Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 14.09.2009

Ziarul de Vrancea
14 sep 2009 548 vizualizări
Statul schimba familiile de someri in familii de bone; Asediu salarial cu 773 de amendamente; Specialistii: ce boli provoaca fumul de la incendiul din Pipera, iar Basescu afirma ca salariile profesorilor sunt bune, raportat la orele de lucru

Slujbe part-time pentru studentii ocupati cu scoala. Operator baze de date, promoter, spectator, translator si hostess sunt doar cateva dintre ofertele de munca cu program redus pentru tineri. Studentii care au un program incarcat la scoala, dar vor sa castige bani de buzunar ori sa acumuleze experienta profesionala, pot opta pentru un job part-time. Nici veniturile nu sunt de neglijat: incep de la 3,5 lei pe ora si pot ajunge pana la 400 de euro pe luna, noteaza EvZ.


Basescu: salariile profesorilor sunt bune, raportat la orele de lucru. Presedintele Traian Basescu a fost apostrofat, ieri, la Festivalul Cascavelei organizat la Valea Doftanei, in judetul Prahova, de cativa dintre participanti, care l-au acuzat ca nu "simte romaneste" si si-au exprimat nemultumirea fata de nivelul salariilor profesorilor din Romania. Un participant la festival a strigat, la un moment dat, spre seful statului, in timp ce acesta se fotografia alaturi de doritori: "Sa vezi ce-ti fac daca faci poze cu \'Sa traiti bine!\'", afirmatia starnind rasul celor prezenti, scrie Adevarul. De asemenea, o femeie l-a intrebat pe presedinte daca "este bine" in legatura cu salariile profesorilor, Basescu raspunzand ca, raportat la orele de lucru, este bine. Femeia l-a intrebat daca poate spune acelasi lucru si in cazul profesorilor de grad 1, dar raspunsul presedintelui nu s-a putut auzi, scrie Adevarul.


Specialistii: ce boli provoaca fumul de la incendiul din Pipera. Specialistii atentioneaza ca dioxina rezultata din arderea cauciucurilor contamineaza si alimentele. Efectele vor persista zeci de ani. Fumul degajat de la incendiul din Pipera izbucnit sambata seara, la un depozit de anvelope, poate provoca aparitia cancerului de san si a celui testicular. "Partea cea mai grava este ca dioxina si PCB (policlorobifenil - substanta poluanta asemanatoare dioxinei - n.r.) rezultate din arderea cauciucurilor sunt niste substante foarte toxice, care nu se degradeaza decat in zeci de ani. Astfel, ele pot patrunde in lanturile alimentare, dar reprezinta, totodata, si niste perturbatori hormonali, care cauzeaza cancer de san si cancer testicular", avertizeaza prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, informeaza Gandul.


Vaccinarea impotriva cancerului de col, reluata din decembrie. Campania de vaccinare a fetitelor de 10-11 ani impotriva virusului uman Papilloma, care poate provoca cancerul de col uterin, ar putea fi reluata din decembrie anul acesta. Asta in conditiile in care cel putin jumatate dintre parintii fetitelor care ar urma sa fie imunizate vor fi de acord cu administrarea vaccinului. Asa a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul sanatatii, Ion Bazac, scrie EvZ.


Pensia l-a scapat pe Dan Voinea de cercetarea disciplinara din dosarele Mineriadei? Asociatia Victimelor Mineriadelor (AVM) a cerut, vineri 11 septembrie, Consiliului Superior al Magistraturii redeschiderea dosarului disciplinar al generalului (r) Dan Voinea, in cazul in care acesta va reintra in magistratura. Pe de alta parte, ministrul justitiei a avut vineri o intrevedere cu reprezentantii Asociatiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romånia (AVMR), Asociatia Baricada Inter "™89 si cu seniorii Ligii Studentilor, care si-au exprimat "opozitia fata de reangajarea pensionarului Dan Voinea in functia de procuror, tinånd seama de multele abuzuri comise de acesta in timpul instrumentarii dosarelor Mineriadelor si Revolutiei, motiv pentru care a si fost demis de presedintele Traian Basescu", scrie Gardianul.


Marile schimbari ale noului an scolar. Scoala incepe toamna aceasta pe fondul unor tensiuni sindicale intre profesori si politicieni, dar si cu schimbari majore pentru elevi si dascali. Cele mai importante modificari sunt la intrarea in liceu si la bacalaureat. Elevii de clasa a VIII-a vor sustine in loc testele nationale de pana acum testari de tip international, iar cei de clasa a XII-a vor da trei examene in timpul anului si trei probe scrise la bacalaureat. Anul scolar aduce noutati si in privinta examenelor de clasa a VIII-a. Astfel, elevii vor da o evaluare nationala de tip international in loc de tezele cu subiect unic, scrie Adevarul.


Prima zi de scoala a elevilor Basescu Traian, Geoana Mircea, Tudor Vadim si Iliescu Ionel. Traian avea emotii, Ionel era mandru de sortuletul lui, Mircea purta pantaloni scurti, Corneliu tragea fetitele de coada. Cum erau ei in prima zi de scoala? Principalii actori politici ai momentului povestesc pentru Gandul amintirea primului clopotel. Cel care avea sa devina peste mai bine de patru decenii presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a dus cu mare interes la scoala, dar entuziasmul i s-a domolit pe parcurs. Curios sa afle "cum e", micul Traian s-a lamurit repede, dupa cum ne-a povestit ieri: "Sincer sa fiu, prima zi de scoala cred ca a fost cea in care m-am dus cu cea mai mare placere pentru ca nu stiam cum e". Presedintele Romaniei a explicat ca "pe urma, mergi cu placere, dar nu cu acelasi entuziasm cu care te duci prima oara in clasa intai".


Statul schimba familiile de someri in familii de bone. O initiativa legislativa de a fenta intelegerea cu Fondul Monetar International incearca sa asigure un loc de munca platit, la domiciliu, pentru cei aproape 20% dintre bugetarii ce urmeaza sa fie disponibilizati. Guvernantii au gasit o portita de scapare, oferindu-le angajatilor de la stat posibilitatea sa devina bone de ocazie si sa ingrijeasca grupe de minimum patru copii, pana cand acestia implinesc varsta de scolarizare, scrie Gardianul.


Asediu salarial cu 773 de amendamente. Sindicatele si magistratii au depus, cu ajutorul parlamentarilor-prieteni, nu mai putin de 773 de amendamente la proiectul legii de salarizare unica. Guvernul a acceptat doar 5% dintre ele, dar a facut si concesii: scaderea propusa a fondului de salarii nu va mai fi asa de mare. Reprezentantii PSD au plecat cel mai mult urechile la lobby-ul facut de sindicate, iar magistratii si parlamentarii au avut cele mai multe revendicari, multe referindu-se la sporurile salariale, scrie Romania Libera.



de Stefan Popovici HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.