Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 07.09.2009

Ziarul de Vrancea
7 sep 2009 571 vizualizări
Romanii sunt nepriceputi si lenesi; Ultima forma a legii salarizarii; Miliardarii Romaniei ocolesc Mamaia; Politistii isi cumpara laptopuri de 7000 de lei; MApN ia in calcul cumpararea de avioane vechi

Mamaia, prea scumpa pentru miliardarii Romaniei. Dincolo era mai ieftin Servicii proaste, pentru care se cer mult prea multi bani. Asta este concluzia pe care o trag la unison miliardarii autohtoni atunci cand sunt intrebati despre litoralul romanesc. Romanii cu averi remarcabile, intervievati de Gandul, s-au indreptat, firesc, spre alte zari. Nimeni nu vorbeste insa de destinatii de lux, cum ar fi Dubai sau insule exotice din Pacific, ci toti prefera, potrivit propriilor declaratii, tari ca Grecia, Turcia, Croatia sau chiar Bulgaria. "N-am mai fost de patru ani pe litoralul romanesc. Era prea scump pentru ce servicii mi se ofereau si nu merita", a declarat pentru Gandul Dan Besciu, coproprietar al companiei de constructii Euroconstruct Trading 98. Regele asfaltului spune ca destinatia sa preferata pentru vacanta este Halkidiki, in Grecia, pentru ca "imi place mai mult rusticul decat betoanele". Nici Marius Cristescu, care patroneaza impreuna cu fratele sau, Emil, Grupul Bega, nu are prea multe cuvinte de lauda pentru litoralul romanesc. "Am fost acum o luna la Mamaia si m-am convins inca o data ca mai este mult de lucrat la calitatea serviciilor, care sunt si scumpe". Omul de afaceri, prezent pe locul 10 in Top Capital, cu o avere estimata la 800-820 milioane de euro, le gaseste totusi o scuza hotelierilor, prin faptul ca, la noi, sezonul este prea scurt si, deci, trebuie sa-si recupereze rapid investitiile, relateaza Gandul.


Ultima forma a legii salarizarii. Vezi aici cine cat va castiga Modificarile sunt, in rezumat, urmatoarele: angajatii cu studii superioare urmeaza sa primeasca cel putin 1,75 salarii minime pe economie. In Educatie, coeficientii de salarizare au crescut, in medie, cu aproximativ 10 procente. Coeficientii premierului, presedintelui Camerei Deputatilor, Senatului sau Curtii de Conturi au scazut de la 11,8 la 11,6. Pe de alta parte, s-a restrans numarul persoanelor asimilate in prezent functiei de magistrat, pentru a se putea asigura sumele necesare ultimelor cresteri ale coeficientilor din Justitie. Reprezentanti ai Executivului au declarat agentiei Mediafax ca se vor mai face modificari la proiectul depus la Parlament, daca FMI o va cere, informeaza Gandul.


Dupa Italia, germanii coboara in derizoriu electoral imaginea Romaniei Jürgen Rüttgers, premierul landului Nordrhein-Westfallen, un fruntas al Uniunii Crestin-Democrate si, in acelasi timp, un apropiat de-al doamnei cancelar Angela Merkel, a afirmat la un miting electoral ca lucratorii romåni ar fi "nepriceputi si lenesi". Toata presa germana a prezentat declaratiile lui Rüttgers la un miting electoral din Duisburg. Pe YouTube, a aparut chiar si un filmulet. "Spre deosebire de muncitorii care lucreaza aici, romanii nu vin la munca la ora 7.00 si nici nu raman la lucru pana cand li se termina tura. Ei vin si pleaca atunci cand vor si nici nu stiu ce au de facut", a spus "crestinul" Jürgen Rüttgers. Prin urmare, romanii nu numai ca sunt puturosi, dar sunt si prosti. Toti! Oare tot la fel se comporta si inginerii din Romania, care lucreaza in sectoare industriale de varf din Germania? Aceasta generalizare jenanta il descalifica pe un politician versat, cum este premierul landului Nordrhein-Westfallen. Nu scapa nici potentialii investitori chinezi din domeniul dresajului de purici. "Mai dam si peste nu stiu ce chinezi prin primarie, dar daca ei nu vor sa investeasca in Duisburg, atunci ii vom sufoca pana cand vor gasi ca Duisburg este un oras frumos", a adaugat Rüttgers, scrie Gardianul.


