Ultima oră

Magura Odobestiului, cu un picior in groapa!

Silvia Vrînceanu Nichita
1 aug 2009 4256 vizualizări
Craterul GSM troneaza in continuare pe virful celui mai inalt deal din Carpatii de Curbura, in ciuda faptului ca autoritatile de mediu au somat compania Cosmote sa refaca peisajul pina pe data de 15 iulie si au aplicat doua amenzi in valoare de 400.000 de lei u ancheta autoritatilor implicate in desfigurarea rezervatiei a scos la iveala ca proiectantii au furat 32 de metri din inaltimea turnului u intre timp, multinationala a mutat afacerea in justitie iar refacerea peisajului din rezervatie ramine la stadiul de vis frumos u in monografia podgoriei Odobestiului, istoricul C. C. Giurescu compara Magura cu un Munte Athos romanesc

Operatorul de telefonie mobila Cosmote nu a refacut nici pina la aceasta data peisajul din rezervatia "Magura Odobestiului", la Cota 996, in ciuda faptului ca autoritatile au somat compania multinationala sa aduca zona la starea initiala pina la data de 15 iulie 2009. Ulterior, dupa ce firmele implicate in proiect au primit doua amenzi in valoare de 400.000 de lei de la Garda Judeteana de Mediu, s-a acordat o pasuire pina la data de 1 august. Totul a fost insa in zadar pentru ca multinationala a contestat in instanta toate masurile luate de comisarii de mediu si exista toate sansele ca, in traditionalul stil romanesc, virful dealului sa ramina mutilat in continuare. Dupa cum se stie, Cosmote RMT SA Bucuresti a demarat pe 12 mai lucrarile la un turn de radiorelee, inalt de peste 40 de metri, si o statie de baza GSM pe Magura Odobestiului, in virful celui mai inalt deal din Carpatii de Curbura, fara sa aiba autorizatie de mediu. Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu a obligat operatorul sa "sisteze temporar lucrarile de investitii pina la intrarea in legalitate" intrucit zona este arie de protectie speciala avifaunistica, inclusa in reteaua europeana "Natura 2000" in Romania si aflata sub monitorizarea Comisiei Europene. Potrivit notelor de constatare, operatorul GSM a incalcat mai multe prevederi legale cu privire la protectia rezervatiilor naturale cu rang de monumente ale naturii si, in plus, a "furat" din altitudinea turnului. Cu toate ca al doilea termen de refacere expira astazi, pe cel mai inalt deal subcarpatic din tara se casca un adevarat crater, care a ajuns un pericol pentru amatorii de drumetii ce vin adesea aici in week-end.



De cind a inceput scandalul, Magura Odobestiului a devenit loc de pelerinaj pentru toti oficialii din institutiile de mediu, de la Focsani, Galati si Bucuresti. Cercetarile la fata locului si studierea documentelor care au stat la baza investitiei au scos la iveala ca turnul GSM ar fi trebuit montat mai jos cu 32,5 metri fata de altitudinea in care s-au demarat lucrarile, fara sa existe avize de la Agentia de Protectie a Mediului sau un studiu de impact asupra mediului, tinind cont ca in acest areal traiesc mai multe specii ocrotite, iar zona este culoar pentru pasarile migratoare. Din verificarea Planului de sistematizare a constructiei rezulta ca nivelul superior al fundatiei turnului de radiorelee ar trebui sa fie cu aproximativ 32,5 metri mai jos de cota 985 metri, la care s-au efectuat sapaturile. Practic, lucrarile au demarat pe o alta cota si alte coordonate decit cele care rezulta din planurile puse la dispozitia institutiilor de mediu.

Chiar daca proiectantii au spus ca este vorba despre "o greseala tehnica", comisarii cred ca cei care se ocupa de lucrare au dorit sa faca economii si au "inaltat" cota zero a constructiei, reducind astfel inaltimea turnului, in contradictie cu datele din autorizatia de constructie. "Va dati seama cit costa 30 de metri de turn? Dumnealor probabil au dorit maximul de inaltime, chiar la borna geodezica de stat, daca se poate... Dar acolo este si o panorama care trebuie conservata", spune directorul coordonator adjunct al Garzii de Mediu din Vrancea, Gheorghita Berbece. Faptul ca turnul "fura" din altitudine este confirmat si de oficialii Consiliului Judetean Vrancea, cei care au emis autorizatia de constructie, si care au trimis un specialist topo la fata locului. "S-au constat neconcordante din punct de vedere altimetric intre ridicarea topografica intocmita de Protelco SA Cimpina si datele culese de specialistul nostru, diferenta in minus fiind de 32,50 metri", se arata in raportul intocmit de CJ, care a somat compania sa sisteze de urgenta lucrarile in rezervatie. In plus, au fost anulate avizul obtinut de la Cadastru si decizia de scoatere din circuitul agricol a celor 500 de mp de teren din extravilanul comunei Bolotesti. Cit despre anularea aturizatiei de constructie, asa cum a cerut Garda de Mediu, este putin probabil sa se intimple, date fiind interesele care graviteaza in jurul acestei investitii.


