Ultima oră

Se anunta marea concediere

Ziarul de Vrancea
11 aug 2009 2475 vizualizări
Guvernul va taia si in carnea vie a functionarilor vrinceni: guvernantii iau calcul ca masura anti-criza concedierea angajatilor din aparatul de stat u cifra celor care vor fi disponibilizati se invirte in jurul a 20%, ceea ce inseamna ca unul din 5 angajati ar trebui sa plece u majoritatea institutiilor vrincene se pling ca functioneaza cu personal de avarie u la Prefectura, chiar daca organigrama este incompleta, daca ordinele o impun, primele sacrificate vor fi posturile vacante u si la Politie exista un deficit de personal, astfel incit e greu de crezut ca vor fi operate concedieri u nici la spitale nu s-ar pune problema disponibilizarilor in conditiile crizei acute de personal, la fel si la Directia de Sanatate Publica, unde este omul si postul u in invatamint, primii sacrificati vor fi suplinitorii u in timp ce unii primari cred ca pe timp de criza ar trebui sa se stringa cureaua, altii considera ca masura va sufoca administratia locala

Institutiile statului au intrat in fierbere, dupa ce Fondul Monetar Inte

rnational a recomandat Romaniei rationalizarea cheltuielilor salariale. In urmatoarele luni, mii de functionari ar trebui sa paraseasca birourile. Autoritatile nu dau nici o cifra inca, dar se vorbeste de restructurarea a aproximativ 20% dintre posturile platite din bani publici, adica unul din cinci angajati. In Vrancea, pe linga cei peste 53.000 de angajati din firmele private, in institutiile publice lucreaza in jur de 20.000 de bugetari, din care in jur de 500 sint sefi, potrivit unor statistici furnizate de Directia Generala a Finantelor Publice. Numai in primarii si la institutiile de sub autoritatea acestora lucreaza peste 13.000 de angajati. Peste acestia se adauga si asistentii personali ai persoanelor cu handicap, in numar de citeva mii in tot judetul, si cadrele didactice si personalul auxiliar din scoli, aproape 6.000 de persoane. "Tragedie!", asa comenteaza unii sefi de institutii masura disponibilizarilor, in conditiile in care organigramele nu sint complete in multe dintre unitatile statului. Deja, in multe institutii se fac liste cu cei care ar putea beneficia de pensionare anticipata, iar concediile fara plata par o solutie de compromis pentru ca bugetarii sa nu ingroase rindurile somerilor pina la sfirsitul anului. Deja, unele primarii nu mai au bani pentru plata salariilor pentru angajati si, pe buna dreptate, toata lumea se teme de ziua de miine. Potrivit unor masuri luate la nivel central, organigramele din primarii vor fi ajustate in functie de numarul de locuitori din comunitate, dupa o schema unitara valabila la nivel national. Practic, primariile vor primi bani in functie de numarul de persoane pe care le deservesc, si nu numai in functie de interesele politice.


La Prefectura se vor taia mai intii posturile vacante


O institutie care este posibil sa intre in "malaxorul" disponibilizarilor este Institutia Prefectului. Aceasta in conditiile in care prefectura vrinceana se loveste de o mare problema, anume subdimensionarea organigramei, adica un numar mult prea mic de angajati pentru atributiile ce trebuiesc duse la indeplinire. Prefectura este, la acest capitol, una dintre cele mai mici din tara, organigrama nefiind completa. "Institutia Prefectului se loveste de o problema importanta, subdimensionarea organigramei. Din acest punct de vedere am o problema la a rezolva atributiile pe care mi le impune legiuitorul pentru ca avem un numar mult prea mic de angajati", a subliniat prefectul Raluca Dan. La Institutia Prefectului sint 35 de angajati pe aparatul propriu, plus angajatii celor doua servicii comunitare de permise si pasapoarte, ajungindu-se la circa 60 de persoane in total. In plus, prefectura gestioneaza si serviciile publice deconcentrate, unde lucreaza peste o mie de oameni. In aceste conditii, ce se va intimpla in cazul unui ordin de disponibilizari venit "de sus"? "La MAI ordinul se executa, nu se discuta. Daca ministrul de resort o va cere, ne vom conforma. Si vom incepe cu posturile vacante, pentru ca si acestea sint bugetate. E usor de spus ca dai oameni afara, dar asta este ultima solutie a disponibilizarilor efective, pina atunci vom urma si ceilalti pasi, pentru a nu ajunge acolo", a declarat prefectul. Si la Politia vrinceana, institutie subordonata aceluiasi Minister, exista un deficit de personal, astfel incit nu poate fi vorba de concedieri, crede comisarul sef Sandel Doaga. "Noi sintem cu deficit de personal si nu cred ca se poate pune problema ca la noi sa se faca disponibilizari in acest moment. Chiar daca am fi cu schema completa, tot nu s-ar putea face reduceri de personal. Sintem departe de alte tari privind numarului de politisti raportat la numarul de locuitori", ne-a spus comisarul sef Sandel Doaga.


