Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 10.09.2009

Ziarul de Vrancea
19 sep 2009 518 vizualizări
Studentii ameninta cu proteste si vor ca Ecaterina Andronescu sa demisioneze; Moldova cere scuze Romaniei; Magistratii, cei mai avantajati de legea salarizarii unice iar vinul nobil autohton risca sa dispara

Vinul nobil autohton risca sa dispara. In curand, am putea pierde soiuri de struguri precum Busuioaca de Bohotin, Creata sau Burgundul pentru ca sunt cultivate tot mai putin. Scopul pur comercial al culturilor de soiuri nobile a vitei-de-vie ne-ar putea costa mult mai scump decat credem. In viitorul apropiat riscam sa ramanem fara mai multe vinuri nobile, tocmai pentru ca acestea nu sunt destul de cunoscute, spun specialistii din domeniu, conform EvZ.


Intelectualii, arma tocita de campanie. Gruparea personalitatilor in jurul candidatilor este o metoda de a revendica legitimitate, dar poate dezavantaja politicianul in virtutea unui sentiment anti-intelectualist al romanilor. Apropierea alegerilor prezidentiale ii motiveaza pe politicieni sa stranga in jurul lor intelectuali consacrati, in speranta ca vor castiga de pe urma prestigiului acestora. Este, insa, acest transfer de imagine in avantajul candidatilor? Alaturarea unor nume cu notorietate poate atrage voturi, afirma unii analisti, in timp ce altii considera ca are o pondere minora in rezultatul final, scrie EvZ.


Oprescu nu renunta nici la un an dupa alegeri la autostrada suspendata. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a intalnit, vineri, cu vicepresedintele comitetului municipal din Beijing, Zhao Wenzhi, cu care a discutat despre inceperea negocierilor cu firma Shanghai Construction Group, pentru constructia autostrazii suspendate. Potrivit lui Oprescu, investitorii chinezi sunt dispusi sa sustina financiar, in proportie de 80 la suta, proiectul autostrazii suspendate, municipalitatea pregatind deja incheierea unui parteneriat public-privat. Autostrada suspendata ar urma sa fie construita la o inaltime de 30-40 de metri, sa porneasca din zona Otopeni si sa se termine pe centura Capitalei, in zona Soseaua Giurgiului, scrie Gandul.


Magistratii, cei mai avantajati de legea salarizarii unice. Desi sefii CSM le-au recomandat sa reintre in salile de judecata, magistratii nici nu vor sa auda de incetarea protestelor. Vicepresedintelui i s-a strigat chiar sa plece acasa daca nu e de acord. Magistratii sunt cei mai avantajati bugetari in Legea salarizarii unitare, pastrandu-si toate sporurile salariale intacte. Specialistii sunt nauciti de concesiile facute acestei bresle, care incalca toate principiile noii legi. Totusi, magistratii nu sunt multumiti: "nu am castigat nimic!", relateaza Romania Libera.


Studentii ameninta cu proteste si vor ca Ecaterina Andronescu sa demisioneze. Studentii anunta actiuni de protest si cer demisia ministrului Ecaterina Andronescu, pe motiv ca ar fi eliminat abuziv din Legea educatiei drepturile obtinute de ei de-a lungul timpului, printre care acela de a fi reprezentati in senatele universitatilor. "Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania considera inadmisibila scoaterea din noul pachet de legi a unui drept fundamental, castigat de studenti in urma miscarilor din primavara anului 1995, cand procentul de reprezentare a studentilor in Senatul Universitar a fost stabilit la 25%. Ultima varianta asumata a legii plaseaza studentimea cu 20 de ani in urma", spun reprezentantii aliantei, care atrag atentia asupra incalcarii principiilor democratiei, relateaza Romania Libera.


Iustin Covei a primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Procurorii DIICOT au cerut astazi arestarea preventiva pentru 14 persoane retinute in cazul clonarii de carduri, in frunte cu Iustin Covei, fiul judecatorului Marin Covei de la Curtea de Apel Craiova. Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis ca toti cei invinuiti sa fie arestati preventiv pentru 29 de zile. Procurorii au cerut ca cei 14 acuzati sa fie arestati preventiv pentru furt de informatii bancare și clonare de carduri. Mai exact, cei acuzati furau informatii bancare cu ajutorul unor camere video montate pe bancomatele din strainatate și le transmiteau la Craiova unde erau clonate cardurile, scrie Adevarul.


Moldova cere scuze Romaniei. Intr-un interviu acordat vineri "Europei Libere", presedintele interimar al Republicii Moldova, liberalul Mihai Ghimpu, si-a cerut scuze de la romani pentru vizele impuse lor de fosta guvernare comunista. "A fost o rusine pentru noi. Eu imi cer scuze prin intermediul "Europei libere" in fata cetatenilor Romaniei. Sigur ca am corectat aceasta greseala politica constient facuta. Noi trebuie sa avem relatii bune si foarte bune cu Romania... Sangele apa nu se face", a spus Ghimpu. Integral in Romania Libera.


Concediul afectat de boala se reporteaza. Angajatii care se imbolnavesc in timpul concediului de odihna pot sa ceara "realocarea" zilelor libere pierdute pe motive de sanatate pentru orice perioada, inclusiv in anul urmator. Si asta, indiferent de calendarul de concedii stabilit cu angajatorul. Potrivit unei decizii recente a Curtii Europene de Justitie, "perioada de repaus nu-si pierde importanta in aceasta privinta daca respectivul concediu este efectuat intr-o perioada ulterioara", noteaza EvZ.



de S.P. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.