Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 17.09.2009

Ziarul de Vrancea
17 sep 2009 581 vizualizări
Cum ne iroseste Guvernul banii: doi directori pe un post; Guvernul si-a asumat liceele de spioni; Ce spune noua lege: politicienii domina educatia; Comuna maghiara, primar roman; Pe buza santului, in comuna pe unde sta sa "curga" Pepsi

Pe buza santului, in comuna pe unde sta sa "curga" Pepsi. Dragomiresti Vale are 4.000 de suflete si destule nevoi. Imbogatitii care au venit in zona si-au construit vile, dar nu au dezvoltat afaceri. Asa ca, atunci cand oamenii saraci ai locului au auzit "de la televizor" ca Pepsi construieste o imensa fabrica in comuna lor, au crezut ca le-a pus Dumnezeu mana-n cap. Acum, cand fabrica e gata ridicata si tirurile intra si ies intruna, ei s-au dumirit: nu s-a schimbat mai nimic. "Sa va spun eu adevarul. Nu s-a schimbat nimic. Ei, ce au promis ca incadreaza, nu incadreaza nimic, ii aduc pe aia din Viilor (n.r. angajatii fabricii din Bucuresti, care urmeaza sa fie inchisa)", spune Gheorghe, in varsta de 45 de ani, potrivit EvZ.


Femeile, din ce in ce mai periculoase la volan. Statisticile seci ale Politiei Rutiere arata ca femeile sunt din ce in ce mai periculoase la volan. Soferitele sunt considerate, de regula, conducatori auto grijulii, care chiar incurca uneori traficul ruland incet si excesiv de prudent. Dar acest tablou e pe cale sa se schimbe. In 2008, femeile au comis 17,8 la suta dintre cele 7.023 de accidente care au avut loc pe soselele Romaniei. In 2009, procentul persoanelor de sex feminin responsabile de producerea accidentelor a crescut la 18,7 la suta. Culmea e ca numarul accidentelor provocate de femei a crescut, in timp ce numarul total de accidente a scazut, ajungand, in 2009, la 6.028, scrie Gandul.


Guvernul si-a asumat liceele de spioni. Premierul Boc si ministrul Andronescu si-au asumat raspunderea pe Legea educatiei care inventeaza un nou tip de liceu vocational: liceul de informatii. Semnalat de Cotidianul si considerat de ministrul Educatiei "greseala de redactare", liceul de spioni n-a fost scos din textul legii. "Ministrul a dormit pe lege. Iar guvernul Boc si-a asumat raspunderea pervertirii unor copii. La 14 ani, cand intra la liceu, este considerat pe jumatate responsabil de faptele lui", spune Zoe Petre, profesor universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, potrivit Cotidianul.


Cum ne iroseste Guvernul banii: doi directori pe un post. Mai multi sefi de deconcentrate, simpatizanti ai PNL, care au fost demisi la sfarsitul lunii aprilie dupa aparitia Ordonantei de Urgenta a Guvernului 37/2009, au fost repusi in functii de judecatori. In prezent s-a ajuns in situatia ca un singur serviciu deconcentrat din mai multe judete ale tarii sa aiba doi sefi, ambii platiti din bani publici.Ordonanta de urgenta a guvernului 37/2009 prin care au fost schimbati din functie, in luna mai a acestui an, mii de sefi de servicii deconcentrate, a creat o bulibaseala de nedescris in multe dintre aceste institutii, scrie Romania libera.


Judecatorii, superprime de vacanta in plina criza. Fiecare magistrat a primit, in medie, anul trecut, cate 11.000 de lei pentru perioada de concediu. Statul roman a cheltuit anul trecut 75.000.000 de lei numai pentru bunastarea judecatorilor. Suma nu include salarii, ci doar drepturi conferite prin legi speciale. Magistratii continua protestele intrucat, sustin ei, odata cu intrarea in vigoare a Legii unice de salarizare veniturile lor ar scadea cu aproximativ 40 de procente, scrie Adevarul.


Catalogul on-line, in loc de sedinte cu parintii. Adultii pot vedea notele si absentele copiilor folosind computerul. Metoda ii aduce insa mai rar pe la scoala, la intalnirile cu profesorii. In schimbul a 11 lei pe luna, parintii elevilor de la Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri", din Iasi, pot primi pe e-mail sau pe telefonul mobil, notele copiilor, fara sa faca vreun drum la scoala. Programul de "monitorizare" a fost lansat ieri si ar putea sa fie extins la nivelul intregii tari, scrie EvZ.


Copilul tau: "Alo, v-am sunat pentru ca n-am cu cine vorbi". Singuri, fara prieteni, cu parintii plecati peste hotare sau prea ocupati cu munca si grijile de zi cu zi, tot mai multi copii au inceput sa ceara ajutor unor straini, situati la celalalt capat al firului de telefon. In vacanta de vara, numarul copiilor care au sunat la Telefonul Copilului 116 111 s-a triplat, iar e-mailurile trimise aceleiasi asociatii s-au inmultit considerabil. Cei mai multi dintre copiii care au apelat acest serviciu s-au plans ca sunt singuri, parintii nu le acorda atentie chiar daca se vad zilnic, nu isi pot face prieteni sau sunt respinsi pentru ca au recunoscut ca au alta orientare sexuala, scrie Gandul.


Cosmeticianul Boc a tras din pensula lefurile bugetarilor. Textul real al Legii salarizarii unitare suna putin altfel. Premierul a incercat marti sa convinga Parlamentul ca Legea privind salarizarea unitara si-a atins toate scopurile. Ca este echitabila, ca face ordine si pe orizontala grilei si pe verticala ei si ca nu are exceptii si privilegiati. Sindicatele sustin insa ca cine citeste textul real al legii isi da seama ca acesta arata cu totul altfel, cu inechitati si disparitati. Potrivit presedintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu, chiar si textul actualizat al legii, adica cel amendat si aflat la Parlament, are inexactitatile sale care contrazic principiile enumerate de premier, scrie Cotidianul.


Ce spune noua lege: politicienii domina educatia. Noua Lege a educatiei, cea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, nu va avea efectul scontat, acela de a scoate din scoli si universitati elevi si studenti mai bine pregatiti, considera specialistii. Cu unele observatii, noua lege pare sa aduca imbunatatiri invatamantului preuniversitar, cum ar fi o programa scolara mai putin incarcata si o varietate mai mare de materii optionale. Pe prevederile legate de invatamantul superior, "luptele s-au dat in culise, in ultimele trei zile inaintea asumarii", unul dintre rezultate fiind eliminarea incompatibilitatii dintre functia de rector si cea de demnitate publica, scrie Romania libera.


Comuna maghiara, primar roman. La 69 de ani de la masacrul din localitatea Ip, romanii si maghiarii convietuiesc impreuna fara ura, dar si fara sa uite de cei 157 de localnici ucisi de horthysti. Primarul comunei cu populatie majoritara de etnie maghiara, Ioan Boer, este un exemplu ca satenii au trecut peste amintirile sangeroase si se au acum "ca fratii", scrie Adevarul.



de R.B. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.