Ultima oră

Criza si prezidentialele conserva gaurile din asfaltul Focsaniului

Iulia Crețu
18 sep 2009 1313 vizualizări
Consilierii municipali au refuzat contractarea unui nou credit pentru reabilitarea strazilor din Focsani, in valoare de 280 de miliarde lei vechi u alesii PNL si PD-L au invocat criza economica, venirea iernii, dar si lucrarile paralele de scormonit prin pamint ale CUP si ENET, care ar strica asfaltul u primarul Bacinschi a descoperit insa oftica consilierilor Gica Contra : Oprisan ar putea lua voturi pe seama proiectului de refacere a strazilor u consilierii au solicitat ca Primaria sa organizeze o dezbatere publica pentru oportunitatea contractarii imprumutului in conditii de criza

Focsanenii ramin cu strazile pline de gropi si trotuarele in dimburi pina cind criza isi mai scoate coltii din turul pantalonilor cirpiti ai Primariei Focsani si pina cind trece campania electorala de alegere a presedintelui tarii. Asa au decis consilierii locali municipali, care nu au fost de acord cu aprobarea unui nou imprumut pentru asfalt, in valoare de 25 de milioane lei. La sedinta extraordinara de ieri, proiectul privitor la contractarea creditului a obtinut 10 voturi pentru, din partea alesilor PSD si 10 abtineri, de la alesii PNL si PD-L. Respingerea proiectului mai-mai ca l-a determinat pe primarul Decebal Bacinschi sa izbucneasca in lacrimi, vaduvit astfel de o realizare cu care s-ar putea mindri la final de mandat, dar pe care ar fi putut-o utiliza si PSD in campania pentru Cotroceni. Noua veche Alianta PNL - PD-L, caracterizata de social democrati "proaspata si umeda", a motivat refuzul prin faptul ca in acest moment este recesiune economica, se apropie iarna si lucrari nu se pot realiza si, cel mai important in gestiunea jocului politic din noiembrie, vine campania si altcineva s-ar putea folosi de repararea strazilor pentru a acumula voturi.


Liberalii de la Focsani au reclamat ca se pun boii inaintea carului prin aprobarea unui credit de asfaltat strazi in timp ce Compania de Utilitati Publice si societatea de termoficare sparg bitumul pentru inlocuiri de tevi. "Pentru un astfel de proiect mi se pare necesara si consultarea populatiei. Retelele secundare nu sint aeriene, ci subterane, iar ele trec pe sub strazi pe care le-am facut sau pe care le-am fi putut face. Am cheltui astfel niste bani, pe care ulterior i-am arunca la gunoi. Ori lucrurile trebuie facute pe rind", a declarat Vasile Dobre, reprezentantul grupului PNL din CL Focsani. Primarul Decebal Bacinschi a citit insa gindurile portocaliilor si ale galbenilor: "Stiu foarte bine de ce nu se voteaza acest imprumut! De frica lui Oprisan, care ar putea lua voturi pentru refacerea drumurilor! Se lucreaza peste tot in judet, iar noi la Focsani nu am facut nimic. Din punctul meu de vedere si al directorului economic, gradul de indatorare este sub limita admisa, iar creditul este o treaba suportabila pentru 15 - 20 de ani. Daca nu-l votati, imi dati o mina de ajutor pentru ca nu voi mai avea asa de mult de lucru", a afirmat edilul focsanean, foarte aproape de a claca nervos. Pronuntarea numelui presedintelui Consiliului Judetean a stirnit replici din partea PD-L. "E cit se poate de adevarat ca Oprisan s-ar putea folosi de acest proiect. Insa acest Oprisan nu vine cu bani de asfalt din buzunarul propriu. Aceste drumuri sint refacute din banii oamenilor. Traim, mincam, facem vacante si refacem drumuri pe credit. Situatia economica este foarte urita", si-a motivat abtinerea si Mugurel Malureanu, consilier democrat. Raniti in orgoliul politic de remarcile rautacioase ale lui Malureanu, social democratii din CL, prin vocea liderului de grup Liviu Oloeriu, au tinut sa puncteze: "Presedintele CJ face numai lucruri bune si se vede!". Cum insa actele oficiale zic altceva, liberalul Romeo Paul Postelnicu a raspuns: "Vedeti doar unde este situata Vrancea in aceasta epoca luminoasa! Nu are catare ca un astfel de personaj sa fie implicat in treburile municipalitatii", a fost reactia liberalului.


Reabilitarile de retele ENET si CUP afecteaza asfaltarea


Desi edilul a precizat ca asfaltul de la banca nu ar urma sa fie riciit de interventiile la retelele de canalizare si de transport ale agentului termic de la CUP si ENET, consilierii au vazut altceva in mega-planurile de lucru ale celor doua companii, atasate la mapa sedintei de ieri. In plus, unii si-au exprimat dubiul in privinta puterii municipalitatii de a returna la timp imprumutul. In acest moment, Primaria Focsani are de returnat un credit de 28 milioane lei, contractat de la banca falimentara austriaca Dexia, plus alte doua la BERD si BCR. Consilierul PNL Doina Fodoreanu a solicitat directorului economic al municipalitatii, Natasa Nemes, sa precizeze situatia rambursarilor intr-un grafic care sa faca obiectul de studiu al consilierilor. Din expunerea acesteia de ieri, alesii au aflat ca s-a achitat numai o transa de 4 miliarde lei vechi care reprezinta dobinda la creditul de 28 de milioane lei. Ratele efective urmeaza a fi achitate din 2012. De asemenea, gradul de indatorare actual al municipiului este de 10,48%, dintr-un nivel maxim de 30% permis de Guvern. Cu toate ca primarul Bacinschi a declarat ca ii este rusine sa mai mearga "prin Obor sau pe trotuarul din fata Liceului nr. 2", consilierii PD-L si PNL nu s-au lasat induplecati sa aprobe noul imprumut. Presedintele de sedinta, democrata Mioara Lazar, a intrebat de ce imprumutul nu s-a realizat imediat dupa falimentul Dexia, banca de la care s-au cheltuit 28 de milioane, si de la care s-a luat ultima transa in decembrie 2008, in conditiile in care colapsul institutiei financiare se stia din octombrie. Incercind sa-si dreaga supararea dupa refuzul consilierilor, primarul Decebal Bacinschi a precizat ca nu va mai introduce imprumutul pe ordinea de zi, nici daca alesii se "milogesc" de el. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739390 zile, 25 minute, 7 secunde
Bre nene BACINSCHI mai lasa fasaelile ,cu dalde inprumuturi ptr asfalt an oras .zi adevaru ca vrei votuti ptr printisor.
, acum 739390 zile, 25 minute, 7 secunde
foarte bine si ma bucur in acelasi timp ptr ca cei care intra pe acest forum (focsaneni si nu numai), nu se mai agita, comentand anumite articole care nu-si gasesc rostul....ma refer aici la faptul ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.