Ultima oră

100 de hectare de teren, zestre pentru batrinelul ENET

Ziarul de Vrancea
20 aug 2009 1485 vizualizări
Primaria municipiului Focsani vrea sa faca schimb de sechestre cu AVAS pe terenurile municipalitatii, sub pretextul construirii unei noi centrale de termoficare pe bani europeni u AVAS a pus sechestru pe terenul ENET din municipiu pentru datorii istorice de peste 5 milioane de dolari u municipalitatea vrea sa dea la schimb un imas de 100 de hectare, aflat la zece kilometri de Focsani, pentru a putea construi o ipotetica centrala pe bani europeni, tot in curtea societatii de termoficare u schimbul de terenuri a stirnit suspiciuni printre consilierii locali la comisia de Urbanism, unii dintre acestia abtinindu-se la vot u alesii se intreaba cum poti sa pui semnul egal intre cele 100 de hectare de la Bolotesti si hectarul sechestrat din curtea fabricii de caldura

Sub pretextul vesnicei preocupari pentru confortul termic al populatiei, Primaria Focsani ofera Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) un imas de aproape 100 de hectare la Bolotesti pentru a recapata terenul din curtea ENET SA, acolo unde se vrea construirea unei noi centrale de cogenerare. Pe pamintul de sub actuala centrala a fost pus sechestru in contul unei datorii istorice a "fabricii de caldura", in valoare de 5,59 milioane de dolari. Schimbul de terenuri pentru aceste sechestre va intra in dezbaterea consilierilor la sedinta viitoare. Marti, la sedinta Comisiei pentru amenajarea teritoriului si urbanism, unii consilieri s-au intrebat pe buna dreptate daca se poate pune semnul egal intre cele aproape 100 de hectare de teren de la Bolotesti si hectarul de pamint pe care se desfasoara societatea de termoficare a Focsaniului. Cu toate ca proiectul a primit in final aviz favorabil, este de asteptat ca acest subiect sa iste discutii serioase la sedinta din 25 august. La inceputul anului trecut, primarul Decebal Bacinschi vroia sa "marite" islazul, dupa ce a primit propunerea unui afacerist italian, Giovanni Carpenzano, de a cumpara cele 100 de hectare pentru a cultiva acolo vita de vie.


La sedinta de marti, care se va desfasura in lipsa primarului Decebal Bacinschi, alesii au de dezbatut doua proiecte sensibile. Primul, initiat de primar, se refera la aprobarea trecerii terenului cu destinatie de pasune, in suprafata de 99,28 ha, situat pe teritoriul administrativ al comunei Bolotesti, din domeniul public al municipiului Focsani, in domeniul privat al municipiului, in vederea efectuarii unui schimb de teren cu SC ENET SA. Cel de-al doilea, la care initiatorii sint consilierii Liviu Ioan Oloeriu (PSD), Neculai Tanase (PD-L) si Gheorghe Stan (PNL), vizeaza aprobarea unui schimb de imobile intre municipiul Focsani si ENET SA, adica tocmai cele aflate pe terenul gajat din curtea societatii de termoficare. Mai exact, Primaria vrea sa rascumpere de la AVAS terenul sechestrat al societatii de termoficare, oferind in schimb pasunea de la Bolotesti. Potrivit declaratiilor oferite de Valter Popescu, directorul societatii de termoficare, edilul Decebal Bacinschi a dus tratative cu AVAS pentru acest schimb de terenuri. Totul pentru ca in curtea ENET SA, pe bani europeni, sa se ridice o noua centrala de cogenerare. Daca proiectul va fi aprobat, constructia noii centrale va dura cel mult un an, spune directorul, investitia ridicindu-se la valoarea de 80 milioane de euro. 50% din suma ar urma sa vina de la Uniunea Europeana, 45% de la Guvernul Romaniei, prin fondul de mediu de la Ministerul Mediului, iar 5%, in natura, de la Primaria Focsani. "Schimbul de terenuri este necesar pentru a putea intra in programul finantat de Uniunea Europeana, prin atragerea de fonduri structurale. Deoarece terenul nostru era sub sechestrul AVAS, domnul primar a avut o discutie cu ei si s-a hotarit ridicarea sechestrului, dar oferirea unui teren la schimb, adica pasunea de la Bolotesti. Bunurile respective de la noua centrala vor fi pe domeniul public, putind fi concesionate de furnizori de agent termic. Nu cred ca va veni altcineva in afara de ENET. Centrala va fi fezabila in maximum un an de zile", ne-a declarat directorul Valter Popescu. Acesta a completat ca ENET deja a modernizat un cazan de apa fierbinte (CAF), de 50 gigacalorii/h, urmind cel mai probabil ca proiectul european sa investeasca in realizarea a inca un CAF. La sedinta de marti a Consiliului Local, cei 21 de alesi trebuie sa aprobe in acest sens "Master Planul privind reabilitarea sistemului de termoficare din municipiul Focsani" in cadrul programului "Asistenta tehnica pentru pregatirea portofoliului de proiecte "" Termoficare PHARE CES 2006/018-147.04.03/08.03". Ramine insa de vazut daca in final vor veni si banii europeni.

