Ultima oră

Noua grila de salarizare - pe cine avantajeza si pe cine nu

Ziarul de Vrancea
9 sep 2009 6353 vizualizări
Salarizarea unica: pentru unii muma, pentru altii ciuma! Cel mai mare salariu il va avea presedintele tarii, urmat de primul ministru u parlamentarii vor primi 9,9 salarii minime, iar ministrii cite 10,8 salarii u un profesor din preuniversitar poate ajunge pina la 4,2 salarii u judecatorii cu grad de Tribunal vor primi 8 salarii minime u pina anul viitor, guvernantii vor sa creasca salariul minim de la 600 lei, cit este in prezent, la 705 lei u functionarii Primariei Focsani sint avantajati de noua grila, in timp ce sindicatele din invatamint ameninta cu proteste u Guvernul trebuie sa isi asume raspunderea pentru legea salarizarii, alaturi de cea a educatiei si a reorganizarii agentiilor, pe 15 septembrie

Salarizarea unica mai baga niste bani in plus in buzunarele parlamentarilor, dar si ale preotilor, insa scoate niste maruntis din cele ale primarilor sau ministrilor. Dupa ce la finele saptaminii s-a adus o serie de modificari ale coeficientilor de salarizare in favoarea cadrelor didactice si magistratilor, textul de lege a salarizarii unice a fost remis luni catre cele doua Camere ale Parlamentului, Camera Deputatilor si Senat. In proiectul final se stipuleaza ca reprezentantii vrincenilor in Parlament vor primi o indemnizatie egala cu 9,9 salarii minime pe economie. Plafonul a crescut de la 9,6 salarii cit figura in varianta trimisa catre sindicate de saptamina trecuta. Schimbarea legii salarizarii inseamna si schimbarea la fata pentru reprezentantii Bisericii. Varianta initiala de 10,8 salarii minime stabilita pentru patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane s-a modificat la 11,2 salarii. Un mitropolit va primi 10,1 salarii minime pe economie. Daca deputatii, senatorii si fetele bisericesti urca in grila de salarizare, ministrii sint taiati de la cresteri. Acestia scad in grila de salarizare de la 11,2 la 10,8 salarii. Salariul primului ministru, dar si cel al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii sau al presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului ramin la nivelul stabilit initial in proiect, 11,7 salarii.


Judecatorii cu grad de Tribunal, pina la 8 salarii


Grila de salarizare unica propune ca in invatamintul preuniversitar veniturile sa porneasca de la 1,2 salarii pentru profesorii, invatatorii si educatorii fara studii superioare sau fara vechime. Un profesor gradul I va cistiga 4,2 salarii minime. Salariile din invatamintul universitar se vor incadra intre 2 salarii minime pentru un preparator si pina la 7,6 salarii pentru un profesor universitar cu vechime maxima in sistem. In contextul protestelor declansate, salariile magistratilor au fost din nou majorate substantial prin proiectul final al legii salarizarii, comparativ cu ultima varianta, prin ridicarea coeficientilor de salarizare, noile valori indicind cresteri cu echivalentul a peste doua salarii minime pe economie. Majorarea a fost efectuata in conditiile in care varianta iniÃiala a legii includea deja o crestere cu pina la 20% a salariilor. In acest domeniu, salariile ar putea ajunge la nivelul celui stabilit pentru premierul Romaniei. Judecatorul cu grad de înalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii din cadrul Parchetului de pe linga Curtea Suprema, procurorii DNA si cei de la Investigarea Crimei Organizate si Terorismului au un coeficient de salarizare cuprins intre 8,75 si 11,2, variind in functie de vechimea in munca. La rindul lor, judecatorii cu grad de tribunal ar putea primi pina la 8 salarii, in timp ce presedintele înaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele CSM si procurorul general al Parchetului vor avea un coeficient de 11,7. "Principala problema a acestei ultime variante este aceea ca se creeaza confuzii cu privire la modul ei de aplicare de la 1 ianuarie 2010. In ceea ce priveste modul de pozitionare a judecatorilor nu se respecta principiul fundamental, respectiv locul intre cele trei puteri. Echivalarile care se fac cu alte functii sint cel putin ciudate. Spre exemplu, un judecator de tribunal este pozitionat pe aceeasi treapta cu un secretar de primarie de municipiu", ne-a declarat judecatorul Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea. In contextul discutiilor pe legea salarizarii unice, judecatorul Neacsu se afla de saptamina aceasta la Bucuresti, unde, impreuna cu alti colegi din sistem, incearca sa isi faca cunoscut punctul de vedere asupra inechitatilor descoperite. De luni, daca tot au intrat in semi-greva, mai multi magistrati din tara intretin discutii cu grupurile parlamentare privind criza din Justitie si revendicarile lor. "Am prezentat propunerile de modificare tuturor grupurilor parlamentare. Am fost ascultati, ni s-a transmis ca propunerile vor fi analizate", a mai precizat seful Tribunalului. Si personalul auxiliar din instante spera ca amendamentele pe care le-au propus sa fie luate in seama. "Ne intereseaza sa fie cuprinse dispozitiile salariale de acum, sa nu avem foarte mult de pierdut", e de parere Cristi Duna, grefier statistician in cadrul Tribunalului, si liderul Sindicatului Dreptatea Vrancea si vicepresedinte al Federatiei Nationale Projust.