Angajati mai putini in scoli supliniti prin"¦ore suplimentare


Inspectorul scolar general Iordache Bostan nu este ingrijorat de restructurarile care bat la usa sectoarelor bugetare. Chiar si in cazul in care se vor face epurari, Bostan considera ca elevii vor beneficia de educatie in continuare, solutia de mijloc fiind efectuarea de ore suplimentare. "Primii vor pica suplinitorii necalificati, dupa care cei calificati, apoi titularii pe posturi. Nu cred ca se va ajunge insa la titulari. In cazul suplinitorilor nu se poate vorbi insa de concedieri, pentru ca nu au contracte. O solutie in invatamint ar fi marirea catedrei unui profesor, si asa s-ar face economie. Inainte erau 20 de ore, iar acum acestea sint cuprinse intre 16 si 18. Ministerul poate sa puna si 22 de ore, pentru ca si acum au fost situatii cind un profesor a avut si 20 de ore, cu tot cu ore suplimentare", ne-a declarat Bostan. In sistemul de justitie eventuale restructurari ar fi greu de facut, dat fiind ca unele instante sau parchete se confrunta si in acest moment cu lipsa personalului. O solutie discutata de mai mult timp este aceea a desfiintarii unor instante sau parchete "neproductive", care nu au in lucru foarte multe dosare. Pe acest sector se poate vorbi si de concedii fara plata, insa pina in acest moment nu se stie cum se va aplica aceasta forma de economie. "Asteptam sa vedem cum se va decide cine va intra in acest concediu fara plata. Probabil va fi data o lege", e de parere presedintele Tribunalului, judecatorul Adrian Neacsu.


Dr. Moise: "Nu se pune problema disponibilizarilor la spital"


Sistemul sanitar, care cuprinde 2.500 de angajati in Vrancea, are toate sansele sa scape de valul disponibilizarilor care se anunta. In unitatile spitalicesti numarul salariatilor este mult mai mic decit prevede organigrama, in conditiile in care in unele spitale bolnavii sint ingrijiti de doctori pensionari. De exemplu, la cel mai mare spital din judet lucreaza in prezent peste 1.400 de angajati care ingrijesc anual peste 50.000 de bolnavi. Situatia ar fi mai complicata daca cei 13 medici pensionari nu si-ar continua activitatea la spital, cu jumatate de norma. De altfel, daca ar trebui sa se respecte prevederile UE, care prevad ca norma este de trei angajati la patul unui bolnav, la spital ar trebui sa se faca angajari. "Nu se pune problema disponibilizarilor la nivel de spital. Si asa sintem sub numarul normal de salariati pe media de pat. Sint sigur ca nu se va pune problema de reduceri de personal in sistemul sanitar", a precizat dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon". Nici Directia de Sanatate Publica (DSP) nu sta foarte bine la capitolul salariati. Chiar daca organigrama institutiei prevede 90 de posturi, 11 dintre acestea sint vacante. Dr. Mihai Nedelcu, directorul coordonator, spune ca va fi pus intr-o situatie ingrata daca se vor face concedieri. "Nu este o bucurie sa dai afara 20% din salariati. La Directia de Sanatate Publica este omul si postul. Nu toate posturile sint ocupate", a afirmat dr. Mihai Nedelcu. Pina la aceasta data la nivelul institutiei nu s-a primit nici o adresa privind concedierea angajatilor, ci doar o recomandare prin care se cer economii.


