Ultima oră

Militari din Focsani, atacati de talibani in Afganistan

Raluca Manolache
7 sep 2009 2321 vizualizări
La miezul noptii dintre vineri si simbata, baza NATO a fost atacata de insurgenti, iar militarii romani au ripostat cu armele u fruntasii Constantin Buturuga si Florin Drehluta, care se aflau de paza intr-un foisor, au fost raniti in urma exploziei unei grenade u cei doi se afla acum intr-un spital din Kandahar u cei doi tineri raniti fac parte din Brigada 282 Mecanizata Focsani si se afla la a doua misiune externa u sotia unuia dintre militari asteapta un copil u acesta este cel de-al doilea incident in care sint raniti militarii nostri u in functie de ranile suferite, soldatii pot fi despagubiti cu maxim 60.000 de euro, insa nici o suma nu poate compensa o invaliditate capatata pe front

Emotii mari printre familiile celor peste 400 de militari vrinceni aflati in misiune NATO, departe de casa, in Afganistan. Doi dintre militarii nostri, aflati intr-o baza situata in zona montana din sudul Afganistanului, la 60 de kilometri nord-est de localitatea Qalat, au fost raniti in noaptea de vineri spre simbata in urma unui atac insurgent din mai multe directii, cu aruncatoare de grenade si armament portabil de infanterie. La zece minute dupa miezul noptii, insurgentii au atacat baza NATO, unde se afla tabara principala a militarilor romani. In momentul atactului, cei doi militari, fruntasii Constantin Buturuga si Florin Drehluta din Focsani, executau serviciul de paza intr-un foisor si au fost primii expusi. Ambii soldati au suferit rani in zona membrelor inferioare, produse de explozia unei grenade in apropiere de foisor. Imediat s-a dat alarma iar camarazii au ripostat cu focuri de arma si au pornit in urmarirea atacatorilor, dar acestia au disparut in noapte. Constantin Buturuga a suferit o fractura la piciorul sting si plagi la nivelul gambei, iar colegul Florin Drehluta are plagi la gamba piciorului drept. "Militarilor li s-au acordat primele ingrijiri in baza militara din Qalat si au fost transportati cu un elicopter de evacuare medicala la Kandahar, pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. Din datele medicale preliminare reiese ca starea lor este buna", au informat oficialii Ministerului Apararii.


Raniti la a doua misiune


Cei doi militari raniti si-au inceput misiunile in Afganistan in luna iulie, cind Batalionul 280 Manevra i-a inlocuit pe vinatorii de munte din Predeal. Batalionul de manevra este format in principal din militari ai Batalionului 280 Infanterie Focsani, din care fac parte si cei doi raniti, carora li s-au alaturat militari ai Batalionului 151 Infanterie de la Iasi, o echipa EOD pentru actiuni de deminare din Regimentul 70 Geniu Aviatie de la Bucureºti, precum si o companie Americana. Cei doi militari din Brigada 282 Mecanizata Focsani se afla la a doua misiune intr-un teatru de operatii. Fruntasul Florin Drehluta, de 33 ani, a fost in Afganistan in 2004, iar fruntasul Constantin Buturuga, de 30 ani, a fost in Irak, in 2006. Ambii militari sint casatoriti si sint asteptati acasa de cei dragi, care se roaga acum pentru binele lor. Daca Constantin Buturuga are acasa un baietel de 5 ani, Florin Drehluta urmeaza sa aiba un bebelus, sotia acestuia fiind insarcinata. Imediat ce au aflat de atacul asupra bazei, familiile militarilor au incercat sa ia legatura cu cei dragi atit telefonic cit si prin internet pentru a se asigura ca sint bine. Superiorii militarilor ne-au transmis ieri ca situatia in baza este sub control, insa toata lumea este tensionata stiut fiind ca in orice moment un asemenea atac s-ar putea repeta. Acasa, la capela militara din garnizoana, preotul Ionel Vrinceanu se roaga in fiecare zi pentru viata colegilor, alaturi de familiile care vin adesea la biserica. Preotul ii pomeneste zilnic in rugaciunile sale pentru ca militarii sa vina sanatosi acasa. Citeva familii care au militari in Afganistan ne-au povestit ca atmosfera din tabara a fost una de cosmar pentru ca atacul i-a luat pe toti prin surprindere. «Chiar daca sint pregatiti pentru ce este mai rau, baietii s-au speriat. Acolo nu stii ce ti se poate intimpla peste un minut, iar viata nu mai are nici o valoare. Sint foarte stresati», ne-a spus sotia unuia dintre militarii plecati.


Cit costa o infirmitate capatata pe front


Acesta este cel de-al doilea incident in care sint raniti militarii romani din Qalat. In luna iulie, sergentul Florin Emil Cojocaru, domiciliat in comuna Birsesti, si caporalul Gheorghita Paval, de loc din Iasi, care fac parte din Batalionul 280 Manevra, au suferit rani usoare in zona fetei tot in urma unei explozii. în Afganistan, in acest moment sint 1.047 de militari. Cei mai multi participa la Operatiunea ISAF (International Security Assistance Force), sub egida NATO, actionind in principal in provincia Zabul, cu resedinta la Qalat. Alti 58 de militari romani participa la Operatiunea Enduring Freedom, sub comanda americana. Pina acum, in cel mai fierbinte loc de pe glob si-au pierdut viata 11 militari romani, iar alti 38 au fost raniti. Militarii isi risca viata pentru o diurna de 90 de euro pentru ofiteri si 70 euro pentru celelalte categorii de personal, la care se adauga sporurile aferente. In cazul nefericit al decesului unui militar, familia poate primi de la firma de asigurari 80.000 de euro, iar in cazul militarilor raniti se pot acorda sume compensatorii cuprinse intre 20.000 si 60.000 de euro, in functie de gradul de invaliditate pe care comisia medicala il stabileste in urma expertizei. în caz de deces, familia militarului mai primeste de la minister 100 de solde lunare brute, aproximativ 73.000 lei, pensie de urmas, un ajutor de deces, alte drepturi prevazute de normele in vigoare. "în total ar fi cam 81.000 RON", ne-au spus oficialii batalionului. Chiar daca sumele nu sint de neglijat pentru un buget de criza, familiile spun ca nici o suma de bani nu poate compensa o asemenea pierdere. Militarii nostri se roaga ca acesta sa fie singurul incident de acest fel din aceasta misiune, in coditiile in care violentele escaladeaza tot mai des in Afganistan. Conducerea Ministerului Apararii a anuntat ca "urmareste cu atentie evolutia starii de sanatate a celor doi militari si apreciaza eforturile militarilor romani de a-si indeplini misiunile pentru stabilizarea ariei de responsabilitate". (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 8 ore, 46 minute, 54 secunde
Ma gandesc ca daca nici o suma de bani nu poate inlocui o asemenea pierdere poate ar trebui luata in considerare si idea de a ramane acasa dar din cate stiu se bat intre ei si apeleaza la zeci de citeste integral
, acum 739393 zile, 8 ore, 46 minute, 54 secunde
MAI MAI SA FIU L DRACULUI ITI DAI SEAM CE TARE ...H HA HA ....PUNETI PE YOU TUBE COSMINA DE LA PAUNESTI
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.