari publici, putem scoate din cadrul Primariei Serviciul de Taxe si Impozite. Asta pentru ca in alte orase acest serviciu este scos de mult, asa cum este la noi Directia de Dezvoltare", a specificat Bacinschi. La ora actuala din cele 148 de posturi prevazute in schema, Primaria Focsani are 133 de functionari publici. Potrivit unui proiect de lege pe care guvernul isi va asuma raspunderea, numarul maxim de functionari dintr-o administratie locala ar putea fi dat de un calcul matematic simplu: numarul de locuitori inmultit cu coeficientul de 0,21. Daca aceasta formula devine oficiala, atunci in Primaria Focsani ar trebui sa avem mai mult de 133 de angajati, adica undeva in jurul a 190 de functionari.


Ghetu: "Eu nu sint fabrica, sa inchid portile"


La Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Vrancea, concediul fara plata nu mai este o necunoscuta inca din luna august, cind s-a aplicat "pe scara larga" printre angajatii institutiei. O parte dintre acestia au afirmat atunci ca ar fi fost obligati sa intre in concediu si in acelasi timp sa vina si la serviciu. Directorul Toader Ghetu a infirmat faptul ca a trimis obligat-fortat oamenii in concediu, dar a recunoscut ca a acceptat cu mai multa larghete cererile. "Nu s-au trimis oamenii nici o zi in concediu fara plata. Si acolo unde am acceptat cererea am cerut semnatura de la seful ierarhic ca este cineva care sa acopere postul, sa nu raminem descoperiti. Eu nu sint fabrica, sa inchid portile total, eu sint o institutie cu circuit continuu", spune Ghetu. Cit despre noua prevedere care ar urma sa se aplice de la 1 octombrie, Ghetu spune ca ar fi dificil de realizat in conditiile in care si asa in prezent exista un deficit de angajati. La DGASPC sint 260 de locuri vacante, toate de stricta necesitate, spune acesta, dar care nu pot fi ocupate pentru ca "onoratul Guvern a blocat angajarile". De altfel, la poarta Directiei vin zilnic in audienta oameni dornici sa se angajeze. Concediul fara plata inseamna incetarea activitatii, angajatii urmind sa isi asume riscul de a ramine fara asigurare medicala si alte drepturi sociale. De asemenea, spune directorul, nu se pune problema altor masuri mai drastice, cum ar fi disponibilizarile, pentru ca "sintem cu personalul la limita de jos a standardelor". "Noi am trait in austeritate tot timpul, am facut mereu economie. Daca fac disponibilizari ce fac cu copiii in plasament si cu beneficiarii? 500 de copiii care sint la asistentii maternali unde ii duc?", se intreaba Ghetu. Intrebat daca ar renunta el insusi la o parte din leafa, pentru a da un exemplu de sacrificiu angajatilor, Ghetu a spus: "Ce exemplu sa mai dau angajatilor? Si asa au salarii foarte mici, cit sa nu moara de foame". 10 zile de concediu fara plata pe luna inseamna pentru Directie o economie lunara de 800.000 lei (8 miliarde lei vechi), in conditiile in care bugetul pentru salarii este de 1.600.000 lei/luna. Bugetul anual pentru salariile celor 1.050 angajati este de aproape 20.000.000 lei. De altfel, din luna iulie angajatii nu mai primesc prima de vacanta, tot pentru a se face economie.


Masura nelegala si inaplicabila, cred magistratii


Aplicarea celor 10 zile de concediu neplatit este caracterizata drept o masura "nelegala" de procurori, rezultatul fiind, printre altele, si reducerea salariului la jumatate. "Este total nelegala aceasta masura. Ar insemna reducerea salariului la jumatate pe o luna de zile. In ceea ce ne priveste, chiar daca luna are, sa zicem, 20 de zile lucratoare, pentru noi tot 30 sint. Nelegal este pentru ca eu nu pot inchide unitatea si sa plec, astfel incit va trebui sa solutionez toate cauzele pe care le am cu tot personalul auxiliar, in conditiile in care schema e si asa incompleta. Nu se poate da timp in compensare si nici recuperari. In concluzie va trebui sa lucram fara remuneratii", ne-a spus seful Parchetului Judetean, Ion Lefter. O astfel de masura o data luata in instante ar putea duce la un blocaj. "Nu am primit nimic de la minister, cu toate ca am inteles ca alte ministere au transmis adrese in acest sens. Insa sintem printre institutiile in care o astfel de masura este inaplicabila, pentru ca ar duce la blocarea instantelor de judecata. In acest moment lucram cu minus 30% din personal si de aceea este inaplicabila", e de parere judecatorul Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului.


