Ultima oră

Turistii vrinceni au simtit cutremurul pe litoral

Dan Chiriac
6 aug 2009 813 vizualizări
Pentru a nu bloca retelele de telefonie, autoritatile fac un apel la cetateni sa nu sune dupa seism decit in caz de stricta necesitate

Multi dintre vrincenii aflati in aceste zile in concediu la Marea Neagra, in Romania, Bulgaria, dar si in Ucraina au simtit cutremurul de ieri dimineata, produs in apropiere de statiunea 2 Mai. Seismul produs in Marea Neagra, la o adincime de 20 de kilometri, a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter si a stirnit panica din pricina pericolului de producere a unui val de tip tsunami, asa cum s-a intimplat in anul 1901. Turistii aflati la orele 10.50 pe plaja sau in hoteluri au avut citeva clipe de panica atunci cind au vazut ca pamintul se misca. Multi dintre vrinceni au crezut ca zgiltiitura vine tocmai de acasa, nestiind insa ca epicentrul cutremurului a fost pe litoral. Cutremurul a fost simtit si in statiunile de pe litoralul bulgaresc, acolo unde se afla multi turisti romani. Miscarea tectonica a fost resimtita si in Ucraina, in orasul port Odessa, acolo unde s-a aflat in ultimele zile purtatorul de cuvint al Prefecturii, Traian Negulescu. Culmea, obisnuiti cu seismele produse in Muntii Vrancei, focsanenii nu au simtit cutremurul de ieri dimineata, ci doar au avut ocazia sa afle de la televizor sau radio ca pamintul s-a miscat. Unii focsanenii chiar vorbeau la telefon in momentul seismului cu persoane aflate la Bucuresti sau pe litoral. "Cutremur!", au auzit in receptor, desi in Vrancea nu se simtea nimic. Imediat dupa seism, mare parte din vrinceni au pus mina pe telefon si au incercat sa ia legatura cu rudele aflate pe litoral sau in capitala. Retelele de telefonie mobila nu au functionat citeva minute. In acest context, autoritatile fac un apel la cetateni sa foloseasca telefonul mobil, in cazul unui cutremur, doar in cazul unei urgente extreme. "Cazurile cu adevarat urgente au prioritate in situatii de cutremur, incendii sau inundatii, iar telefoanele date doar pentru a discuta despre ce s-a intimplat sau despre orice altceva nu reprezinta o urgenta, deoarece pot supraincarca retelele de telefonie. Astfel, serviciul de urgenta 112 nu va mai putea fi apelat pentru a raspunde la solicitarile celor aflati cu adevarat in pericol", a comunicat, imediat dupa seism, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii. Ultimul seism a avut loc in Vrancea pe 25 aprilie 2009 si a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.