Primarii, pro si contra concedierilor


Disponibilizarile nu ii vizeaza doar pe functionarii din institutiile publice, ci si pe cei din primarii. Edilii din judet vad cu ochi buni si nu prea reducerea schemei de personal pentru venituri suplimentare la buget. In timp ce unii sint de parere ca pe timp de criza ar trebui sa se stringa cureaua, altii considera ca o astfel de masura ar sufoca administratia locala, care nu si-ar mai putea desfasura activitatea, in conditiile in care nu toate posturile din organigrama sint ocupate. "Incercam sa ne pastram angajatii pe care ii avem, mai ales ca organigrama nu este completa. In acest moment 10 "" 15 posturi chiar sint vacante. Ne vom face calcule, ca toata lumea, dar vom vedea ce vom fi nevoiti sa facem, depinde si de cum vom sta cu bugetul. Este usor sa dai pe cineva afara, dar pe urma acesta ce face, din ce traieste?", spune primarul PSD din Vidra, Nica Micu. Edilul s-a referit la faptul ca la prima vedere primaria pe care o conduce are prea multi salariati, dar cifra de 200 este exagerata. "Aproape 90 dintre acestia sint asistenti maternali pentru copiii cu handicap si e clar ca nu putem sa lasam asemenea persoane fara vreun sprijin. La o localitate mare, de 8.000 de locuitori sint necesari angajati, pentru ca altfel nici nu poti sa faci treaba. Exista orase care nu au atitia locuitori. Vrem sa evitam sa lasam oameni fara serviciu, mai ales in aceasta perioada grea", considera primarul Nica Micu. Pe de alta parte, primarul din Suraia, Vasile Grosu, crede ca toata lumea ar trebui sa constientizeze perioada prin care trecem si sa incerce sa faca sacrificii. Edilul a precizat ca a putut sa-si desfasoare activitatea in primarie si cu mai putini angajati decit prevede organigrama. "Cred ca masura pe care o propune Guvernul ar putea fi benefica. In aceste conditii s-ar putea rezolva criza. De exemplu, noi lucram cu 12-13 angajati in primarie, desi schema este de 21 de posturi. Cu toate acestea am putut munci, ne-am facut treaba. Important este sa te organizezi mai bine. Ar fi o solutie daca toata lumea ar constientiza criza prin care trecem si sa lasam deoparte primele de vacanta. Daca s-ar face astfel de reducere cred ca la nivel de tara s-ar aduna ceva bani. Aceasta este singura solutie, dar pentru rezolvare trebuie sa vrea toata lumea. Noi asteptam mult de la Guvern, dar indiferent de culoarea pe care o are nu poate gestiona criza daca noi nu intelegem ca trebuie sa stringem putin cureaua", ne-a spus Vasile Grosu, primarul din Suraia. Mai pesimist este Ionel Strimbei, edilul din Dumbraveni, care nu vede o solutie in cele propuse de Emil Boc. Primarul considera ca veniturile adunate din disponibilizarile de personal nu ar insemna prea mult pentru buget. "Eu am 32 de angajati cu tot cu personalul contractual. Nu vorbim de insotitor la handicap sau profesorii angajati, cu care ajungem la 70. Sincer, nu cred ca o astfel de restructurare ar putea schimba ceva. Oamenii pe care-i avem sint indispensabili si nu vad ce venituri s-ar obtine daca am taia un salariu de citeva milioane de lei. Si asa ne descurcam foarte greu. Cred ca nu este o solutie disponibilizarea unor oameni care nu iau salarii foarte mari", ne-a spus Ionel Strimbei.


"Nu ne mai permitem sa cheltuim bani publici aiurea"


Costurile de la Primaria Focsani au intrat si in atentia consilierilor locali, care sustin ca au atras atentia in urma cu citeva luni asupra politicii paguboase a municipalitatii, insa nu s-a luat nici o masura. "Doresc sa salut una dintre cele mai juste masuri propuse de guvernul Emil Boc, rationalizarea cheltuielilor din administratiile locale, stabilirea unor standarde de cost pentru functionarea primariilor. Noi, consilierii PD-L, am atras atentia inca de acum citeva luni asupra politicii de cost a Primariei Focsani in aceasta perioada de criza, cind nu ne mai permitem sa cheltuim bani publici aiurea. Am cerut in mai multe rinduri executivului local sa vina in fata noastra cu un set de masuri pentru a eficientiza si a echilibra politica de personal, din pacate fara nici un rezultat. Se pare ca altii trebuie sa vina sa ne faca treaba, pentru ca Primaria Focsani nu este in stare", a sustinut Nicu Tanase, consilier local PD-L. Primarul Decebal Bacinschi nu este de aceeasi parere. "Pina nu se aproba o hotarire de guvern, nu pot sa spun ca iau vreo masura, pentru ca ar putea fi chiar un abuz in serviciu. In conditiile in care va trebui sa reducem numarul de personal pentru ca nu vom avea lichiditati, va trebui sa luam o hotarire. Omul vine la serviciu si vrea sa fie sa remunerat. Sper sa nu fie nevoie, pentru ca deja avem mai multe posturi descoperite. Nu cred ca e cineva care sa nu fie ingrijorat, fiecare se gindeste la ziua de miine, au rate, datorii. Toate bune si frumoase, pina ajungi sa dai oameni afara! Nu e usor sa iei o hotarire in privinta asta. Totul depinde de fondul de retribuire", spune primarul Focsaniului, care lucreaza cu 140 de angajati, in afara de personalul din institutiile din subordinea municipalitatii. Practic, in jur de 4.500 de oameni iau leafa de la administratia locala.