Monica Macovei: "In Romania, justitia se autoguverneaza" Monica Macovei, fost ministru al Justitiei in perioada 2005-2007 si actual europarlamentar din partea PDL, a declarat ca in Romania magistratii insisi au ajuns sa incalce fatis legea: modul in care ei protesteaza este ilegal, chiar daca incearca in mod "neonorabil si jenant" sa spuna ca aceste proteste nu sunt o greva. "Ce se numeste protest este in realitate o greva si reamintesc ca greva magistratilor este interzisa. Vedem cum se incalca legea prin decizii unanime, de catre oameni din justitie. Foarte neonorabila si jenanta pentru ei este incercarea de a schimba numele a ceea ce fac ei in realitate", a declarat Macovei la scoala de Vara a PDL de la Costinesti. Monica Macovei a mai spus ca, daca pana in 2004 independenta justitiei era afectata de Guvern, in prezent s-a ajuns in extrema cealalta: "In Romania, justitia se autoguverneaza. Independenta justitiei este un drept al nostru, al justitiabililor, nu inseamna ca un judecator poate face ce vrea, fara sa-l controleze nimeni. Daca la 1 ianuarie 2007 credeam ca justitia din Romania e pe drumul spre Europa, astazi cred ca nici nu vrea si nici nu poate sa ajunga in Europa", informeaza Romania Libertatea.


Traficantii romi de copii din Romania revin in atentia presei britanice Presa britanica a declansat o campanie privind traficul de copii din Romania in Marea Britanie si in Europa Occidentala in general, subiect abordat ieri de "Sunday Express", dupa BBC, "Times", "Telegraph" si alte publicatii. Scotland Yard si politia romana si-au unit fortele pentru a lupta impotriva interlopilor romi care fac trafic cu copii din Romania in Marea Britanie, unde acestia produc 100.000 de lire sterline pe an, fiecare, din cersit si furat. Parteneriatul romano-britanic are drept scop protejarea copiilor vulnerabili si este indreptat impotriva "baronilor" romi ai crimei organizate din Romania, care castiga o avere din exploatarea copiilor, scrie saptamanalul britanic, amintind ca sute de copii romi cu varste de la 4 ani in sus sunt siliti sa cerseasca si sa fure in Londra, Manchester, Leeds si in multe alte orase din Marea Britanie, scrie Romania Libera.


Jefuit in numele generalului Abraham Teofil Abraham si Gheorghe (Ghituca) Mare Abraham, varul si ginerele generalului Pavel Abraham, fostul sef al Agentiei Nationale Antidrog, impreuna cu un fost sportiv al Clubului Dinamo sunt acuzati ca au vandut unui suspectat de trafic international de droguri un teren in valoare de circa 15 milioane de euro, care apartinea familiei doctorului Mihai Baican din Germania (medicul curant al regretatului lider taranist Corneliu Coposu). Evenimentele s-au petrecut in perioada in care generalul Abraham era sef la Antidrog. Vanzarea s-a produs ca "drept litigios" dupa ce membrii familiei Abraham au incheiat cu proprietarul un contract de asociere cu drept de preemptiune la vanzare, promitand ca aduc investitori pentru construirea unui cartier rezidential, relateaza Romania Libera.


