Ultima oră

Arborii merenilor, motiv neincetat de cearta

Daniel Garleanu
15 sep 2009 1012 vizualizări
Pentru a putea intra in posesie, un proprietar din Mera are de platit 4.800 de lei u merenii nu mai au incredere ca cineva le va descilci situatia retrocedarilor u in prezent, doar 11 cetateni au intrat in posesie cu acte complete

Situatia padurilor din zona Mera este departe de a se fi solutionat. Dintr-un total de 500 de cetateni care urmeaza sa fie improprietariti, numai 160 au primit documentele validate de Comisia Judeteana pe suprafetele pe care le-au solicitat. Concret, au intrat in posesie numai 11 oameni cu proces verbal. Starea de conflict dintre mereni a continuat si ieri, la o noua sedinta a comisiei locale de fond funciar, si pentru ca banii pe care trebuie sa ii scoata din buzunar pentru a intra in proprietate sint multi. Initial, merenilor li s-au cerut 120 de lei pentru fiecare lot pentru identificare in teren de catre societatea Zenit Proiect SRL. La aceasta suma se aduna 60 de lei pentru a fi introdusi in baza de date si inca 3.000 de lei pentru a le fi trasate liniile de hotar intre proprietari. Unii dintre ei nu au bani decit pentru medicamente, astfel incit nervii celor care au de platit sint intinsi la maxim. Primaria este mai tot timpul plina de decibelii batrinilor care se considera nedreptatiti. Merenii nu mai au incredere ca cineva le va descilci situatia arborilor pentru care se lupta inca din mandatul primarului PSD-ist Gheorghe Sararu. Ei il considera pe fostul primar unicul vinovat pentru dificultatile pe care le intimpina in prezent. "Am platit 1.200 de lei schita. Acum trebuie sa platesc inca 60 de lei si nu am bani. Mi-a zis ca daca nu platesc nu ma pune in posesie. Eu nu am facut ca altii sa declar mai mult, am aproape un hectar", ne-a spus Niculina Toader in virsta de 60 de ani. Primarul din Mera, Ion Sticlaru spune ca exista cazuri in care doua persoane cu acelasi tip de documente nu au fost tratate identic. "Sint oameni care au aceleasi documente si nu au fost validati. Nu e normal", ne-a spus primarul merean. Ocolul Silvic a pus la dispozitia merenilor un total de 292 de ha de padure din care acestia sa isi imparta conform schitelor pe care le au. (Daniel GIRLEANU)


"Au picat controalele pe capul nostru!"


Locuitorii din comuna Mera se pling de faptul ca Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare a pornit controale pentru depistarea celor care taie arborii ilegal. "A venit de la ITRSV si ii amendeaza pe cei care se aprovizioneaza pentru iarna. Intre 1.000 si 3.000 de lei. Altii taie in stil barbar si nu mai patesc nimic", le ia apararea locuitorilor primarul din Mera, Ion Sticlaru. Inspectorul sef al ITRSV, Laurentiu Dumitrache, spune ca se teme sa inventarieze toate cazurile si daunele pe care le-a suferit padurea din cauza taierilor ilegale. "Controalele au durat opt zile, timp in care am aplicat mai bine de 18 amenzi. Continuam sa patrulam prin zona insotiti de Jandarmerie. Controalele sint o reactie la sesizarile cetatenilor din comuna Mera", ne-a spus Laurentiu Dumitrache. (D. GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.