Ultima oră

Salile de judecata, goale!

Nicoleta Cristea
2 sep 2009 1008 vizualizări
Avocatii spun ca protestele magistratilor demarate de ieri le afecteaza si lor activitatea u justitiabilii se pling ca sint pusi pe drum degeaba

Jumatate de ora. Atit au durat in medie ieri primele sedinte de judecata de dupa vacanta judecatoreasca. Personalul din instantele vrincene a demarat formele de protest decise luni in Adunarea Generala a Judecatorilor, iar toate procesele au fost aminate fara discutii. Au ramas pentru a fi judecate in sala doar dosarele de plasament, dar si cauzele cu arestati. Avocatii, dar si partile din dosare au stat in salile de judecata doar pentru a afla cind se vor relua cauzele. "Greva magistratilor afecteaza si activitatea avocatilor. Aceasta se suprapune si cu modificarile taxei de timbru judiciar, care o sa constituie o piedica pentru promovarea actiunilor in justitie pentru ca sint costuri foarte mari. In principiu nu conteza daca se intirzie o zi, doua introducerea actiunilor in instanta, probleme sint in ceea ce priveste caile de atac, care trebuie declarate intr-un anumit termen", a aratat avocatul Ticu Burca, decanul Baroului Vrancea. Nici justitiabilii nu s-au aratat prea incintati de aminarea dosarelor, mai ales cei care au venit din alte localitati. "Nu sint de acord, dar ei sint oameni destepti, stiu ce fac", ne-a spus o batrinica venita la proces. Tot ieri si personalul auxiliar si-a pus la punct forma de protest pe care au inceput sa o aplice. Astfel, arhiva si registratura nu mai au program de lucru cu publicul, ci doar cu a avocatii, dar numai pentru studierea dosarelor care au ca obiect cauzele penale privind arestarile preventive si cele privind plasamentul minorilor sau adoptii, iar cererile si corespondenta vor fi acceptate doar prin posta, fax sau email. "Grefierii de sedinta vor parasi sala de judecata dupa anuntarea publicului despre protestul decis in adunarea generala a instantei; se vor emite citatiile pentru termenele la care vor fi aminate cauzele. Personalul auxiliar nu va desfasura nici o activitate peste orele de program", se arata in manifestul personalului auxiliar. In ceea ce priveste alegerile care bat la usa, sindicalistii din rindul personalului auxiliar si-au propus ca la rindul lor sa nu participe la solutionarea contestatiilor referitoare la legea electorala, sa nu participe in calitate de presedinti sau loctiitori in cadrul birourilor electorale ale sectiilor de votare, iar asigurarea permanentei pentru primirea si depozitarea buletinelor de vot dupa numararea acestora sa fie facuta doar in cadrul orelor de program, respectiv de la 8.00 la 16.00. (Nicoleta CRISTEA).


Ieri erau "inchise" 50 de instante


Sute de judecatori au decis ca singura solutie de a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta instantele sint protestele. Astfel, dupa adunarile generale care au avut loc luni, bilantul arata ca nu mai putin de 5 curti de apel, 15 tribunale si 30 de judecatorii din toata tara au demarat protestele discutate. Si ieri au avut loc alte adunari generale ale judecatorilor, printre acestia numarindu-se si Curtea de Apel Galati, in circumscriptia careia se afla si Tribunalul Vrancea, urmind ca magistratii de aici sa comunice daca si cum vor protesta. (N. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.