MApN ia in calcul cumpararea de avioane multirol vechi MApN propune mai multe variante in cazul avionului multirol, printre care cumpararea de avioane in uz, pentru zece ani, pana cand Romania va fi admisa in programul F-35, a declarat secretarul de stat din MapN, Ioan Lascu, intr-un interviu pe care NewsIn il va publica in cursul dupa-amiezii. Seful Departamentului pentru Armamente, Ioan Aurel Lascu, a vorbit, intr-un interviu pentru NewsIn, despre programele de inzestrare care ar mai putea fi incepute in viitorul apropiat si fara costuri, mentionand ca pe lista MapN pentru anul 2009 se mai afla avionul multirol pentru Fortele Aeriene, modernizarea fregatelor si securizarea depozitelor militare. In ceea ce priveste avionul multirol, Lascu a precizat ca CSAT nu a luat o decizie, in studiu aflandu-se mai multe variante, printre care cea de a cumpara avioane aflate in uz, pentru o perioada de zece ani, pana cand Romania va adera la programul F-35, viitorul standard NATO, scrie Cotidianul.


Vinovatii, sefi peste victimele lor Aurelian Necula, fostul director al Minei Petrila, acuzat de ucidere din culpa in dosarul exploziei din 15 noiembrie 2008, a fost transferat de conducerea Companiei Nationale a Huilei (CNH) chiar la Statia de Salvare Miniera. In deflagratie au murit 13 oameni, dintre care 4 salvatori minieri. Salvatorii care au supravietuit accidentului din 2008 sunt revoltati de faptul ca, de doua luni, Aurelian Necula se ocupa de instruirea celor pe care i-a trimis la moarte. "Am citit rechizitoriul pe internet si am vazut ca doamna Bodea (sefa Inspectoratului Teritorial de Munca Petrosani - n.r.) s-a opus sa intre oamenii in subteran. Dar nu a reusit sa-l convinga pe Necula, iar pana sa se parcurga etapele birocratice a fost prea tarziu. Iar acum Necula este la Salvamin"¦ Ii nesimtire in continuare", spune unul dintre salvatorii minieri care au supravietuit accidentului, scrie EvZ.


Solutie de criza: laptopuri de 7.000 de lei pentru politisti Nici macar cresterea ratei infractionalitatii nu a fost un motiv intemeiat pentru a face angajari la Ministerul de Interne. Pe de alta parte, zilele trecute, un politist de la rutiera a starnit mila opiniei publice, dupa ce a ramas in "pana prostului", cu rezervorul gol, pentru a-si continua misiunea fiind nevoit sa ceara, cu umilinta, de la partenerii de trafic, doi litri de benzina. Explicatia: bugetul pentru combustibil, insuficient, mic, adaptat la vremurile grele, de criza. Salariile si banii pentru chirie nu reprezinta o prioritate pentru ca in vremuri de criza cea mai buna destinatie pe care o poate primi banul public este investitia. In consecinta, Inspectoratul General al Politiei Romane investeste. Dupa ce a organizat o licitatie, la care au participat doar trei ofertanti, IGPR a gasit exact ceea ce-i lipsea. Laptopuri! Inspectoratul General al Politiei Romane a cumparat, in urma unei licitatii, 62 de laptopuri. Contravaloarea acestora este suportata in proportie de 60 la suta din bugetul IPGP, pentru 2008. Licitatia s-a finalizat la data de 25 iunie 2009. Desi, in comunicatul IGPR se precizeaza faptul ca au fost alese laptopurile cele mai ieftine, care sa se incadreze in specificatiile tehnice solicitate, valoarea unuia ajunge la 7200 de lei, cu TVA. IGPR explica, intr-un comunicat, valoarea exagerata a acestora prin faptul ca a fost aleasa o configuratie care sa permita rularea unor aplicatii specifice pentru combaterea macrocriminalitatii economico-financiare, compatibile cu cele utilizate de politistii altor state membre ale Uniunii Europene. Intrebati la ce se refera aceasta aplicatie si care este valoarea ei, oficiali de la biroul de presa al IGPR nu au putut sa raspunda, scrie EvZ.



de Codrin Taut HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.