Ultima oră

Instantele au inghetat in toata tara

Nicoleta Cristea
5 sep 2009 1024 vizualizări
Procurorii vrinceni s-au aliat protestelor

Reteaua Nationala a Adunarilor Generale ale Judecatorilor (RNAG) a anuntat ca protestele s-au extins in toate instantele din tara. Aceasta dupa ce si ultima curte de apel, respectiv Pitesti, a decis in adunarea generala sa adopte formele de protest luate de colegi. RNAG este un organism pentru a carui infiintare a pus umarul si presedintele Tribunalului Vrancea, judecatorul Adrian Toni Neacsu, si isi propune asigurarea informarii exacte si in timp real asupra actiunilor de protest organizate de catre instantele de judecata. In ultimele zile, mai multe parchete din tara, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au decis sa sprijine protestul judecatorilor, si au incetat sa efectueze urmariri penale, audiente sau sa expedieze inscrisuri procedurale catre parti. In ceea ce priveste parchetele din judet, acestea au decis ieri sa se alature colegilor din instantele vrincene, dupa adunarea generala. Astfel, dupa discutiile privitoare la subfinantarea sistemului judiciar si a proiectului legii de salarizare unica, procurorii vrinceni au decis ca, incepind de ieri, nu vor mai intra decit in sedintele urgente, programul de audiente sa fie restrins doar la 2 ore pe saptamina. De asemenea, nici procurorii vrinceni nu mai sint de acord cu participarea lor la alegerile prezidentiale. La unison, solicitarile magistratilor din instante se refera la salarizarea tuturor judecatorilor la nivelul celorlalte doua puteri in stat, garantarea nediminuarii veniturilor nete, cu includerea tuturor drepturilor trecute in carnetele de munca, recunoscute prin lege si prin hotariri judecatoresti, sau eliminarea obligatiei de participare a judecatorilor la orice activitate legata de scrutinuri electorale. Alte cereri sint legate de buget, respectiv de stabilirea unui prag minim de 1% din PIB pentru nevoile instantelor, dar si de trecerea "imediata a taxelor de timbru si a timbrului judiciar de la bugetele locale si Ministerul Justitiei la bugetele ICCJ si al instantelor judecatoresti, avind ca destinatie expresa finantarea functionarii acestora, precum si a sumelor incasate la bugetul de stat cu titlu de impozit pentru toate activitatile in legatura cu sistemul judiciar". (Nicoleta CRISTEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 11 ore, 20 minute, 43 secunde
Propun ca aceasta originala forma de protest (care este de fapt o extindere a inactivitatii obisnuite cand este vorba ca parti vatamate de cetateni fara avere si pile) sa se extinda si la politisti, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.