Ultima oră

Soferii implicati in tamponari au ajuns la mina firmelor de asigurari

Raluca Manolache
4 aug 2009 1437 vizualizări
De la 1 iulie firmele de asigurari au preluat munca politistilor de la Circulatie, care au scapat de tamponarile usoare u inspectorii de daune trebuie sa stabileasca acum a cui a fost vina producerii accidentului, de comun acord cu soferii u in primele sase luni, politistii s-au ocupat de numai 141 de accidente usoare

Soferii implicati in accidente rutiere usoare nu mai sint obligati de la 1 iulie 2009 sa treaca pe la Politie pentru a obtine autorizatia de reparatie a masinii avariate. Totul cu conditia ca formularul de constatare amiabila, introdus de noile reglementari legale, sa fie completat si semnat de catre ambii soferi implicati in accident. Asa se face ca firmele de asigurari sint luate cu asalt de conducatorii auto care doresc sa-si rezolve accidentele minore prin constatarea amiabila. Munca politistilor de la Rutier a fost preluata in parte de inspectorii de daune, care trebuie sa urmareasca si Codul Rutier, dar si interesul firmei. Practic, in aceste situatii soferii au scapat de Politie, insa au intrat pe mina firmelor de asigurari, care s-ar putea dovedi mult mai severe in ceea ce priveste evaluarea daunelor, avind in vedere ca banii de despagubiri vin din visteria proprie. Societatile de asigurari sustin ca activitatea lor nu a suferit mari schimbari dupa 1 iulie, dar volumul de munca este mult mai mare. Carmen Panturu, directorul sucursalei Astra Focsani, spune ca situatia nu s-a schimbat foarte mult pentru ca "facem daune si pe baza de proces verbal si pe baza constatului amiabil". Cu toate acestea inspectorii trebuie sa acorde o atentie sporita atunci cind vine vorba de completarea formularului de constatare amiabila. "Completarea dosarelor dureaza mai mult pentru ca oamenii nu cunosc formularul. Nu-i putem lasa singuri si ii supervizam pentru a nu exista probleme in completarea documentelor", a spus Carmen Panturu. De asemenea, inspectorii de daune, pe linga faptul ca trebuie sa faca fata valului de incidente, mai trebuie sa stabileasca si a cui a fost vina in producerea accidentului. Nadia Rotaru, manager daune la sucursala Asirom din Focsani, spune ca de la introducerea constatarii amiabile munca s-a dublat, chiar triplat, deoarece volumul de acte este mare. "Merge destul de bine. Soferii implicati in accidente usoare trebuie sa vina la societate pentru ca aici se gasesc formularele de constatare amiabila. De la 1 iulie cei care incheie RCA primesc automat formularul", a precizat Nadia Rotaru. Cei care si-au facut asigurarea inainte de aceasta data pot merge la societatile de asigurari unde si-au incheiat RCA-ul pentru a solicita formularul.


Bate vintul la Tamponari


Daca inspectorii de asigurari au ceva mai mult de munca, politistii de la Rutier se mai "lupta" doar cu soferii care nu doresc sa cada la pace. Asa se explica faptul ca pe la biroul de Tamponari si Accidente Usoare din cadrul Politiei Rutiere bate vintul in aceste zile. "Nu mai este foarte aglomerat. Cei care sint implicati in tamponari usoare merg de cele mai multe ori la asiguratori", spune comisarul Adrian Huzum, de la Serviciul Politiei Rutiere. De exemplu, in primele sase luni din acest an, politistii de la Circulatie s-au ocupat de numai 141 accidente usoare. Constatarea amiabila a accidentelor se poate face numai in cazul in care in evenimentul rutier au fost implicate doar doua autovehicule, nu s-au inregistrat victime, nu se creeaza prejudicii materiale altor persoane, iar cei doi soferi cad de acord asupra imprejurarilor in care s-a produs incidentul. Completarea si semnarea formularului de constatare amiabila nu reprezinta o recunoastere a raspunderii soferilor, ci un cumul de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna, dupa cum spun oamenii legii. Odata completat corect, formularul trebuie depus la companiile de asigurari care, in baza acestuia, vor elibera documentele necesare intrarii in reparatie a autovehiculelor. "Constatul amiabil conduce, din perspectiva conducatorilor auto, la simplificarea procedurii, de cele mai multe ori birocratice, care trebuie urmata, ca si consecinta a unui accident rutier. De asemenea, constatul amiabil conduce la scurtarea procedurilor de recuperare a prejudiciilor in caz de accidente de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale", spun oficialii firmelor de asigurari. (Raluca MANOLACHE)


Cum se completeaza formularul de constatare amiabila?


Fiecare conducator auto trebuie sa completeze corect si complet cite una dintre sectiunile formularului, intitulate "Vehicul A" si "Vehicul B", cu datele de identificare personale ale detinatorului politei de asigurare, ale conducatorului vehiculului, ale vehiculului si cele din polita RCA.

u Trebuie luate datele tuturor martorilor la accident si scrise pe formular, cu majuscule, lizibil si apasat. Martorii nu trebuie sa fie persoane transportate, soti, afini sau rude de orice grad, prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sint angajati conducatorii auto, utilizatori sau proprietari ai vehiculelor implicate in accident.

u Formularul include si un spatiu comun pentru realizarea schitei accidentului, unde cei doi soferi trebuie sa deseneze, de comun acord, o singura schita.

u Formularul are doua pagini autocopiative si fiecare dintre conducatorii auto trebuie sa pastreze cite una. Si copia, si originalul au aceeasi valoare juridica. Dupa completarea si semnarea formularului nu trebuie modificate insemnarile cuprinse in acesta.

u Este recomandat ca cei doi soferi sa solicite unul altuia documentele de identificare (carte de identitate, talonul masinii, permisul de conducere si polita RCA) pentru evitarea cazurilor in care datele de identificare sint scrise gresit sau chiar sint furnizate intentionat alte date (datele altei masini, din alta polita RCA, din alt permis de conducere).


Sursa: www.constatulamiabil.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.