Ultima oră

In Vrancea e nevoie de varsare de singe!

Ziarul de Vrancea
19 sep 2009 2192 vizualizări
Podgorenii din Vrancea au blocat ieri dimineata timp de 30 de minute drumul european 85 nemultumiti de pretul mic oferit pe struguri u manifestantii au împrastiat struguri pe carosabil si s-au îmbrincit cu jandarmi veniti sa deblocheze soseaua u viticultorii sint nemultumiti de faptul ca nu au locuri amenajate pentru vinzarea strugurilor si de faptul ca pretul acestora este prea mic si nu isi scot banii investiti in lucrari u Sindicatul Propact este cel care a scos podgorenii vrînceni în strada, în semn de protest fata de mafia din sistemul procesatorilor u cum autoritatile judetene nu i-au bagat in seama, podgorenii se pregatesc sa ia cu asalt capitala tarii

Peste 500 de viticultori din Urechesti, Jaristea si Slobozia Bradului au blocat ieri dimineata timp de 30 de minute drumul european E85, la Urechesti. Podgorenii au coborit din peste 50 de masini si au aruncat in mijlocul drumului zeci de kilograme de struguri, dupa care au inceput sa scandeze "Jos mafia din piete!" si Jos guvernul!". O coloana de sute de masini s-a format in timpul "blocadei". Alertate de politisti, citeva echipaje de jandarmi si "mascati" dotate cu scuturi, bastoane si gaze lacrimogene s-au imbrincit cu taranii care nu voiau sa elibereze drumul. "Este bataie de joc. Ne iau in ris marii procesatori cu 30 de bani kilul de struguri. Am cheltuit 5.000 de lei/ha de vie si nu mi-am scos nici 3.500 de lei. Din ce sa traim? Nu avem piete de desfacere. Stam pe marginea drumurilor sa vindem productia", s-a plins Neculai Mocanu din Urechesti. Podgorenii mai sint nemultumiti si de faptul ca taxele notariale sint foarte mari pentru inscrierea terenurilor lor la cartea funciara. "Sa se elimine taxele notariale pentru noi cei care avem o bucatica de teren. Nu putem lua subventie pentru ca nu avem terenul inscris si nu-l putem inscrie pentru ca nu avem bani", s-a vaitat si Lenuta Statache din Jaristea.


Urmatorul mars, la Bucuresti


Multimea dezlantuita a blocat E85, lasind sa treaca numai o masina a Penitenciarului si Ambulanta. Cozile de masini s-au intins pe mai bine de un kilometru. Politistii au deblocat traficul, pentru ca protestul viticultorilor nu era autorizat pe E85. Jandarmii sositi la fata locului au luat masuri, echipindu-se cu casti de protectie si veste, pregatindu-se astfel sa intervina cu gaze lacrimogene impotriva manifestantilor daca acestia s-ar fi dovedit prea recalcitranti. Din fericire, nu a mai fost necesara interventia in forta, oamenii calmindu-se si plecind spre Focsani. Marsul de protest organizat de sindicatul taranilor si proprietarilor de terenuri Propact a continuat intre orele 11.00 ""13.00 pe strazile Focsaniului. Protestatarii, condusi de Ginu Toma, au pichetat pe rind Directia Agricola si Prefectura. Federatia "Viticultorii Vrinceni" si Sindicatul Propact au fost duse "cu zaharelul", spun liderii, desi propunerile de modificare a legii sint pertinente si in favoarea celor peste 100.000 de vrinceni care ar beneficia de o lege mai buna. Podgorenii nemultumiti de legea viei si vinului au amenintat ca saptamina viitoare vor merge la Bucuresti unde vor protesta in fata cladirii Guvernului. "Sint pline comunele de puturosi, iar celor care muncesc li se ia truda pe degeaba. Mergem la Bucuresti sa-i obligam pe guvernanti sa faca ceva, daca ii doare sufletul de tarani si de agricultura. Daca nu, sa plece", a spus Ginu Toma, liderul Propact. Sindicalistii s-au mai plins si de faptul ca se fac presiuni asupra lor si ca au iesit in strada 500 de persoane, desi initial se anuntasera 2.000.


Viticultura, in sicriu


Convoiul protestatarilor a facut un popas in Sud pentru a pune la punct strategia de atac a oficialitatilor municipiului. Aici, convoiul a fost asteptat de Constantin Craciun, cunoscutul "taran sarac" din Cimpineanca. Acesta era imbracat in reverenda, intruchipind un preot care face slujba de inmormintare a viticulturii, cu sicriu, luminare, un bidon de vin si o cruce. Tot el a adus si o oaie pe care a inhamat-o la un carucior impodobit cu vita de vie cu struguri, reprezentind plugul sarac al viticultorilor, vietate care a fost purtata pe tot parcursul mitingului prin oras.

