Ultima oră

Militarii vrinceni, fata-n fata cu ororile razboiului din Afganistan

Dan Chiriac
27 aug 2009 1269 vizualizări
Unii dintre acestia stau in conditii foarte grele, fata de colegii americani u talibanii, mincarea sau legaturile cu tara sint problemele militarilor din Batalionul 280 Manevra Focsani u Ne dorim sa putem schimba destinul sumbru al copiilor acestei tari , spune ofiterul Cornelia Popa

Militarii vrinceni, aflati in misiune in Afganistan, au de indeplinit deseori misiuni foarte grele. Astfel, la o distanta de aproximativ 85 km de Qalat, doua echipe de cite cinci militari din compunerea Batalionului 280 Manevra Focsani desfasoara misiuni in sprijinul fortelor SUA dislocate in zona de sud-est a tarii. Putini sint cei care cunosc realitatea de fapt din Afganistan, o tara in care legile nu sint facute ca sa fie respectate, unde te trezesti dimineata insa nu stii daca iti mai revezi familia seara, asta indeosebi datorita multitudinii de pericole ce rasar la fiece pas, pe autostrada, in bazar sau chiar in casa! Asta pentru ca talibanii, in disperarea lor, incearca prin teroare si frica sa induca o stare dominanta de teama, nesiguranta si mai ales de neincredere in sufletele tuturor localnicilor. Barbati imbatriniti timpuriu, copii cu ochii migdalati, dar a caror privire emana doar tristete, femei fara chip, astea sint imaginile in care echipele din compunerea pieselor de aruncatoare de calibru 82 mm, conduse de sg. maj. Valerica Hutanu si sg. maj. Valerian Serea, isi desfasoara misiunile in sprijinul Plutoanelor 1 respectiv 3 din Compania Bravo 1-4, SUA, de mai bine de doua luni. "Greutatile cotidiene ne intaresc experienta capatata alaturi de colegii americani, ne dau un nou imbold si incredere in fortele proprii, iar faptul ca ne-au asimilat in rindurile lor ne bucura si ne obliga sa mentinem ridicat blazonul obtinut cu sudoare in pozitiile de tragere din Mizan", a declarat comandantul piesei 1 din plutonul de aruncatoare de 82 mm, sg. maj. Valerica Hutanu.


Militarii isi gatesc singuri


Conditiile in care se desfasoara misiunea nu sint deloc propice, dupa cum ne-au transmis militarii. "Ca sa va faceti o idee asupra conditiilor de trai in care ne desfasuram misiunea, aprovizionarea cu munitie si alimente se face doar o data pe saptamina cu elicopterele, legaturile cu tara sint posibile numai prin telefonia mobila pina la ora 18.00 sau prin intermediul internetului de la colegii americani, la care avem acces numai jumatate de ora. în plus, tot ceea ce se gateste este pregatit prin forte proprii, alimentele sint semipreparate. In timp ce partenerii maninca zilnic pachete, noi ne autogospodarim. Dar tocmai privatiunile la care sint supusi si peste care trec cu fruntea sus, conditiile vitrege in care trebuie sa-si desfasoare misiunea si mai ales atacurile repetate ale talibanilor asupra bazei, toate inglobate la un loc, fac ca timpul sa treaca repede iar numararea zilelor pina la revederea celor dragi sa para usor de suportat", ne-a transmis sg. maj. Valerian Serea, comandantul piesei 4 din plutonul aruncatoare 82 mm, dislocata in Wolverine. In Batalionul dislocat in Afganistan sint si femei. "Dorinta tuturor este de a indeplini misiunea primita, de a reprezenta Romania la cele mai inalte cote, de a ne intoarce toti acasa si nu in ultimul rind de a da o oaza de speranta locuitorilor acestei tari de la capatul lumii, care se numeste - Afganistan", ne-a transmis si ofiterul de relatii publice al batalionului, lt. Cornelia Popa. Misiunile nu sint usoare, dar bine pregatite, prin recunoasteri si repere stabilite la milimetru, trageri directe si indirecte asupra tintelor statice sau in miscare. "Ne dorim cu totii sa putem schimba destinul sumbru al copiilor acestei tari, sa le dam incredere ca miine va fi mai bine ca azi si totodata sa le demonstrăm ca sintem aici pentru ei, nu trecatori fara de inima ce cauta gloria!", a incheiat ofiterul de relatii publice Cornelia Popa. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 4 ore, 3 minute, 47 secunde
Dumnezeu sa-i Ajute pe toti, sa revina sanatosi fizic, dar mai ales, psihic!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.