Functionarii Primariei Focsani, in avantaj


Potrivit noilor prevederi, in administratia locala salariile functionarilor publici se primenesc si ele cu diferiti coeficienti. Astfel, un director general dintr-o primarie de gradul II, cum este Primaria municipiului Focsani, are un coeficient de salarizare de 5,10, ceea ce conduce la un salariu de baza de 3.825 lei. Coeficientul de salarizare pentru un sef de birou va fi de 4,30, adica un salariu de baza cuprins intre 2.580 lei si 3.225 lei, in timp ce pentru un secretar de comuna coeficientul de salarizare va ajunge la 4,50, adica un salariu de pina la 3.412 lei. Salariatii din cadrul Primariei Focsani asteapta fara emotie noua grila de salarizare, deoarece in general aceasta le va aduce mai multi bani pe luna decit ridicau pina acum. "Pe noi noua grila, asa, in general, ne va avantaja. Salariile noastre nu sint asa de mari si ele vor creste daca se aplica noii coeficienti de salarizare", ne-a declarat Dan Cazaciuc, seful serviciului de Comunicare din cadrul Primariei Focsani.


Noua grila, nemultumitoare in Sanatate


Sindicalistii din Sanatate considera noua grila de salarizare nemultumitoare. Claudiu Grosu, liderul local al Sanitas, este de parere ca legea a fost facuta in pripa. "Nu este o grila care sa aduca satisfactii materiale in sistemul sanitar. E o grila facuta pe timp de criza, cu apasarea acestei crize si in urma unor negocieri nocturne, cu multa presiune din partea guvernantilor, a sindicatelor. Fiind facuta in pripa avem senzatia ca nu va fi o lege care va fi respectata pe o perioada extrem de lunga, care sa aduca un echilibru intre profesionistii din sistemul bugetar. Avem mari probleme cu acordarea salariilor in sistemul sanitar, indiferent ca sint bani din bugetul de asigurari de sanatate sau sint bani din bugetul Ministerului. Imi fac mari griji cum reusim sa acordam salariile", a declarat Claudiu Grosu. Conform formei finale a proiectului legii unice, cel mai mic coeficient este de 1,10 pentru infirmieri si cel mai mare pentru managerii spitalelor cu peste 400 de paturi. Astfel, managerul de spital cu peste 400 de paturi, ca si managerul din Serviciile de Ambulanta, va beneficia de minimum 6,50 salarii minime si cel mult 6,80 salarii minime, iar directorul medical va avea intre 6,15 si 6,45 salarii minime. în cazul personalului de specialitate medico-sanitar, medicul primar din spitale clinice judetene de urgenta, spitale regionale, spitale de specialitate de urgenta, servicii de ambulanta sau institute de medicina legala va avea intre 4,20 si 5,25 salarii minime, iar medicul primar din unitati sanitare cu personalitate juridica, de asistenta sociala si de asistenta medico-sociala vor avea intre 3,35 si 4,25 salarii minime.


Invatamintul protesteaza: "Vom asista la miscari sindicale"


Sindicalistii din invatamint nu sint de acord cu pozitia lor de pe grila de salarizare, iar liderul SLI Vrancea, Constantin Grigore, este de parere ca nu ar fi excluse protestele. "Cred ca vom asista la miscari sindicale in perioada urmatoare. Ramine de vazut si ce se va discuta in aceste zile la nivel central. Sintem revoltati pentru ca am ramas in coada grilei de salarizare. Asta demonstreaza inca o data ca acesti guvernanti, la fel ca si ceilalti, ne umilesc si ne marginalizeaza prin salariile pe care intentioneaza sa ni le acorde prin noua grila de salarizare. Invatamintul nu ocupa rolul pe care l-ar merita", a precizat Grigore. Reprezentantii SLI, dar si cei de la FEN Vrancea nu sint de acord nici cu diminuarea salariului de merit si a gradatiei de merit sau injumatatirea sporului de mediu rural. Conform noii grile de salarizare, cistigul brut al unui profesor de gradul I cu 40 de ani vechime este de circa 2.400 de lei, in timp ce venitul brut al unui debutant va fi de aproximativ 705 lei, sume considerabil mai mici decit cele stabilite acum citeva luni.