Suspiciuni si printre consilieri


Schimbul de terenuri, la care initiatori apar liderii de grupuri politice din Consiliul Local, va isca discutii in urmatoarea sedinta a legislativului local pentru ca alesii nu sint pe deplin lamuriti cu privire la modul in care se va realiza acest troc si nici cu modalitatea in care au fost evaluate cele doua suprafete pentru compensarea sechestrului. Chiar daca in Comisia de Urbanism proiectul a primit aviz favorabil, presedintele Nicu Tanase s-a abtinut, chiar daca apare printre initiatori, la fel si consilierii Mioara Lazar, Doina Fodoreanu si Mugurel Malureanu. Consilierul PD-L Nicu Tanase ne-a declarat ca inca nu s-a lamurit cu privire la aceasta "afacere". "Nu am inteles pe deplin despre ce este vorba, asa ca o sa ma mai documentez pina la votul din plen, pentru a avea un punct de vedere competent. Din ce am inteles, pentru a beneficia de finantare europeana, terenul centralei trebuie sa fie liber de orice obligatii, asa ca in acest moment proiectul nu se poate initia daca nu se scapa de acel sechestru. Dupa cum se stie, ENET-ul are datorii enorme si trebuie sa vedem ce se va intimpla pe viitor si cu islazul de la Bolotesti. Este facuta o evaluare, dar putem spune ca terenul de la ENET este de o suta de ori mai scump decit cel de la Bolotesti? E o mica nebuloasa aici, de aceea sint un pic circumspect. Nu poti sa dai un vedict cu ochii inchisi", spune liderul de grup al PD-L din Consiliul Local. Si consilierul Doina Fodoreanu, care a votat impotriva la comisie, spune ca e ciudata afacerea prin care municipalitatea cedeaza hectarele de la Bolotesti pentru terenul sechestrat din curtea societatii de termoficare. "Avem o problema si cu evaluarea. Eu nu vreau sa dau cu subsemnatul, asa ca mai bine ma abtin la proiectele care imi ridica suspiciuni", spune consilierul local liberal.


Directia de Finante ameninta cu executarea silita ENET


Noua afacere este pusa pe tapet intr-o perioada in care nu se stie care mai este bonitatea societatii de termoficare, ajunsa in ultimii ani o adevarata gaura neagra. Cei 600 de angajati ai societatii locale de producere si furnizare a agentului termic SC ENET SA Focsani se afla sub amenintarea trimiterii in somaj. Societatea a fost atentionata zilele trecute de Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea asupra existentei a unei restante de 1.011.000 lei din TVA. Directorul fabricii de caldura, Valter Popescu, spune ca nerezolvarea situatiei poate conduce la intreruperea activitatii, deci a furnizarii agentului termic, si chiar spre concedieri de personal. "Am primit o adresa de la Directia de Finante prin care ameninta sa ne execute silit pentru o restanta de 1.011.000 lei din TVA. Se poate ajunge pina la blocari de conturi pentru recuperarea banilor. Atentionarea a fost trimisa si catre banci. Daca ne blocheaza Finantele functionarea, este pericol sa trimitem oameni in somaj si chiar sa intrerupem furnizarea agentului termic", ne-a spus Valter Popescu, un director amenintat de datorii atit la furnizorul de gaze, dar si la Directia de Finante. Potrivit reprezentantului Directiei de Finante, directorul Marian Lungu, astfel de atentionari asupra posibilitatii executarii silite au mai fost trimise catre ENET si in lunile precedente. (I. CRETU. S. VRINCEANU)



Popescu da asigurari: gigacaloria nu se va scumpi!


Focsanenii care se incalzesc in continuare la sistemul centralizat primesc si o veste imbucuratoare de la reprezentantul ENET Focsani, directorul Valter Popescu. Acesta a precizat ca in aceasta iarna, pretul gigacaloriei nu se va majora. "Nu sint motive ca pretul sa creasca. In mod normal ar trebui sa scada, pentru ca a scazut si tariful la gazele naturale. Insa, daca noi am mers pe pacura pina acum, nu se poate schimba pretul. Nu este nici un pericol de scumpire pentru iarna aceasta, decit daca decide Consiliul Local sa majoreze pretul de furnizare. Vom avea insa probleme cu presiunea la gaze pe filiera Rusia-Ucraina", a remarcat Valter Popescu, directorul ENET. In acest moment, societatea furnizeaza apa calda pe baza de pacura, dupa ce E.ON Gaz Romania, fostul Distrigaz, a inchis robinetul pentru o datorie totala de 17 milioane lei, din care peste 2 milioane reprezinta penalitati de intirziere. (I. C.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 13 ore, 29 minute, 34 secunde
ENET este o societate falimentara, are o strategie falimentara, are o tehnologie falimentara, functioneaza numai pe baza de japca, nici nu-ti da caldura dar nici nu te lasa sa te debransezi si are cei citeste integral
, acum 739393 zile, 13 ore, 29 minute, 34 secunde
tOT CE SE INTAMPLA ACUM LA C.L. PRIVITOR LA CEDAREA CELOR 100 DE HECTARE DE LA bOLOTESTI, NU NESTE ALTCEVA DECAT O MARLANIE INGINEREASCA A CUIUVA CARE IN ACEST JUDET SAU IN ACEASTA TARA ARE GUSA MARE, citeste integral
, acum 739393 zile, 13 ore, 29 minute, 34 secunde
AM O PROPUNERE DATI ACEASTA SUPRAFATA DE TEREN TOVARASULUI CONSILIER STAN, PT. CA DUMNEALUI MAI ARE TEREN LUAT CU JAPCA DE LA FOSTELE SERE DE LA CIMITIRUL NORDIC, ACOLO A FOST IN CARDASIE CU UN ALT citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.