Ultima oră

Ce patesti cind te nasti la Patesti

Daniel Garleanu
14 aug 2009 1432 vizualizări
schimbarea denumirii localitatii Patesti in Unirea i-a adus unui vrincean o multime de probleme u permisul de conducere si pasaportul arata locul de nastere in sat Unirea, iar certificatul de nastere si cartea de identitate in comuna Patesti u daca barbatul nu isi rezolva problema cu actele pina la sfirsitul lunii, risca sa ramina fara loc de munca in strainatate

Un vrincean in virsta de 57 de ani se cazneste de mai bine de trei saptamini sa-si rezolve o problema cu actele, dupa ce localitatea in care s-a nascut si-a schimbat denumirea. Din acest motiv, datele din actele de identitate ale lui Constantin Turcu sint diferite, iar acest lucru ii aduce vrinceanului numai neplaceri in Italia, acolo unde lucreaza de ani buni. Constantin Turcu s-a nascut in fosta comuna Patesti, actualul sat Unirea din Odobesti. Pentru ca intre timp denumirea s-a schimbat, actele sale nu mai corespund. Permisul de conducere indica locul de nastere in satul Unirea, iar in cartea de identitate este trecuta comuna Patesti, ca si in certificatul de nastere, de altfel. Mai mult decit atit, si pasaportul arata ca Turcu s-a nascut in satul Unirea. Pentru ca vrinceanul este plecat in Italia la munca de mai bine de sase ani, acesta nu isi poate intocmi actele necesare sederii sale pe termen nelimitat, din cauza acestor diferente, si este in pericol sa isi piarda locul de munca. Omul a mers la Serviciului Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanelor (SPCJEP) care l-a trimis la Serviciul Pasapoarte, dupa care a fost redirectionat catre primul serviciu, la care fusese deja. "Am incercat sa merg peste tot sa rezolv problema. Prima data am mers la Evidenta Populatiei de unde m-au trimis la Pasapoarte. Acolo mi-au zis ca nu imi pot face pasaport decit cu Unirea", spune Constantin Turcu. Cetateanul nu este la primul incident de acest gen. Pe vremea cind jura iubire vesnica sotiei, in certificatul de casatorie, in dreptul locului de nastere al consoartei scria Dealu Lung. Localitatea se numea atunci Dealul Lung, iar cetatenul nostru iar a avut probleme pe care in cele din urma le-a rezolvat.


Unde te-ai nascut acolo o "Patesti"


In privinta noii situatii, rezolvarea este mai pretentioasa. "Baza de date pe care o folosim este cea de la Evidenta Populatiei. Acolo, daca figureaza cu localitatea Unirea, noi nu avem ce face. Nu putem modifica", ne-a spus Maricica Olaru, comisar sef la Serviciul Pasapoarte. De asemenea, reprezentantii SPCJEP se absolva de orice vina. "Noi i-am eliberat cetateanului adresa din baza de date, adresa pe care o are in cartea de identitate. Nu avem cum sa umblam in baza de date pentru ca e la nivel national. Problema o cunoastem si nu este de la noi. Nu stim ce baza de date folosesc cei de la Serviciul de Pasapoarte", ne-a raspuns si comisarul sef Neculai Cojocaru, sef la SPCJEP. In continuare, barbatul a fost trimis la Biroul de Stare Civila de la Odobesti, de unde a primit confirmarea din certificatul de nastere, potrivit careia s-a nascut in comuna Patesti, insa in adresa nu apare nici o referire la faptul ca denumirea comunei Patesti s-a schimbat in sat Unirea. "Aceasta adresa de la Odobesti nu ma ajuta pentru ca nu e valabila in Uniunea Europeana", spune cu naduf Constantin Turcu. "In strainatate iti cer cartea de identitate si permisul de conducere, cind nu este la fel iti zic toti ca e fals. In tara nu am probleme, dar in Italia nu am putut sa dovedesc ca sa pot sa imi fac rezidenta", a mai adaugat "stranierul". "Problema nu o rezolva decit localitatea in care s-a nascut. Patesti nu mai este in nomenclator, s-a schimbat cu Unirea. Ca sa isi poata face actele trebuie sa mearga la Primaria de la Odobesti si sa ii elibereze o adeverinta din care sa rezulte acest lucru", a pasat problema Maricica Olaru, seful de la Serviciul de Pasapoarte. In cele din urma, Turcu a mers si la suprefectul Sorin Hornea, care s-a angajat sa il ajute. "Pina cind nu am mers cu o hirtie la Prefectura prin care sa demonstrez ca imi pierd locul de munca din Italia nu s-a rezolvat nimic. Suprefectul a dat telefon si a promis ca o sa ma rezolve", este ultima speranta a barbatului. Nu se stie insa daca si aceasta ultima speranta ii va rezolva problema "patesteanului". (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.