Ultima oră

Atentie la banii falsi!

Raluca Manolache
3 aug 2009 3752 vizualizări
Bancnotele vizate sint cele de 100 si 500 de lei, 100 si 50 de euro, dar si cea de 20 lire sterline u stranierii aduc in judet banii falsi de multe ori fara sa stie ca si ei au fost pacaliti de catre binevoitori

Banii falsi ar putea invada piata vrinceana in aceasta luna, cind vrincenii din strainatate se intorc acasa, pentru vacanta anuala din august. Chiar daca la nivelul judetului nu se poate vorbi despre un fenomen al plasarilor de moneda falsa, politistii trag un semnal de alarma mai ales acum cind revin in tara "stranierii" si care, asa cum s-a intimplat si in anii trecuti, au adus cu ei si hirtii de valoare copiate la xerox. "De la inceputul anului si pina in prezent s-a inregistrat o scadere de moneda contrafacuta retrasa din circuit. In august sint semnalate cresteri, dar nu ne asteptam la o crestere considerabila. Nu ni s-au semnalat tipuri noi de fals, iar cele existente sint deja in scadere", ne-au spus politistii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati, care raspund si de criminalitatea din judetul Vrancea. De cele mai multe ori, moneda falsa a fost introdusa in tara de persoanele care isi cistiga traiul in Spania, Italia si de anul acesta si in Anglia. Bancnotele vizate sint cele de 100 si 500 de lei, de 100 si 500 de euro, dar si cea de 20 de lire sterline. Oamenii legii spun ca, la aceasta din urma, elementul de siguranta este holograma care este foarte prost realizata, cu stersaturi. Cu toate acestea, de cele mai multe ori "stranierii" nici nu stiu ca aduc in tara bani falsi. "Este bine ca la primirea salariilor, chiar si in strainatate, sa se ceara trecerea bancnotelor prin aparatele de identificare a falsurilor", recomanda oamenii legii. Pentru a nu va trezi cu hirtii de valoare copiate la xerox, politistii recomanda sa fiti foarte atenti. Trebuie sa fiti atenti la persoanele care incearca in graba, in zonele aglomerate, sa perfecteze un schimb valutar sau o vinzare pentru ca ulterior puteti descoperi ca banii primiti la schimb sau ca rest nu contin toate elementele de siguranta ale unei bancnote originale. De asemenea, folositi caile legale de transfer de valuta din strainatate si evitati transportatorii ocazionali, nu va hazardati sa faceti schimburi valutare la coltul strazii sau in locuri aglomerate si nu schimbati valuta decit la unitatile specializate, respectiv banci si case de schimb valutar. Trebuie sa verificati ca bancnotele sa nu aiba inscrise doua serii diferite. "Daca aveti suspiciunea ca detineti o bancnota falsa, nu incercati sa o plasati mai departe. Veti intra apoi in categoria infractorilor care pun in circulatie valori falsificate. Retineti semnalmentele, accentul, precum si mijlocul de transport cu care se deplaseaza persoana care v-a inminat bancnotele (numar de inmatriculare, culoarea masinii, marca, etc.)", recomanda politistii. Daca totusi ati intrat in posesia unei bancnote false, anuntati imediat Politia. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.