Ultima oră

Protestele din instante, revizuite miine

Nicoleta Cristea
14 sep 2009 863 vizualizări
Propunerile facute de MJCL pentru deblocarea situatiei sint inconsistente si incoerente , spune presedintele Tribunalului Vrancea, referindu-se la solicitarea ministerului de a inceta protestele

Judecatorii vor decide daca protestele demarate la inceputul acestei luni vor continua sau nu, in functie de varianta finala a legii salarizarii unice, care va fi adoptata miine. Chiar daca in ultima saptamina Ministerul Justitiei a facut o semi-tentativa de aplanare a conflictelor aparute intre executiv si puterea judecatoreasca, solutiile oferite nu au fost in concordanta cu solicitarile magistratilor. "Propunerile facute de MJCL pentru deblocarea situatiei sint inconsistente si incoerente. Prin documentul inaintat CSM si instantelor judecatoresti cauzele blocajului fara precedent al sistemului judiciar sint denaturate, ceea ce face ca nici solutiile gindite sa nu fie cele potrivite. Prima pozitie de avengura a puterii judecatoresti fata de degradarea evidenta a statutului ei de putere publica in stat s-a realizat in aprilie 2009, prin adoptarea de catre toate adunarile generale ale instantelor a Rezolutiei privind starea financiara si situatia administrativa. Acest document nu este cunoscut sau este ignorat de ministerul justitiei. De asemenea, la inceputul lunii septembrie, odata cu radicalizarea acestui conflict, toate cele 240 de adunari generale ale instantelor de judecata din Romania au aratat concret care sint solutiile imediate pentru rezolvarea problemelor grave de functionare a sistemului judiciar si aproape toate sint ignorate in acest document", a precizat presedintele Tribunalului Vrancea, judecatorul Adrian Toni Neacsu. Pe linga nemultumirile legate de grila de salarizare, judecatorii solicita inca din primavara acestui an ca administrarea bugetelor instantelor sa treaca de la Ministerul Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie, stabilirea unui prag minim de 1% pentru bugetul justitiei, sau ca taxele de timbru sa revina sistemului judiciar, si nu administratiei publice locale. "Documentul MJCL ignora aceste solutii, concentrindu-se pe o retorica goala de continut si care nu este de natura sa ofere incredere in determinarea de a solutiona gravele probleme de sistem", a concluzionat presedintele Neacsu. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.