Pauza de 10 zile, de neinchipuit pentru agricultori


Politistii vrinceni nu stiu deocamdata daca vor intra in categoria functionarilor care vor trebui sa faca munca voluntara. "Asteptam vesti de la Bucuresti. Nu am fost informati despre modul cum va fi pusa in aplicare aceasta ordonanta", ne-a spus comisarul sef Mariana Apostol, ofiterul de presa al politiei. Situatia este identica la Directia pentru Sport, acolo unde nu s-a primit nimic din partea ministrului Sorina Placinta. La Directia de Sanatate Publica (DSP) se incearca sa se faca economii prin reducerea deplasarilor in teritoriu, iar salariatii nu trebuie sa mai foloseasca fara rost telefonul. "Daca ar fi sa intru in concediu as face-o fara nici un fel de problema desi nu cred ca ar insemna foarte mult. Nu stiu daca o sa am voie ca manager sa intru in concediu", a afirmat dr. Mihai Nedelcu, directorul DSP. Seful de la Paduri, Gabriel Burghelea, nu vrea sa se antepronunte pina nu primeste indicatii de la centru, dar nu crede ca Romsilva ar trebui sa intre in categoria bugetarilor care vor lua o pauza fortata. Directorul Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA), Vasile Carnariu, sustine ca institutia pe care o conduce nu poate sa stea pe tusa deoarece angajatii nu-si vad capul de treburi. Acesta afirma totusi ca nu va ignora reglementarile ordonantei guvernamentale, dar ca nu are cum sa le puna in practica momentan. "Noi nu avem personal suficient pentru a ne indeplini atributiile de serviciu, ne-ar mai trebui inca 30 de persoane pentru a desfasura fluent activitatea. Si asa avem ore suplimentare si sintem supraaglomerati. Mai ales acum cind ca, sa spun asa, sintem in virf de activitate. Momentan avem in lucru 6.300 de dosare depuse pentru subventia care se acorda pentru vita de vie. Poate alte institutii nu au activitate in aceasta perioada si de aceea ar fi de acord cu reducerea orelor de lucru. In cazul in care ordonanta va preciza acest lucru, noi ne vom putea "odihni" de-abia anul viitor, prin februarie", ne-a explicat Vasile Carnariu.


Invatamintul crede ca este discriminat


Dascalii se considera a fi una dintre cele mai nefavorizate categorii de bugetari. Inspectorul scolar general adjunct, Stan Rogoz, spune ca nu stie cum se va proceda. "Nu cred ca asa ceva se va intimpla. Ministerul nu ne-a anuntat nimic. Daca mi s-ar cere sa renunt la o parte din salariu, nu pot sa va spun acum ce as face", a spus Rogoz, care cistiga in jur de 2.500 de lei pe luna. Pentru a protesta impotriva acestei masuri, federatiile sindicale pregatesc o greva generala pentru 5 octombrie, pentru a impiedica asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului pe actuala varianta a legii salarizarii unice, dar si pentru stoparea concediilor fortate fara plata. Mai multe federatii ale bugetarilor afiliate la confederatii diferite au semnat zilele trecute o alianta prin care cer salarii decente si stoparea disponibilizarilor in sistemul bugetar. (Grupaj coordonat de Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 737382 zile, 2 ore, 22 minute, 38 secunde
Consultarea cu salariatii in Vrancea se face la modul "Semnezi sau te dau afara". Cel mai mult de suferit vor avea beneficiarii institutiilor publice care daca pana acum erau tratati cu sictir citeste integral
, acum 737382 zile, 2 ore, 22 minute, 38 secunde
D-le db va inselati! Serviciul de urbanism lucreaza din plin pentru falsificari de acte si furat proprietatile comune ale blocurilor (de exemplu trotuarele de protectie si fatadele) sau chiar citeste integral
, acum 737382 zile, 2 ore, 22 minute, 38 secunde
Scuze, intr-adevar am uitat acest aspect. Singurul rol al functionarilor Primarirei este administrarea spagilor pentru ca acest domeniu este singurul in care nu se pot folosi sistemele electronice, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.