Multi focsaneni s-au oprit si au privit uimti minunatia. Dupa jumatate de ora de consultatii, taranii au fost condusi catre Directia pentru Agricultura, unde ar fi trebuit sa aiba loc ieri si o mediere cu procesatorii, contramandata intre timp. Aici, viticultorii au reusit sa se impuna in fata traficului, strada Republicii fiind blocata o vreme. Inzestrati cu plancarde pe care se gaseau ponegrite numele presedintelui CJ, Marian Oprisan, al prefectului Raluca Dan, dar si nemultumirile care i-au scos in strada, taranii au strigat in cor "Demisia!" lui Costica Neata, seful DADR, dar si desfiintarea acestei institutii. Nu a lipsit din fata DADR-ului nici sicriul si crucea de inmormintare a viticulturii alaturi de care stateau striviti struguri din munca protestatarilor. "Bacinschi Decebal, sluga lui Oprisan", "Bacinschi nu uita, Focsaniul nu-i mosia ta" si "Lasati-ne sa ne vindem productia" au fost citeva din mesajele pe care oamenii le-au fluturat pe tot parcursul mitingului. Inaintea taranilor nu s-a prezentat nici o oficialitate din partea DADR, Costica Neata fiind plecat la Ministerul Agriculturii. Doar jandarmii i-au impiedicat pe agricultori sa intre in institutia pe care o doreau desfiintata. Unul dintre cei care protestau, Dan Avram, a fost retinut pentru scurt timp de jandarmi, dupa care a fost eliberat fara a fi sanctionat. Nici Dumnezeu nu a fost uitat, fiind de citeva ori pomenit in nemultumirile pline de naduf ale taranilor. La sfirsitul actiunii de ieri, Constantin Craciun, alis "taranul sarac", s-a asezat in sicriu si a mimat inmormintarea viei si vinului vrincean, dar cu speranta ca totul va renaste cu sprijinul Guvernului, asa cum s-a intimplat la vecinii unguri.


"Jos Raluca!" in fata Prefecturii


Viticultorii s-au indreptat apoi in pas de inmormintare catre Prefectura, ingreunind traficul. Cordonul de jandarmi postat strategic intre panourile de reparatii din fata Prefecturii i-a descurajat pe protestatari, care au poposit in strada. Portavocea a redat necontenit nemultumirile, iar lozincile aduceau aminte de grupurile organizate din timpul Revolutiei. Reprezentantul Guvernului in teritoriu, Raluca Dan, nu era in Prefectura, astfel ca au fost trimisi pe rind purtatorul de cuvint Traian Negulescu si subprefectul Ion Oprea, sa asculte nemultumirile. Dialogul dintre protestatari si Ion Oprea a fost mai mult un monolog, subprefectul nefiind lasat sa vorbeasca aproape deloc. Nemultumiti de jumatatile de raspunsuri pe care apuca Oprea sa le dea, oamenii s-au aratat din ce in ce mai revoltati pe guvernanti. "In campanie spuneau ca sintem pe primul loc... Fratilor, la urmatorul protest nu mai venim cu miinile goale, ci cu furci, topoare si bite. E nevoie de varsare de singe la Vrancea, de moarte de om, ca altfel murim cu totii", au strigat taranii. "Daca discutia ar fi avut loc intr-un cadru organizat si cu o luna mai devreme am fi gasit altfel solutii. Pe vremea cind am fost eu prefect s-au facut citeva propuneri de modificare a legii viei si vinului, din pacate ele nu au avut finalitate", le-a spus subprefectul celor adunati. Ion Oprea a mai recunoscut ca munca taranilor nu este platita cum ar trebui, insa a ridicat din umeri, semn ca mari schimbari in timp scurt nu vor avea loc. A primit in schimb lista cu nemultumirile taranilor. La ora 13.00, cind s-a incheiat timpul legal alocat, viticultorii trageau concluzii dezarmante. "E nevoie sa ne dam foc ca munca noastra sa valoreze ceva? Pretul trebuie sa fie de 2 lei pe kilogramul de struguri ca sa subzistam, nu 30 de bani", a spus Constantin Paternic, un arendas din Timboiesti.


Vinul autohton versus vinul din import


Viticultorii vor dezbaterea in regim de urgenta a modificarilor aduse Legii viei si vinului. Ei sustin ca mafia procesatorilor are interese mari si de aceea nu se rezolva doleantele lor. Protestul taranilor vine ca urmare a faptului ca, la finele lunii trecute, au aparut doua noi ordine ale Ministrului Agriculturii Ilie Sirbu. Primul are in vedere obligatia eliberarii carnetului de viticultor si cel de-al doilea se refera la legalizarea BFN-urilor (bauturile fermentate nedistilat), adica acele bauturi realizate de marii procesatori din apa, glucoza si eventual niste vin ieftin adus din Chile. Podgorenii nu doresc decit citeva modificari esentiale aduse acestei legi care le guverneaza existenta. Este vorba de scoaterea vinului de sub acciza, infiintarea unor camere agricole, eliminarea carnetelor de viticultor si excluderea din lege a ordinului MADR prin care se legalizeaza BFN-urile. Nu in ultimul rind, podgorenii vor incurajarea viticulturii prin comercializarea produselor taranilor. în felul acesta se doreste diminuarea produselor aduse din import. (Doina GANEA, Daniel GIRLEANU)


