Ultima oră

Produsele cu impact redus asupra sanatatii, etichetate eco

Iulia Crețu
9 sep 2009 1158 vizualizări
Floarea cu petale din stele este acordata pentru 24 de tipuri de produse si servicii, de la detergenti, incaltaminte si pina la pompe de caldura si computere

Produsele sau serviciile furnizate de unii agenti economici prezinta pe ambalaje eticheta ecologica europeana, o floare cu petale sub forma de stelute, simbol care certifica impactul redus asupra mediului si sanatatii umane pe tot parcursul ciclului lor de viata, in comparatie cu alte produse sau servicii din aceeasi categorie. Eticheta ecologica se acorda pentru 24 de tipuri de produse si servicii care indeplinesc criteriile stricte de calitate ecologica si de performanta stabilite de Comisia Europeana, criterii care garanteaza atingerea unui inalt nivel de protectie a mediului si a sanatati umane. Produsele pentru care se acorda eticheta ecologica europeana sint produse de consum curent (detergenti, sapunuri, sampoane, vopsele, textile, incaltaminte, hirtie, electrocasnice, computere, lampi electrice, saltele de pat, lubrifianti, pompe de caldura, materiale pentru pardoseli rigide, amelioratori de sol), iar serviciile pentru care se acorda sint cele de cazare turistica si camping. "In Romania, autoritatea competenta pentru acordarea etichetei ecologice este Ministerul Mediului. Pe linga aceasta autoritate, functioneaza Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice Europene, organ consultativ cu rol in evaluarea dosarelor depuse de solicitanti (producatori, importatori, distribuitori, comercianti, prestatori de servicii). Pentru obtinerea etichetei ecologice europene, operatorii economici care o solicita trebuie sa achite tariful pentru depunerea solicitarii, tarifele anuale de utilizare si costul incercarilor efectuate asupra produselor de catre laboratoare acreditate in scopul verificarii criteriilor de acordare. Eticheta ecologica europeana se acorda pe o perioada de timp echivalenta cu valabilitatea criteriilor, urmind ca solicitarea acesteia sa fie reinnoita", a declarat Constantin Petrea, director coordonator la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati. Criteriile pe care aceste produse si servicii trebuie sa le indeplineasca se refera la consumul de energie, nivelul de zgomot, economisirea resurselor, continutul de substante periculoase, gradul de poluare a aerului, apelor si solului, durabilitate, disponibilitatea pieselor de schimb, posibilitatile de reciclare sau gestionarea deseurilor. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.