Noile reglementari se vor regasi in bugetul pentru 2010


Propunerea Guvernului, care se va contura in jurul datei de 15 septembrie, are ca fundament supradimensionarea schemelor de personal. Vor fi stabilite anumite standarde de cost, adica sumele de care au nevoie comunitatile locale vor fi raporate la numarul locuitorilor si la suprafata arondata. Aceasta regula va fi valabila si pentru Consiliul Judetean si institutiile din subordine. In functie de numarul optim de angajati pe care iI apreciaza Guvernul, localitatea va primi bani de la Executiv. Ieri a avut loc la Bucuresti, la Palatul Victoria, o intilnire a reprezentantilor structurilor asociative din administratia locala, cu premierul Emil Boc, in care s-a discutat despre stabilirea standardelor de calitate si cost pentru administratiile locale, finalizarea procesului de descentralizare si adoptarea legii finantelor publice locale. Premierul Emil Boc a precizat ca Executivul doreste sa rezolve aceste probleme scadente care vizeaza administratia locala astfel incit acestea sa se regaseasca in fundamentarea legii bugetului pentru anul 2010. Reprezentantii administratiei locale, impreuna cu cei ai ministerelor de resort, vor demara discutiile pe marginea acestor obiective incepind de joi, la Busteni. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca dezbaterea privind descentralizarea trebuie sa se poarte pe trei piloni: actul administrativ, veniturile locale si colectarea taxelor la bugetul local. De asemenea, vicepremierul Dan Nica a precizat ca descentralizarea este un proces normal si actualul Executiv isi propune sa duca acest proces la bun sfirsit. (Ziarul de Vrancea)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 15 ore, 45 minute, 56 secunde
Cred ca mai multa economie s-ar face daca s-ar desfiinta vre-o doua sau trei ministere care si asa nu au ce sa faca decit daca s-ar reduce pesonalul bugetar cu 20% Salariul maxim a unui functionar citeste integral
, acum 739393 zile, 15 ore, 45 minute, 56 secunde
Bostan s-a tampit de-a binelea. Daca cineva ii spune sa stea in limba, nu ezita. Marele liberal Bostan asculta acum orbeste de oricine de mai sus pentru a nu-si periclita postul. Invatamantul nu-i citeste integral
, acum 739393 zile, 15 ore, 45 minute, 56 secunde
Ca de fiecare data, nu ne dezmintem... A trebuit sa vina FMI sa ne spuna \"cheltuiti mai putin si mai... cu folos\". Noi cheltuiam intr-o zi cat altii in zece... Mai ceva ca in povesti... Sute de mii, citeste integral
, acum 739393 zile, 15 ore, 45 minute, 56 secunde
Bai nea' Vlade ce ai matale cu boul asta de Bostan ? Pai e frumos sa-l faci tampit cand el e numai dobitoc ? El nu se sprijina-n limba ci o baga-n kururile celor care-l tin pe scaun.
, acum 739393 zile, 15 ore, 45 minute, 56 secunde
Consider ca acest guvern nu este capabil sa gestioneze criza. orcum nu mai au ce sa promita la alegerile din noiembrie , dar orcum nu voi vota un guvern care ma lasa fara un loc de munca, fara viitor
, acum 739393 zile, 15 ore, 45 minute, 56 secunde
sa nu exageram, domnilor ! el doar s-a priponit bine pe langa actuala ministreasa ce abrambureste invatamantul romanesc ! daca nu stiti, aflati acuma : a carat sacose de rafie din timp la Cathy citeste integral
, acum 739393 zile, 15 ore, 45 minute, 56 secunde
Sa nu exageram! Zece calculatoare, cat ar fi ele de performante, necesita tot 10 oameni sa-i sturneasca. Datele nu se introduc singure in calculatoare, si nici nu se actualizeaza singure. Intr-adevar, citeste integral
, acum 739393 zile, 15 ore, 45 minute, 56 secunde
Pana acum am fost la vot de fiecare data, mi-am spus mie insumi ca este o datoie a mea sa merg la vot, dar ca sa fiu dat afara din serviciu este tot o datorie a DOMNILOR GUVERNANTI.Regret ca am mers citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.