Ultima oră

Medicamente pe datorie in farmacii

Raluca Manolache
18 sep 2009 991 vizualizări
Farmaciile nu au nici o sansa sa isi primeasca banii pe retetele onorate in luna iunie u daca facturile nu vor fi inregistrate la Casa de Asigurari de Sanatate, se va sista eliberarea pilulelor in mod gratuit si compensat

Subfinantarea din sistemul sanitar se va resimti din ce in ce mai mult in stocul de medicamente pe ultimele luni din acest an. Bolnavii risca sa vina cu bani de acasa pentru a intra in posesia pilulelor fara de care nu ar putea supravietui. In aceasta situatie s-ar putea ajunge daca farmaciile nu vor putea inregistra retetele la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea, pentru ca institutia nu mai are fonduri la acest capitol. "Luna aceasta nu s-au primit bani de la Casa de Asigurari de Sanatate conform contractului. Casa de Sanatate se afla in imposibilitatea de a-l mai respecta din lipsa acuta a banilor. Bugetul la acest capitol este zero. Din cite am inteles de la ministrul Sanatatii nici nu mai poate fi vorba sa intervina vreo rectificare de buget si nici nu se pot face angajamente in plata, deci sa se inregistreze facturile pentru ca acest lucru ar duce la cresterea deficitului bugetar", a precizat Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea. Daca facturile nu vor mai fi primite la banca din sistemul sanitar, farmaciile vor sista onorarea retetelor gratuite si compensate. Se va lua aceasta masura pentru ca farmacistii nu vor mai avea siguranta ca banii cheltuiti vor putea fi recuperati in 2010. "Pericolul acesta exista in momentul in care nu va fi elaborat in timp util un act normativ de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prin care sa se permita CAS inregistrarea facturilor de medicamente eliberate in sistem compensat si gratuit", a mai spus Fevronia Stoica. De altfel, farmaciile risca sa "piarda" si banii destinati pe facturile inregistrate in luna iunie, care ar trebui achitati de CAS Vrancea in aceasta luna. Toate farmaciile risca sa ajunga in imposibilitatea de a-i mai plati pe distribuitorii de medicamente. Un mecanism pus in aplicare de farmacii si care mai salveaza situatia in acest moment este cel de "factoring", care le permite unitatilor sa-si sconteze facturile de la banci, urmind ca acestea sa-si recupereze banii de la Casa de Asigurari de Sanatate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.