Ultima oră

Procesul lui Oprisan se va coace in septembrie

Nicoleta Cristea
29 aug 2009 1050 vizualizări
Dosarul functionarilor din Consiliul Judetean Vrancea va debuta, pentru a doua oara, la inceputul lunii septembrie, la Judecatoria Cluj-Napoca u acuzatiile aduse acestora sint asociate celor de coruptie, prejudiciile puse in sarcina celor sase functionari atingind citeva milioane de euro u pe 28 august, judecatorii clujeni au decis sa intre in greva de marti

Judecatoria Cluj-Napoca va trimite citatii celor sase inculpati din "Dosarul coruptiei" pina la data de 3 septembrie, cind a fost stabilit primul termen de judecata. Dosarul, primit la judecatorie in urma cu mai bine de o luna, a primit gradul de complexitate 10, fiind repartizat aleatoriu in momentul in care a fost trimis de la Tribunalul Cluj. Procesul la Judecatoria Cluj-Napoca va continua din stadiul in care a ramas la Judecatoria Focsani, unde a fost trimis pentru judecare initial de Directia Nationala Anticoruptie, in anul 2006. La instanta focsaneana s-a decis prin incheiere trimiterea dosarului la anchetatori pentru refacerea urmaririi penale, solutia a fost atacata cu recurs la Tribunalul Vrancea, iar de aici dosarul a fost stramutat la Tribunalul Cluj. Numai ca Tribunalul Cluj a considerat ca rechizitoriul intocmit de procurorii DNA nu trebuie refacut, astfel incit acuzatiile au ramas in picioare. Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, si cinci functionari din institutie, trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie, vor raspunde de acum prezent la apelul Judecatoriei Cluj-Napoca. Potrivit DNA, infractiunile pentru care sint judecati acum presedintele CJ Marian Oprisan, vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, ex-directorul Directiei Economice, Valeria Teodorescu, directorul Directiei Tehnice, Ion Costeanu, ex-seful Serviciului Drumuri si Poduri din Directia Tehnica, Liviu Rusu, si dirigintele de santier Valeriu Iacob dateaza din 2004, cind CJ Vrancea a primit suma de 1,9 milioane USD din partea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) pentru pietruirea drumurilor comunale din judet. Procurorii spun ca in urma indicatiilor lui Oprisan, Comisia de licitatie numita de acesta a selectionat si a atribuit lucrari de constructie unor firme neeligibile, conduse de apropiati ai acestuia, printre care Aispa Stars 95 SA, Top Media SRL si Utilaj Construct, societati care, de altfel, nici nu dispuneau de utilajele necesare efectuarii lucrarilor, in timp ce Top Media era o firma fara sediu si fara angajati. "Firmele respective au contractat lucrari de asfaltare pentru un numar de 41 de drumuri comunale dintre care o parte erau asfaltate anterior, iar pe altele nu s-a executat nici un fel de lucrare, insa banii au fost incasati. Pe cele citeva drumuri pe care au fost executate, lucrarile s-au dovedit a fi de proasta calitate si efectuate fara proiecte tehnice. în cazul a numeroase lucrari nu au existat inspectori (diriginti de santier) autorizati de Inspectoratul de Stat in Constructii, cum impunea legea. 18 drumuri comunale nu au fost supravegheate si verificate de nici o persoana autorizata", se arata in rechizitoriul DNA. Procurorii au mai retinut si ca "din banii destinati pietruirii drumurilor, Comisia de licitatie condusa de Diaconu Mircea si din care faceau parte Teodorescu Valeria, Costeanu Ion si Rusu Liviu, si-a insusit suma de 3,2 miliarde ROL".


Povestea vilelor de protocol


Pe linga toate acestea, DNA mai arata ca, in perioada 2004 - 2005, Oprisan a negociat si achizitionat, fara a avea o hotarire a CJ sau avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic "Caprioara". In acest sens, Oprisan ar fi alocat ilegal 17 miliarde ROL din fondurile publice ale CJ Vrancea, si ar fi intocmit si inaintat Guvernului Romaniei o adresa falsa prin care a solicitat si obtinut 3 miliarde ROL din fondul de rezerva al Guvernului, bani folositi tot pentru achizitia complexului. O alta acuzatie a venit dupa ce, spun procurorii, intre 2003 "" 2005, Oprisan ar fi folosit Hotelul "Rucar", din Soveja, si "Hanul dintre vii", din Cimpineanca, ca locatii de protocol, pentru care a utilizat bani publici. Cum aceste locatii se aflau in patrimoniul CJ Vrancea, procurorii spun ca nu puteau fi finantate decit dupa introducerea lor in circuitul public. Pentru toate acestea, anchetatorii au retinut trei tipuri de prejudicii. Cel adus MTCT a fost estimat la aproximativ 1,5 milioane euro la cursul de schimb 2004, adica valoarea lucrarilor de asfaltare neexecutate sau de proasta calitate, prejudiciul in dauna bugetului CJ Vrancea, respectiv 600.000 euro, ultimul reprezentind prejudiciul in dauna bugetului Guvernului, dauna care se situeaza in jurul a 75.000 euro. (Nicoleta CRISTEA)

:

Reluarea procesului lui Oprisan, la data incerta


Chiar daca termenul pentru judecarea cauzei a fost stabilit pentru 3 septembrie, greva care se profileaza la Cluj ar putea intirzia reluarea discutiilor din dosar. Pe 28 august, magistratii de la Judecatoria Cluj-Napoca au decis, in cadrul Adunarii Generale a Judecatorilor, sa intre in greva incepind cu data de 1 septembrie. Protestul este legat de faptul ca noua lege a salarizarii unice reduce drastic salariile judecatorilor, fara macar ca magistratii sa fie intrebati. "Nu va fi greva in adevaratul sens al cuvintului. Vom veni la serviciu si ne vom vedea de dosare, dar nu vom mai intra in salile de judecata", a explicat vicepresedintele Judecatoriei Cluj-Napoca, judecatorul Vasile Grundea, pentru presa centrala. (N. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 22 ore, 34 minute, 44 secunde
Dac-ar fintr-adevar corectitudine si justitie in tara asta Sutzul ar fi trebuit de mult sa fie acolo unde-i locul,adica la parnaie.Speranta mea sincera sa scapam de sistemul mafiot condus de marele citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.