Ultima oră

Vrancea, noul El Dorado pentru petrolistii tarii

Silvia Vrînceanu Nichita
8 aug 2009 5739 vizualizări
Mai multe companii petroliere sapa dupa gaze si titei in Vrancea, ultimele aprobari fiind luate in saptaminile trecute u aurul negru se exploateaza in perimetrele Adjud, Gresu, Nereju si Focsani u 10 sonde scot la lumina titei si gaze naturale din maruntaiele Vrancei u la zacamintul de gaze naturale si condensat Burcioaia sint în productie noua sonde, aflate in exploatarea Petrom SA, iar zacamintul de titei si gaze naturale asociate din zona Cimpuri - Vizantea are în productie o singura sonda u companiile petroliere fac prospectiuni si in zonele Fitionesti, Verdea, Vizantea-Livezi, Tulnici si Nistoresti, unde exista indicii ca s-ar putea ascunde hidrocarburi u zacamintul de la Torcesti-Adjud este a doua descoperire ca importanta dupa cea facuta la Sighisoara, in 2003, de catre producatorul intern Romgaz

Titeiul si gazele naturale de pe plaiurile vrincene sint vinate si exploatate de mai multe companii petroliere, precum Petrom, Rompetrol sau Romgaz, in fapt cei trei mari jucatori din domeniu. Grupul Rompetrol, detinut de compania de stat KazMunaiGaz, din Kazakhstan, si Petrom SA cauta zacaminte de gaze naturale si petrol in mai multe perimetre din Vrancea. Societatea de studii geologice Prospectiuni SA din Bucuresti isi va trimite specialistii in judet pentru lucrari de prospectiune bidimensionala in mai multe localitati, procedura supusa autorizarii la Agentia Judeteana de Protectia Mediului, dupa cum ne-a declarat directorul Adrian Colin. Specialistii au primit deja unda verde si urmeaza sa faca prospectiuni seismice in zonele Fitionesti, Verdea, Vizantea Livezi, Tulnici, Nistoresti si Buda, unde exista indicii ca s-ar putea ascunde zacaminte de hidrocarburi, care ar putea fi exploatate pe viitor. Daca rezultatele vor fi cele estimate, in citiva ani companiile ar putea intra in productie. Peter Hamilton, vicepresedintele diviziei de Upstream al grupului Rompetrol, care include Explorarea si Productia, Forajul si Serviciile Petroliere, spune ca firma are un program activ de explorare a concesiunilor pe care le detine deja in perimetrele Gresu, Nereju si Focsani. Este vorba despre o suprafata de peste 200 de kilometri patrati, preluata prin transfer de la firma americana Forest Oil International Corporation, potrivit Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). De precizat ca, inainte de a se retrage din Romania, Forest Oil a efectuat lucrari de explorare in toate cele trei perimetre, iar in 2004 a forat in apropiere de Focsani o sonda, insa eforturile s-au soldat cu un esec partial, motiv pentru care specialistii mai incearca. Si in perimetrul de foraj Panciu, la Sonda 1 Feteasca, s-a facut un studiu cu privire la o posibila exploatare. Se spera ca noile studii vor oferi date despre structurile geologice si potentialele obiective de explorare si forare. Numai cercetarile de acest tip se ridica la milioane de euro, pina sa inceapa exploatarea propriu-zisa. Pe linga cele trei perimetre din Vrancea, Rompetrol mai detine doua blocuri petroliere, Satu Mare si Zegujani, situate in nord-vestul, respectiv sud-vestul tarii, pentru care a obtinut deja drepturile de explorare.