A plouat cu amenzi, dar degeaba


Pe dealul de la Magura Odobesti troneaza acum un crater care ajunge pina la zece metri la una dintre laturi si desfasurat pe o suprafata de peste 350 de metri patrati. Potrivit principiului "poluatorul plateste", Garda de Mediu a decis ca operatorul GSM sa refaca peisajul distrus prin "restabilirea conditiilor anterioare producerii prejudiciului", ceea ce pina ieri nu se intimplase. La fata locului se pot vedea zeci de cioate si crengi putrezite rezultate din defrisari. Pentru ca utilajele sa aiba acces pe pisc au fost defisati zeci de copaci, pamintul rezultat fiind pur si simplu impins in padure, fapt care dauneaza stabilitatii versantului, dupa cum spun cei de la Mediu. Pentru neregulile constatate, Garda de Mediu a aplicat cinci sanctiuni in valoare totala de 766.000 de lei pe numele companiilor implicate si una pe numele unui manager de relatii externe, care a venit la Focsani si a afisat o atitudine "sfidatoare" fata de comisarii de mediu, dupa cum au dezvaluit acestia. Este vorba despre fiul fostului ministru al Mediului Aurel Constantin Ilie din perioada 2001-2002. Intrucit a autorizat defrisarea in aliniament a 35 de arbori din speciile mesteacan, salcie capreasca, pin negru, fag si paltin de munte pentru respectivul drum, Garda de Mediu a aplicat o amenda de 100.000 de lei si Ocolului Silvic Vidra, din subordinea Institutului de Cercetari Agrosilvice Bucuresti, care avea obligatia sa respecte OUG nr. 57/2007 cu privire la «regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice». In plus, comisarii au decis ca silvicultorii sa reimpadureasca de urgenta suprafata distrusa. In ciuda tuturor amenzilor, zona este in continuare desfigurata. Dupa cum se stie, organizatiile care se ocupa de protectia mediului dar si simpli iubitori de natura au reactionat la aceste lucrari care au distrus efectiv zona si au lansat o petitie publica semnata de peste o mie de cetateni care cer "oprirea acestui sacrilegiu asupra naturii". In plus, Magura Odobestiului a stirnit pasiuni si printre comisarii de mediu implicati in acest caz, care au acuzat unele ingerinte si chiar presiuni vizavi de modul in care a fost tratat cazul. Nici presa nu a excelat in relatarea cazului, la nivel local doar ziarul nostru tratind acest subiect sensibil.


Cosmote a transferat "afacerea" in instanta


In incercarea de a intra in legalitate, operatorul Cosmote, prin intermediul proiectantului si al antreprenorului general, a cerut in cursul acestei luni emiterea acordului de mediu pentru aceste lucrari. Intre timp, lucrurile s-au complicat intrucit mai multe documente au fost anulate tocmai din pricina neregulilor depistate la fata locului, motiv pentru care toata procedura ar trebui reluata. Directorul coordonator al Agentiei pentru Protectia Mediului Vrancea, Adrian Colin, ne-a declarat ca dosarul a fost depus la institutie, insa o decizie finala urmeaza sa ia forul central, respectiv Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, dat fiind ca au fost reclamate vicii de fond, in sensul ca cererea a fost depusa tardiv si exista neconcordante in actele cadastrale. In plus, nu este exclus ca acest caz sa intre si in atentia procurorilor. La rindul lor, oficialii Cosmote nu au stat degeaba si au contestat in instanta masurile luate de Garda Judeteana de Mediu. "Compania noastra a initiat proceduri de evaluare ce vor clarifica impactul asupra mediului in zona respectiva. In ceea ce priveste investitia de la Magura Odobesti, avind in vedere ca au fost respectate toate cerintele derivate din Certificatul de Urbanism si Autorizatia de Constructie, am contestat decizia Comisariatului Judetean Vrancea al Garzii Nationale de Mediu si vom lasa instanta competenta sa se pronunte asupra acestei situatii", se arata intr-un raspun remis de catre Cosmote, la solicitarea Ziarului de Vrancea, care a tinut sa adauge ca "isi desfasoara activitatea in respectul legilor, comunitatilor locale si mediului". Pina atunci insa, nu exista nici un semn ca va fi reparat raul facut pe Magura Odobestiului, chiar daca s-a acordat o pasuire pina la 1 august, iar reclamatiile curg la toate institutiile din raza de competenta a Ministerului Mediului, condus de social-democratul Nicolae Nemirschi si la Garda Nationala de Mediu, aflata sub comanda democrat liberalului Silvian Ionescu. "Noi speram ca operatorul GSM sa se conformeze, sa obtina toate avizele si sa intre in legalitate. Este un investitor care trebuie sprijinit, dar mai presus de lege nu este nimeni, iar legile pe mediu sint drastice, mai ales ca acolo este zona protejata. Legea trebuie respectata 100%", a concluzionat seful Garzii de Mediu. (Silvia VRINCEANU)



