Ultima oră

Festivalul Focul Viu sta sub semnul intrebarii

Daniel Garleanu
8 aug 2009 2223 vizualizări
Primarul spune ca nu are bani, in vreme ce Garda de Mediu adauga ca aria protejata este poluata in urma acestei serbari populare

Festivalul folcloric traditional de la "Focul viu" sta sub semnul intrebarii. Pentru organizarea serbarii populare din comuna Andreiasu de Jos ar fi nevoie de 30.000 de lei, bani pe care primaria nu ii are inca. Sperante sint dar deocamdata nu s-au materializat. In plus, Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu spune ca aria protejata este poluata excesiv in urma organizarii acestui eveniment, dupa ce administratia locala a decis sa ceara finantare printr-un program de dezvoltare a satelor pentru amenajarea locatiei. Primarul Ionel Budeanu spune ca se vede nevoit sa taie de pe lista evenimentelor Festivalul "Focul Viu", iar daca ar fi sa luam primaria la bani marunti am taia si lista. "Eu nu am bani de salarii si fac festival? Cind intorci buzunarul pe dos si nu cade nimic iti mai trebuie festival?", se plinge primarul, care spera in sprijin de la autoritatile de la judet. Ionel Budeanu spune ca a incercat sa mentina traditia dar ca nu a reusit sa "scoata bani din piatra seaca". "Am incercat si in stinga si in dreapta, dar toti ridica din umeri. Am o promisiune dar nu pot sa spun inca daca se va materializa", spune primarul. Festivalul care ar trebui sa aiba loc in data de 7 septembrie se pare ca va fi aminat cu un an. Si in anul 2005, festivalul a fost aminat din cauza inundatiilor, dat fiind ca zona unde este amplasat fenomenul natural "Focul viu" a fost afectata de alunecarile de teren. Ulterior, locatia a fost mutata cu citeva sute de metri mai sus, in munte, in punctul cunoscut de localnici sub numele de "Poienile Mindrei". Seful Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Eugen Stoianof, spera ca autoritatile locale sa gaseasca o solutie pentru evenimentul care se organizeaza in zona de peste 30 de ani. "Suna a neputinta si rea vointa. Nu trebuie sa fie neaparat bani multi sa realizezi ceva, eu zic ca autoritatile locale trebuie sa se mobilizeze pentru ca traditia nu trebuie intrerupta. Noi o sa-i sustinem in plan logistic", ne-a spus Eugen Stoianof. Urmatorul festival popular, "Poiana Negari", va avea loc duminica viitoare la Jitia, tot cu bani putini. (Daniel GIRLEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.