Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 09.09.2009

Ziarul de Vrancea
9 sep 2009 501 vizualizări
Promisiunile electorale fara acoperire, interzise prin lege; Romania, pe locul 110 in lume la infrastructura. Zimbabwe, peste noi; Legea privind stocarea datelor telefonice ar putea fi anticonstitutionala, iar Bugetarii isi targuiesc salariile in Parlament

Promisiunile electorale fara acoperire, interzise prin lege. Un act normativ, in vigoare de o saptamana, ii obliga pe primari sa nu-si mai amageasca alegatorii. In caz contrar, vor fi lasati fara ajutor financiar de la stat. Adio autostrazi suspendate, drumuri dupa tiparul celor europene, scoli ultra-moderne, retele de canalizare si gaze la sate. Pe scurt, adio promisiuni desarte pe care primarii le folosesc nu doar in campania electorala, ci si in timpul mandatului, in speranta ca vor putea iesi la pensie din fotoliul pe care si l-au adjudecat pentru a administra cum se cuvine urbea, noteaza EvZ.


Romania, pe locul 110 in lume la infrastructura. Zimbabwe, peste noi. Principalul avantaj al Romaniei in lupta globala cu toate celelalte state pentru a atrage investitorii straini si pentru a atinge statutul de economie competitiva este faptul ca este un stat cu o populatie mare, respectiv circa 20 de milioane de potentiali consumatori. La polul opus se afla infrastructura, care reprezinta cea mai mare piedica in dezvoltarea economiei locale. Romania ocupa locul 64 in lume cand vine vorba despre competitivitatea economica, in urcare cu patru locuri fata de 2008, conform unui clasament realizat de Forul Economic Mondial, cea mai apreciata caracteristica a economiei locale fiind marimea pietei, scrie Gandul.


Pistolarul de la Borsa, expert in ambuscade. Tinerii din gasca lui Nicoara Mihali blocau cu masinile intersectiile din Borsa doar pentru a discuta in strada. In ciuda faptului ca este cautat de cateva luni de politisti, fiind unul dintre suspectii din dosarul "Buldozerul", Nicoara a petrecut toata vara prin restaurantele si pensiunile din zona, scrie Adevarul.


Capitala muzeelor pustii. Capitala Americii atrage in fiecare an, cu muzeele si monumentele sale, 16 milioane de vizitatori. Americanii castiga din asta de trei ori mai mult decat tot bugetul Bucurestiului. Aici, incasarile din turism "tind catre zero", in cuvintele fostului primar Adriean Videanu, iar 90% din turisti vin cu afaceri, adica de nevoie. Muzeele "" de obicei principala atractie "" la noi sunt in mare parte neinteresante, prafuite si, in unele cazuri, de-a dreptul ostile. Sa inviti un bucurestean la muzeu e o gluma proasta si asta nu doar din mitocanie urbana, scrie Romania Libera.


Militarii si politistii raman favoritii sistemului de pensii. Bugetarii privilegiati si pana acum vor fi scutiti in continuare de la plata contributiilor, multumita legii unice de salarizare. Desi abia a fost depusa de guvern in parlament, noua lege privind salarizarea bugetarilor ar putea fi modificata la doar cateva luni de la intrarea in vigoare. Motivul: bugetarii favorizati si pana acum de legile speciale de pensionare (militarii, politistii si functionarii publici din penitenciare) ar trebui sa fie obligati sa cotizeze, la fel ca toti ceilalti angajati din Romania, pentru pensii si somaj, scrie EvZ.


Legea privind stocarea datelor telefonice ar putea fi anticonstitutionala. Curtea Constitutionala a discutat marti, 8 septembrie, o exceptie invocata de Comisariatul pentru Societate Civila in cadrul unui proces intentat companiei de telefonie mobila Orange, cu privire la dispozitiile Legii nr. 298/2008 privind stocarea datelor telefonice. Potrivit comisarului general al organizatiei, Ioan Prodan, Comisariatul pentru Societatea Civila a chemat in instanta compania Orange, cu care are contract pentru prestarea de servicii de telefonie mobila, pentru ca aceasta sa fie obligata sa respecte clauzele contractuale ce privesc confidentialitatea convorbirilor telefonice, scrie Gardianul.


Spray-ul lacrimogen, interzis in Peninsula. Pedeapsa pentru folosirea armelor de autoaparare poate ajunge pana la un an de inchisoare. Romanii care si-au cumparat din tara spray-uri lacrimogene sau paralizante risca mult daca le iau cu ei in Italia. Posesia sau folosirea acestora este pedepsita penal. Legislatia italiana nu lasa loc de interpretari in privinta spray-urilor lacrimogene. Se pot detine numai trei tipuri de "arme" pentru apararea personala. Ministerul de Interne italian a autorizat trei produse care pot fi cumparate liber din magazin. Acestea contin o substanta activa (extract din ardei iute) care nu ataca sanatatea omului, scrie Adevarul.


Respiri, deci platesti. Fiecare roman va plati taxa pe dioxid de carbon. Romanii ar putea plati o taxa pentru emisiile de dioxid de carbon rezultate din consumul propriu de gaze, electricitate si transport. Propunerea vine din partea oficialilor Ministerului Economiei si va fi pusa in practica pe termen mediu si lung. Dupa taxa pe noxele produse de autovehicule, ar putea urma cea pe dioxidul de carbon produs de fiecare individ. La o asemenea taxa se gandeste pe viitor Ministerul Economiei, dupa cum a anuntat secretarul de stat Tudor Serban, la un forum pe teme energetice. El spera ca astfel statul sa faca rost de banii necesari investitiilor in unitati de stocare a carbonului. Serban nu a dat detalii despre nivelul viitoarei obligatii si nici despre cati bani s-ar putea strange, insa in mod cert, romanii vor cheltui sume suplimentare. O asemenea taxa va fi introdusa in Franta, de anul viitor, pentru descurajarea consumului de combustibili fosili, scrie Gandul.


Incepe lupta pentru sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In plina criza a autoritatii judecatoresti in Romania, unii magistrati isi ascut armele, pregatindu-se pentru lupta privind scaunul de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pe 2 septembrie, odata cu pensionarea (incerta, ce e drept la acest moment) a judecatorului Nicolae Popa (foto), Curtea Suprema a ramas fara o conducere chiar inainte de alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, cand trebuie ca instanta sa desemneze judecatorii care vor alcatui componenta Biroului Electoral Central, scrie Gardianul.


Bugetarii isi targuiesc salariile in Parlament. Sindicatele si magistratii spera sa obtina de la parlamentarii cu care se au bine, fosti lideri sindicali sau apropiati de bresle, salariile pe care nu le-au primit de la Guvern. Parlamentarii care pleaca urechea la acest lobby pot depune amendamente la legea salarizarii unice. Stradania lor ar putea fi insa zadarnica, avertizeaza un specialist: Guvernul nu are nici o obligatie legala sa ia in seama propunerile parlamentarilor, fiind vorba de o lege pe care isi asuma raspunderea, scrie Romania Libera.



de M.C. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.