Mitingul a fost supravegheat cu discretie


Liberalii vrinceni s-au aflat cu discretie ieri alaturi de viticultori. Acestia nu s-au amestecat cu protestatarii, ci au preferat sa stea mai retrasi, pe margine, chiar evitind camerele foto sau video. Singurul liberal care a scandat la un moment dat a fost Nicu Mazere. Despre el, viticultorii povesteau ca ar fi sustinut, in parte financiar, deplasarea podgorenilor la Focsani. Mazere a strigat un "huo" scurt in momentul in care a sosit printre protestatari subprefectul Oprea, dupa care s-a intors cu spatele. Liderul PNL, Nini Sapunaru, a vorbit destul de mult la telefon, iar purtatorul de cuvint al PNL, Eduard Lambrino, prezent si el la eveniment, s-a intretinut cu primarii partidului, prezenti la miting. Mai putini discreti insa au fost baietii cu "ochi albastri". Serviciile s-au calcat practic pe picioare ieri, atenti la ce spun sau ce fac protestatarii. Unii dintre ei au fost dotati la vedere cu camere de filmat si aparate foto si s-au amestecat lejer printre ziaristii adevarati. (D. G.)


Revendicarile viticultorilor:


1. Modificarea Legii Viei si Vinului

2. Un pret minim garantat la struguri care sa acopere cheltuielile si munca noastra

3. Eliminarea antrepozitului fiscal pentru vinuri linistite

4. Posibilitatea vanzarii vinului din gospodaria taraneasca

5. Imbutelierea vinurilor din alte tari doar sub denumirea regiunilor din care provin si interzicerea cupajarii lor cu vinuri autohtone

6. Interzicerea BFL (bauturi fermentate linistit) si bauturilor aromatizate pe baza de vin

7. Interzicerea adaosului de zahar in must

8. Eliminarea carnetelor de viticultor

9. Subventii pentru viticultori

10. Credite reale pentru reconversia plantatiilor viticole

11. Legea muncitorului agricol sezonier

12. Legea camerelor agricole ale fermierilor

13. Dezbaterea succesiunii pentru terenurile agricole sa se faca fara taxe notariale

14. Cine a stabilit pretul recomandat la struguri?

15. Producerea unei cantitati de 500L de tuica din marcuri de fructe si subproduse viticole neaccizate





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 16

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 22 ore, 13 minute, 46 secunde
Cred ca ar putea fi introdusa pe aceasta lista inca o masura si anume "Desfiintarea serviciilor secrete". Rolul serviciilor secrete intr-o tara civilizata ar fi printre altele si apararea economiei citeste integral
, acum 739391 zile, 22 ore, 13 minute, 46 secunde
Bomba atomica ne mai salveava de la agonie...sau, haideti romani, cu mic cu mare, in Vanuatu! Imi place ca avem o presa \"impartiala\" in Vrancea...sa va fie rusine slugarilor!
, acum 739391 zile, 22 ore, 13 minute, 46 secunde
Mai lucrati bah la ora asta sau tu ai ramas sa studiezi site-urile porno ?
, acum 739391 zile, 22 ore, 13 minute, 46 secunde
Auzi, v-a bagat si voua Oprisan 10 de zile de fara plata ? Doar asa de curiozitate.
, acum 739391 zile, 22 ore, 13 minute, 46 secunde
dar tu db la ora asta ce faci? tot siteuri porno studiezi?
, acum 739391 zile, 22 ore, 13 minute, 46 secunde
Neh, eu-s la munca, mai fac o situatie, mai una-alta, si cand mai fac o pauza mai vad ce mai scriu astia care ma simpatizeaza si ma mai uit pe site-urile de stiri. Da oricum n-avea grija ca nu stau pe citeste integral
, acum 739391 zile, 22 ore, 13 minute, 46 secunde
E bine ca muncesti noaptea. Stai linistit ca nu-ti duc grija. dar nici tu nu mai du grija altora ca stau noaptea pe net ca nici ei nu stau pe banii tai.
, acum 739391 zile, 22 ore, 13 minute, 46 secunde
Pe 5 cand se anunta protestele din toata tara sa fie si viticultoriii si agricultorii si zootehnistii..sa fie TOTI.Cu miile!Abia atunci se vor speria.
, acum 739391 zile, 22 ore, 13 minute, 46 secunde
referitor la ce spunea CERNAT AURELIA: nu iese nimeni draga, stai linistita, toata lumea face aceasta greva doar de fatada, ca si de atatea ori, ii manipuleaza guvernantii pe acesti lideri de sindicat citeste integral
, acum 739391 zile, 22 ore, 13 minute, 46 secunde
Ma o fi ce zici tu da eu am o mare banuiala ca voi munciti pe banii mei. Nu v-am identificat exact pe voi da stiu sigur ca sunt vreo cativa la CJ Vrancea care au facut dosar cu tot ce scriu eu. Si aia citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.