Ultima oră

C.I.N. - codul mortilor fara nume

Raluca Manolache
15 aug 2009 3191 vizualizări
43 de cadavre nerevendicate de nimeni asteapta sa li se afle identitatea, dar si povestea vietii u de toate aceste cazuri se ocupa un singur politist de la Urmariri , Marius Trofin u cel mai vechi dosar aflat in lucru dateaza inca din 1989, cind un necunoscut a fost gasit mort intr-o fintina u mortii cu identitate necunoscuta ajung sa fie inmormintati pe banii autoritatilor locale, iar de pomenile lor se ocupa oamenii milosi u pe crucea decedatiilor nimanui sta inscriptionat necunoscut u de multe ori, rudele isi amintesc de ei doar pentru a le lua cite o palma de pamint u si bolnavii care mor departe de casa au ajuns sa fie inmormintati din mila enoriasilor de catre preotul Ion Gherman, de la Biserica Sf. Pantelimon din Focsani u ziarul nostru va spune astazi povestea din spatele dosarelor clasificate cu CIN

Cadavre neidentificate, frinturi de oameni despre care nimeni nu stie nimic si nimeni nu le poate da un nume. Acestia sint mortii fara nume pe care nu i-a revendicat nimeni si care au ajuns sa fie inmormintati crestineste pe banii statului sau din mila unor preoti. Zeci de persoane au ajuns astfel in atentia politistilor de la Compartimentul Urmariri din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale dupa ce au murit pentru ca nimeni nu poate spune cine sint si de unde au venit. Cei mai multi provin din "lumea" celor fara adapost, dupa ce au fost parasiti de familii, si au murit pentru ca sufereau de anumite afectiuni grave. Politistii lucreaza chiar si 30 de ani la un dosar, cel mai vechi aflat in lucru la acest moment fiind din 1989. Si bolnavii sint uitati de cei dragi, chiar daca povestea vietii lor este cunoscuta.


Mortii nimanui. Acest lucru poate fi spus despre zeci de cadavre care au fost gasite de-a lungul anilor in judetul Vrancea si despre care nimeni nu poate sa spuna cine sint, ce au facut in decursul vietii si unde au trait. Daca in unele cazuri oamenii legii reusesc sa le dea de urma, in unele situatii lucrurile se complica de parca persoanele decedate nici nu ar fi trait si de aceea nu au lasat nici urme pe aceasta lume. Politistii de la Compartimentul Urmariri au reusit pina acum sa desluseasca misterul a sase cadavre fara identitate, iar in lucru se afla alte 43 de cazuri care mai de care mai ciudate, invaluite in mister. "Marea majoritate a cadavrelor cu identitate necunoscuta provin din rindul oamenilor fara adapost, oameni de care nu se mai intereseaza nici rudele, nici primaria. Unii dintre oamenii strazii mai au ceva proprietati, iar diferite rude se trezesc dupa ani si ani si solicita inceperea demersurilor pentru constatarea disparitiei lor ca sa intre in posesia proprietatilor. Exista o sansa ca o mare parte din disparutii din Romania sa se gaseasca macar intr-o parte relativa in numarul de cadavre cu identitate necunoscuta", spune agentul sef principal Marius Trofin, de la Compartimentul Urmariri. Munca le este ingreunata politistilor si pentru ca uneori cadavrele sint gasite in stare avansata de putrefactie, in unele situatii sint gasite doar osemintele si chiar cadavre mincate de animale. "Pentru identificarea lor se merge pe hainele pe care le gasim asupra cadavrului. Acestea se toaleteaza, se spala, se fotografiaza si se ataseaza la mapele de caz. Mapele de caz sint asimilate dosarelor penale aflate in lucru. Si in aceste mape de caz, de C.I.N.-uri (cadavru cu identitate necunoscuta - n.r.), se fac verificari mult mai complexe decit la disparuti", mai spune politistul Marius Trofin. Cel mai vechi dosar aflat in lucru dateaza din 1989. Este vorba de un barbat cu virsta intre 36 "" 40 ani, care a fost gasit fara suflare in localitatea Gugesti. Cadavrul acestuia a fost gasit intr-o fintina si nici pina la aceasta data nu s-a putut afla cine este. Oamenii legii cred ca s-a sinucis. "Problema este ca exista un volum mare de lucru si lucratori sint putini. Sint singurul om pe aceasta linie de munca. In fiecare judet exista un singur lucrator pe aceasta linie", a afirmat Marius Trofin.