Nemultumiri si in rindul politistilor


Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual din Vrancea considera ca noua lege a salarizarii este departe de ceea ce ar avea nevoie politistii. "Este o bataie de joc, praf in ochi aruncat bugetarilor. Este o lege neprofesionista facuta de un inginer care nu are legatura cu finantele. O lege elaborata de nemeseriasi si care este aruncata celor care lucreaza la stat. Eu deja am decis sa demisionez din functia pe care o detin, am inaintat in urma cu trei zile o cerere in acest sens. Ramine ca biroul central al sindicatului sa-mi aprobe demisia, iar membrii de sindicat sa-si aleaga un nou sef, care sa-i conduca mai bine. Dar cred ca in conditiile actuale e greu ca cineva sa-i conduca mai bine. Motivele demisiei sint personale", ne-a spus comsiarul sef Gheorghe Bocu, presedintele demisionar al SNPPC. Liderul celuilalt sindicat al politistilor, agentul sef Bogdan Marica, presedintele Pro-Lex, nu a putut fi contactat pentru a-si preciza punctul de vedere cu privire la noua grila. In acest moment, salariul minim brut pe economie, la care se face raportarea salarizarii unice, este de 600 lei, insa ar urma sa creasca pina anul viitor la 705 lei. Legea salarizarii unice face parte din pachetul de trei legi, alaturi de cele privind educatia si reorganizarea agentiilor, pentru care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea pe 15 septembrie.


(Grupaj coordonat de Iulia CRETU si Doina GANEA)


  • Majorari etapizate pentru militari


  • De anul viitor, in Armata, majorarea salariilor, a soldelor si indemnizatiilor se va face numai pentru cele care sint mai mici de 705 lei/lunar. Legea va fi aplicata etapizat in perioada 2010-2015, prin modificari succesive ale salariilor de baza, ale soldelor pentru personalul militar si ale indemnizatiilor lunare de incadrare, care vor fi stabilite anual prin legi speciale. Proiectul prevede ca salariul minim va creste de la 600 lei, in prezent, la 705 lei in 2010, 765 lei in 2011, 845 lei in 2012, 935 lei in 2013, 1.015 lei in 2014 si 1.100 lei in 2015. De la inceputul anului viitor, sporurile si indemnizatiile de conducere vor fi introduse in salariul de baza, in solde, respectiv in indemnizatiile lunare de incadrare acordate in luna decembrie 2009, atit pentru personalul de executie, cit si pentru functiile de conducere.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 6

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 1 ora, 1 minut, 5 secunde
    Si de ce i se par domnului judecator echivalarile ciudate? Pentru ca secretarului unei unitati administrativ teritoriale - municipiu in speta de fata (si nu secretar de primarie de municipiu - citeste integral
    , acum 739399 zile, 1 ora, 1 minut, 5 secunde
    Foarte bine ,dle comisar Bocu ,da-ti DEMISIA ca si asa nu ai facut nimic pentru Politia din Vrancea cei din Sindicatul tau nu si-au luat sporirile cuvenite dar cei de al DA! Trebuia sa-ti dai demisia citeste integral
    , acum 739399 zile, 1 ora, 1 minut, 5 secunde
    Ce facem fratilor asteptam ca guvernul Boc sa-si bata joc de noi...salarii de UE....rusine cum poti trai dintr-un salariu de mizerie la cerintele de azi ...preturi de UE ...si salarii de Romania! citeste integral
    , acum 739399 zile, 1 ora, 1 minut, 5 secunde
    Dumneata vrei salarii ca in Germania din exemplu ? Pai Germania este primul exportator din lume si da peste 70% din productie la export. In plus nu vinde busteni si carpe ci inalta tehnologie. Normal citeste integral
    , acum 739399 zile, 1 ora, 1 minut, 5 secunde
    BRAVO SORINE! din cate stiu,db, functionarii nu au dreptul de a da legi. nu boc a introdus impozitul forfetar? nu el isi asuma raspunderea pe legea salarizarii? ce treaba au functionarii- se vede cat citeste integral
    , acum 739399 zile, 1 ora, 1 minut, 5 secunde
    ba sa ajns rau tare cum naiba ne mai minciunesc astia care ,,,,,,,sau ales mai rau ca in filmele cu stan si bran calcule rapoarte bla bla faceti risipa de hartie ........poporul saracesti faceti ceva citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.