Se cauta hidrocarburi de la Fitionesti la Tulnici


Potrivit Agentiei Nationale de Resurse Minerale, care a raspuns unei solicitari din partea Ziarului de Vrancea, la capitolul petrol, pe teritoriul judetului sint situate perimetrele de explorare Adjud (titular Petrom SA), Muntenia Est (titular SNGN Romgaz SA), Gresu, Nereju si Focsani (titular Rompetrol SA), in cadrul carora aceste firme executa lucrari de explorare, in scopul identificarii unor noi zacaminte de titei si gaze naturale. De asemenea, in urma unor lucrari anterioare se cunosc trei zacaminte, doua in productie (Cimpuri - Vizantea si Burcioaia) si unul cu productia incheiata (Buda). "Zacamintul de gaze naturale si condensat Burcioaia este situat in partea de est a judetului, in apropierea localitatii Adjud, la confluenta riului Trotus cu riul Siret. Suprafata perimetrului este de 14 kmp si in prezent sint in productie noua sonde. Zacamintul de titei si gaze naturale asociate Cimpuri "" Vizantea este localizat in partea de nord a judetului, in apropierea localitatii Soveja, are suprafata de 1 kmp si are in productie o singura sonda. Zacamintul Buda este situat in partea estica a judetului Vrancea, are activitatea de exploatare urmare a renuntarii Petrom SA la concesiune. Pina in prezent nici o alta firma nu si-a exprimat intentia sa reia exploatarea, datorita resurselor mici ale acumularii de gaze naturale", ne-a declarat Anca Constantinescu, purtatorul de cuvint al ANRM.


Urias zacamint de gaze la Adjud


In luna mai, si Petrom SA, companie membra a grupului petrolier austriac OMV, a anuntat descoperirea unui zacamint de gaze la sonda Torcesti, de linga municipiul Adjud, unul dintre cele mai importante de dupa 1990, pentru care firma a investit deja patru milioane de euro. Descoperirea de la Torcesti este a doua ca importanta dupa cea facuta la Sighisoara, in 2003, de catre producatorul intern de gaze naturale Romgaz si Wintersahll AG, cea mai mare companie de petrol si gaze din Germania. La Torcesti, specialistii au estimat o productie zilnica de 130.000 de metri cubi de gaze naturale si 11 tone de gaz condensat. Tot in zona, Petrom detine in concesiune exploatarea petroliera de la Burcioaia, exploatata prin schela Moinesti. Romania are acum aproximativ 500 de zacaminte descoperite, dintre care 180 sint de titei, cele mai multe fiind exploatate de compania Petrom. Din totalul rezervelor estimate ale Romaniei, doar 35% sint atestate in cazul titeiului si peste 45% in cazul gazelor.


Aurul negru, valoros in vreme de criza


Conform estimarilor din anul 2007, rezervele Romaniei sint de 74 milioane tone titei, care se vor epuiza in circa 13 ani, adica in 2020. în conditiile in care pretul petrolului si al gazelor naturale creste constant la nivel mondial, descoperirea de noi zacaminte si exploatarea la maximum a celor existente pare singura solutie pe termen mediu. Aceasta in conditiile in care rezervele de petrol si gaze aflate in exploatare isi reduc capacitatea, iar cele noi sint mai greu de identificat si se gasesc la adincimi tot mai mari, ceea ce duce la cresterea exponentiala a costurilor de exploatare, dupa cum spun specialistii. Presa economica a scris recent ca incercarile companiilor romanesti sau straine de a gasi noi rezerve de petrol si gaze pe teritoriul Romaniei au costat pina acum aproximativ un miliard de euro (1,4 miliarde dolari). In Vrancea a mai fost instalata, pe vremea comunismului, o sonda de gaz in satul Butucoasa, din comuna Andreiasu, insa investitia s-a dovedit un esec intrucit rezerva de gaz nu era cea estimata initial. La ora actuala sonda se afla in conservare. Totul a inceput dupa ce mai mai multi specialisti au investigat emanatiile de gaze naturale de la "Focul Viu". (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 18 ore, 29 minute, 35 secunde
nu ca a fost estimata gresit ci izbucnea focul viu un adevarat vulcan care a fost evaluat de japonezi ca va arunca lava pe un perimetru de 42 km patrati. informati-va bine si ce au facut pentru a nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.