Ultima oră

Politistii sint pe urmele traficantilor de carne vie

Ziarul de Vrancea
22 aug 2009 1027 vizualizări
Tinerele cu virste între 16 si 25 de ani, din mediul rural, sint cele care cad cel mai des in plasa traficantilor

Politistii vrinceni atrag atentia tinerilor sa nu se lase prea usor convinsi de oferte de munca in strainatate. Aceasta dupa ce s-a constatat ca, pentru obtinerea unor profituri cit mai mari, cu eforturi minime, multi tineri sint tentati sa accepte oferte ocazionale sau sa apeleze la mica publicitate oferte pentru contracte de munca in strainatate, pentru a-si gasi de lucru. "Mirajul strainatatii ii determina pe acestia ca, uneori, sa nu vada decit iluzoria parte plina a paharului. De cele mai multe ori «binevoitorii» sint prieteni, rude sau persoane, atit barbati cit si femei cu o mare capacitate de persuasiune, care par demne de incredere si care au o situatie materiala buna. Contrar acestor intentii bune, odata ajunse in strainatate tinerele sint constrinse sa se prostitueze, iar tinerii sint exploatati prin munca sau obligati sa comita ilegalitati. Traficul de fiinte umane constituie o grava infractiune si o incalcare a drepturilor omului, cu impact semnificativ asupra societatilor europene si are drept rezultat cresterea marginalizarii sociale a persoanelor afectate", spune comisarul sef Mariana Apostol, ofiterul de presa de la politia vrinceana. Din analiza statisticilor realizate de Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane a reiesit faptul ca ponderea victimelor este detinuta de tinere cu virste cuprinsa intre 16 si 25 de ani, din mediul rural, in special din judetele sarace din Moldova. Desi traficul de persoane este in scadere in Romania, potrivit unor analize ale expertilor ONU, victimele au fost exploatate cu preponderenta in afara teritoriului national, Romania fiind in acest caz o tara sursa si de tranzit. "Politistii au actionat pentru destructurarea atit a componentei de recrutare care opereaza pe teritoriul Romaniei, cit si a celei de transfer catre tara de destinatie si exploatare. Astfel, prin activitatile desfasurate s-a reusit diminuarea efectelor fenomenului infractional de trafic de persoane", adauga comisarul sef Mariana Apostol. Traficul de fiinte umane este un fenomen care afecteaza in principal femeile si copiii, vulnerabili la presiunea factorilor economici si sociali, prinsi in circuitul violentei traficantilor. Pentru a preveni pericolul, politistii va recomanda sa anuntati unde si cu cine plecati din tara, sa oferiti detalii despre locul unde veti locui, sa va faceti copii dupa actele de identitate, sa stabiliti o parola prin care sa va anunatati parintii ca sinteti in pericol, nu dati nimanui actele de identitate, invatati limba tarii unde plecati si luati-va numarul de telefon de la ambasada Romaniei din tara respectiva. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.