Magura Odobestiului "" "un Munte Athos romanesc"


De la Cota 996, generalul Mackensen visa in 1917 spargerea frontului de Est


Vizibil de la zeci de kilometri distanta, masivul "Magura Odobestiului" troneaza maiestuos intre vaile Milcovului si Putnei si ofera celor care ajung aici o panorama de 360 de grade asupra Tarii Vrancei. Locul este de un pitoresc aparte, preferat de multi oraseni care vor sa evadeze din dogoarea orasului. De aici, in zilele senine se vede pina in Cimpia Romana, iar unii sint gata sa jure ca au vazut de pe pisc chiar si Dunarea. In afara de cadrul natural de exceptie, padurile de deasupra podgoriei au fost un loc de refugiu pentru pustnici, care au ridicat aici mai multe lacase de inchinaciune. Intr-o monografie dedicata podgoriei, istoricul C. C. Giurescu compara Magura Odobestilor cu "un mic Munte Athos romanesc". "Gurguiul" de pe Magura a fost ochit si de temutul general german Mackensen, care si-a instalat aici un punct de observatie in primul razboi mondial, pentru a planifica bombardamentele. Dar "strajerul Vrancei" a devenit arie de protectie speciala avi-faunistica in 2007, inclusa in reteaua europeana Natura 2000, gratie speciilor de pasari rapitoare care se pot intilni aici, respectiv ulii pasarari, bufnitele, dar si mai multe specii de ciocanitoare. In afara de monahi sau de arheologii care cautau si mai cauta inca misterioasa cetate medievala Craciuna, padurile Magurii au fost cercetate de ornitologi inca din 1970. De altfel, zona a devenit arie protejata ca urmare a demersurilor facute de Societatea Ornitologica din Romania, prin intermediul organizatiei Milvus din Tirgu Mures. Specialistii organizatiei vor avea un cuvint de spus in legatura cu avizul de mediu cerut de cei la la Cosmote. (S. V.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 11 ore, 25 minute, 23 secunde
Ar fi tocmai bun un turn GSM tocmai in fruntea d-nei prefect ca sa-l vada si sa-l simta.
, acum 739397 zile, 11 ore, 25 minute, 23 secunde
Bai oameni nustiu cum credeti acest asazis scanda dar eu pe bune dac sar termina acest turn mult discutat las vedea sigur de la mine din satul peunesti unde eu locuiesc si prasesc poi si la noi in sat citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 25 minute, 23 secunde
Probabil sunt si alte interese legate de suprematia telefoniei mobile. Aria de acoperire este unul din factorii hotaratori atunci cand faci un abonament. Pana aici nimic nou sub soare! Intrebarea citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 25 minute, 23 secunde
neata va-ti baut cafeaua au cei de la cadourisifarse.ro pastile de cafea falsa vizitatii si voi
, acum 739397 zile, 11 ore, 25 minute, 23 secunde
Nu inteleg de ce selectati comentariile in functie de afinitati si nu de realitati, in functie de oameni care va plac sau nu si nu in functie de gravitatea problemelor abordate??? Pacat ca adoptati citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 25 minute, 23 secunde
Radu Manea nu este tocmai eroul pe care il credeti.Guvernarea dezastruasa din perioada 1996 - 2000 la avut ca sef( taranist) al judetului,cum ii placea sa se autointituleze, pe acest individ care,in citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 25 minute, 23 secunde
Nu ramaneti indifernti sau ignoranti! Semnati petitia! http://www.petitieonline.ro/petitie/semneaza/cosmote_desfigureaza_magura_odobestiului_spune_nu_acestui_sacrilegiu_-p23073044.html?msg_ok=1
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.