Cruci cu necunoscuti


Cadavrele fara identitate ajung de fiecare data pe mina medicilor legisti care trebuie sa stabileasca din ce cauza s-a produs decesul. In cele mai multe cazuri, este vorba de decese patologice. Exista insa si situatii in care persoanele in cauza s-au sinucis sau au murit in urma unor accidente feroviare. "La Serviciul de Medicina Legala se dispune printr-o rezolutie motivatia autopsiei pentru stabilirea cu exactitate a cauzei decesului. Din momentul inceperii acestor acte premergatoare se constituie dosarul penal de moarte suspecta care urmeaza calea legala", a precizat Marius Trofin. Astfel, fara acte, fara semnalmente, oamenii ajung sa fie inmormintati, pe crucea lor fiind inscriptionat "fara identitate", numele lor raminind un secret. Acestia sint inhumati pe cheltuiala primariei pe raza careia au fost gasiti, insa atunci cind nu sint bani se mai gasesc unii crestini milosi. De asemenea, politistii sint obligati sa faca o plansa foto in detaliu referitor la calea de acces in cimitir si pina la mormint astfel incit in momentul in care persoana este identificata rudele acesteia sa stie unde este inmormintata.


Mincat de ciinii de la stina


Politistii au avut cazuri destul de ciudate de-a lungul anilor. De exemplu, in 2006 acestia au fost sesizati de un cioban de existenta unui cadavru in punctul Roata, din comuna Vizantea Livezi. Corpul barbatului care nu a fost identificat nici pina acum era mincat de ciinii de la stina, acesta fiind decapitat. Nu a fost vorba insa de o crima, medicii legisti stabilind ca acesta a murit dupa ce a facut insuficienta respiratorie acuta. Daca in unele cazuri politistii nu au nici un indiciu, in momentul in care reusesc sa afle anumite amanunte intimpina alte probleme, precum familia defunctului. In 2000, la Km 22, intre statiile Padureni si Marasesti, a fost gasita o femeie moarta. Dupa verificari amanuntite, in 2008, politistii au gasit in baza lor de date o femeie data disparuta in 2000 care prezenta semnalmentele victimei. Rudele femeii, care sint din Vaslui, nu vor sa o recunoasca insa pe decedata. Singura modalitate de a le demonstra ca este vorba de mama lor este efectuarea unei analize ADN, dar nu se stie daca se va face si cind, din cauza costurilor foarte mari pe care aceasta le implica.


Bolnavi uitati de familii in clipa mortii


Nu numai cadavrele fara identitate necunoscuta ajung sa fie inmormintate departe de cei dragi, ci si unii bolnavi. Chiar daca sint pe patul de spital asta nu inseamna ca rudele sint mai aproape de ei, ci in unele situatii ii uita pentru totdeauna. Astfel de cazuri au existat si la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, unde unii pacienti au ajuns sa fie inmormintati pe banii enoriasilor de la Biserica "Sf. Pantelimon" care traiesc cu frica de Dumnezeu si care au dorit sa faca un bine. Preotul Ion Gherman, parohul Bisericii "Sf. Pantelimon" povesteste ca au existat cazuri cind pacienti din alte judete, precum Constanta, Vaslui sau Timisoara, au murit la spital si au fost inmomintati in Focsani. Locul de veci al acestora a fost platit chiar de preot, din cutia milei, iar pomenile acestora sint facute cu sprijinul enoriasilor. De asemenea, acesta povesteste ca a inmormintat si o persoana cu identitate necunoscuta. Este vorba despre un om al strazii despre care nimeni nu a stiut sa spuna cum il cheama sau de unde vine. Parintele nu slujeste doar la biserica, ci ajunge si prin sectiile unitatii, chiar la capatul muribunzilor, ori de cite ori bolnavii vor sa se spovedeasca. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.