Ultima oră

Pe aeroportul din Focsani pot ateriza avioane C 130 Hercules

Dan Chiriac
11 aug 2009 6813 vizualizări
Ultimele aparate au poposit la sol in timpul inundatiilor din 2005

O parte din aparatele de zbor care au fost in administrarea fostei unitati de aviatie din Focsani au fost vindute tocmai in Anglia, pentru o scoala privata de pilotaj, insa pista a ramas in functiune si mai este folosita din cind in cind. "O parte dintre aparate au ajuns in Anglia, iar altele au fost trimise la unitatea din Bobocu, in judetul Buzau", ne-au spus angajatii Batalionului 288 Aparare Antiaeriana "Milcov", unitate care a continuat activitatea in incita dupa ce "aviatorii" si-au luat zborul in Garnizoana Brasov. Pista de aterizare care exista in acest moment este functionala, dar este folosita in scopuri militare, sau in caz de urgenta, pentru alte activitati. Ultima data au aterizat aici avioanele utilitare folosite in timpul inundatiilor din 2005, pentru ajutorarea populatiei. "Pista mai este folosita pentru antrenamente. Pentru avioane, pista este pregatita in orice moment. Aceasta este in parametrii de functionare si pe ea pot ateriza chiar si avioane de tip C 130 Hercules. Chiar daca este o pista cu iarba, drenajul este foarte bun, iar in jumatate de ora se zvinta dupa o ploaie buna. Pista are 2,5 kilometri si este una normala, unde pot ateriza in caz de urgenta avioanele. Aceasta apartine ministerului, iar avioanele private nu pot ateriza decit cu aprobarile necesare", ne-a spus Stanel Ciorasteanu, fostul comandant al Batalionului de Aparare Antiaeriana Milcov Focsani, care a predat ieri comanda unitatii. Fiind una dintre cele mai bune piste naturale din tara, construita in 1985, locatia a fost in atentia presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan, care a propus la un moment dat construirea unui aerodrom in Focsani. Numai ca pista este prea aprope de oras si nu indeplineste conditiile pentru construirea unui aeroport civil. Mai ales ca si utilajele sau turnurile de control ar presupune cheltuieli foarte mari. Grupul de Aviatie Scoala din Focsani a fost infiintat la 26 iunie 1980, pentru activitati specifice de invatamint si instructie in zbor, iar unitatea a fost desfiintata in 2001, ca urmare a restructurarii din Armata. Unitatea avea misiuni de formare a deprinderilor primare in tehnica pilotajului la studentii Academiei de Aviatie "Henry Coanda", instructia in zbor a instructorilor, perfectionarea deprinderilor in tehnica pilotajului si alte misiuni specifice. Studentii invatau sa faca inclusiv acrobatii in aer cu aparate mici. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
sorin, acum 3728 zile, 3 ore, 40 minute, 15 secunde
ar fi nemaipomenit un aeroport la focsani.codul IATA-FVN.ce impresie aveti????????????????
, acum 739393 zile, 3 ore, 19 minute, 49 secunde
Va arde de aeropoarte acum daca au aterizat 2 hercule ? Ale aterizeaza si in mlastina. Iar incep afacerile imobiliare, alea putrede.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.